Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

ΗΠΑ: Η Γερουσία "πέρασε" τις κυρώσεις για την Τουρκία - Δεν "κυριάρχησε" το βέτο του Τραμπ

Ποια ήταν η απόφαση

1 Ιανουαρίου 2021 22:20
ΗΠΑ: Η Γερουσία

ΗΠΑ: Από ότι φαίνεται το βέτο του Ντόναλντ Τραμπ για τις κυρώσεις των ΗΠΑ προς την Τουρκία δεν πέρασε διότι η Γερουσία έδωσε το τελικό "ναι". Επίσης ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν προχώρησε και σε άλλες προκλητικές δηλώσεις όπου και αναφέρθηκε και στην Αγία Σοφία.

ΗΠΑ: Η απόφαση της Γερουσίας για τις κυρώσεις στην Τουρκία

Συγκεκριμένα σήμερα Παρασκευή 1 Ιανουαρίου η αμερικανική Γερουσία ψήφισε υπέρ της αναίρεσης του βέτο του απερχόμενου προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ σε βάρος του αμυντικού προϋπολογισμού (NDAA), ενός νομοσχεδίου για την εθνική ασφάλεια ύψους 740 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Έτσι ανοίγει ο δρόμος για κυρώσεις στην Τουρκία.

Η Γερουσία των ΗΠΑ πέρασε την απόφαση για τις κυρώσεις προς την Τουρκία.

Πως πάρθηκε η απόφαση

Η Γερουσία, που ελέγχεται από τους Ρεπουμπλικάνους, υιοθέτησε με τα 2/3 και πλέον των ψήφων τον προϋπολογισμό παρά τις «ενστάσεις του προέδρου». Η ψηφοφορία αυτή σηματοδοτεί την πρώτη ακύρωση βέτο της προεδρίας του Τραμπ και θεωρείται ευρέως ως μια οξεία κριτική σε βάρος του, τις τελευταίες ημέρες της θητείας του.

Καθώς η Βουλή των Αντιπροσώπων, που ελέγχουν οι Δημοκρατικοί, έκανε το ίδιο τη Δευτέρα, το κείμενο υιοθετείται οριστικά. Η Πράξη Εξουσιοδότησης της Εθνικής Άμυνας (National Defense Authorization Act- NDAA), που ορίζει την πολιτική του υπουργείου Άμυνας της χώρας, υπερψηφίζεται κάθε χρόνο από το 1960.

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Καθολική διάψευση Τσαβούσογλου για τους S-400

Καθολική είναι η διάψευση των Τούρκων και του υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ να τονίζει πως δεν υπάρχει καμία σύσταση αμερικανοτουρκικής ομάδας εργασίας σχετικά με το θέμα των S-400.

Απαντώντας σε ερώτηση, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει μια τέτοια ομάδα εργασίας και τόνισε ότι η Ουάσιγκτον παραμένει πλήρως προσηλωμένη στην εφαρμογή των κυρώσεων CAATSA, με το Λιμενικό της Κύπρου νωρίτερα να έχει δείξει τα «δόντια» του.

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: «Δεν υπάρχει καμία ομάδα εργασίας»

Όπως μάλιστα εξήγησε, υπάρχουν διαβουλεύσεις σε επίπεδο ρουτίνας με αντικείμενο τον αντίκτυπο που θα έχουν οι κυρώσεις στη διμερή στρατιωτική συνεργασία.

«Κατανοούμε ότι το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών έχει διευκρινίσει τις τοποθετήσεις του υπουργού (Μεβλούτ Τσαβούσογλου). Δεν υπάρχει ομάδα εργασίας σχετικά με τις κυρώσεις CAATSA ή για την “εξέταση” των απειλών που θέτει το σύστημα S-400 στα F-35. Υπάρχουν διαβουλεύσεις ρουτίνας σε επίπεδο εργασίας σχετικά με τον αντίκτυπο των κυρώσεων στην υφιστάμενη στρατιωτική συνεργασία. Παραμένουμε δεσμευμένοι στην πλήρη εφαρμογή των κυρώσεων, όπως ανακοινώθηκαν από τον υπουργό Πομπέο στις 14 Δεκεμβρίου», σημείωσε χαρακτηριστικά.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share