Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Κορωνοϊός: Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για την μετάλλαξη του ιού

Τι αναφέρουν οι ειδικοί στην Κίνα

1 Ιανουαρίου 2021 19:42
Κορωνοϊός: Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για την μετάλλαξη του ιού

Κορωνοϊός: Η κατάσταση με την πανδημία στον κόσμο είναι σε τραγικό επίπεδο παρά τις προσπάθειες που κάνουν όλες οι χώρες με τα μέτρα περιορισμού εξάπλωσης του ιού, ενώ παράλληλα υπάρχει μεγάλη ανησυχία για την εμφάνιση της μετάλλαξης του ιού όπου και εντοπίστηκε πρόσφατα στη Φλόριντα.

Συγκεκριμένα η μετάλλαξη του ιού που βρέθηκε πρώτα στη Βρετανία έχει προκαλέσει ιδιαίτερη ανησυχία σε πολλούς ενώ ειδικός στην Κίνα ανέφερε ότι δεν πρέπει να υπάρχει λόγος ανησυχίας.

Ειδικοί στη Κίνα αναφέρουν ότι δεν χρειάζεται λόγος ανησυχίας για την μετάλλαξη του ιού.

Κορωνοϊός: Τι αναφέρουν οι ειδικοί στην Κίνα

Ειδικότερα δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι νέες μεταλλάξεις του κορωνοϊού θα επηρεάσουν την ανοσολογική απόκριση στο εμβόλιο, το οποίο η Κίνα μόλις ενέκρινε για δημόσια χρήση, δήλωσε σήμερα ένας αξιωματούχος του τομέα ελέγχου των ασθενειών.

Το εμβόλιο παρασκευής μιας θυγατρικής της υποστηριζόμενης από το κράτος εταιρείας Sinopharm έλαβε έγκριση χθες Πέμπτη, μια ημέρα μετά την είδηση ότι εμφανίστηκε στη χώρα το πρώτο κρούσμα της νέας μετάλλαξης του ιού που εξαπλώνεται με ραγδαίους ρυθμούς στη Βρετανία.

«Δεν χρειάζεται πανικός», δήλωσε ο Τσου Γουενμπό, ένας αξιωματούχος του Κινεζικού Κέντρου για τον Έλεγχο και την Πρόληψη των Ασθενειών, στην κρατική τηλεόραση. «Η μετάλλαξη, σε σύγκριση με προηγούμενες μεταλλάξεις... δεν έχει κάποια προφανή αλλαγή μέχρι στιγμής στην ικανότητά της να προκαλεί την νόσο», πρόσθεσε ο ίδιος.

Στην Κίνα ειδικοί αναφέρουν ότι δεν χρειάζεται λόγος ανησυχίας για την μετάλλαξη του ιού.

Η επίπτωση των μεταλλάξεων

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, δεν έχει εντοπιστεί κάποια επίπτωση των μεταλλάξεων στην ανοσολογική επίδραση του εμβολίου. Το στέλεχος του ιού, το οποίο βρετανοί επιστήμονες ονόμασαν "VUI – 202012/01", περιλαμβάνει μια γενετική μετάλλαξη στην ακίδα της πρωτεΐνης, που, θεωρητικά, θα μπορούσε να έχει ως αποτέλεσμα την ευκολότερη εξάπλωση του ιού.

Ο Τσου πρόσθεσε ότι η μετάλλαξη στην πρωτεΐνη του ιού δεν θα επηρεάσει την ευαισθησία των περισσότερων κινεζικών διαγνωστικών τεστ για τον κορωνοϊό, τα οποία στοχεύουν στα νουκλεϊκά οξέα του ιού, που φέρουν γενετικές πληροφορίες.

Κορωνοϊός: Έφτασε και στην Κίνα ο μεταλλαγμένος ιός

Κορωνοϊός: Η κατάσταση με τον κορωνοϊό στον κόσμο βρίσκεται σε δύσκολο σημείο διότι καθημερινώς ανακοινώνονται όλο και περισσότερες τραγικές περιπτώσεις, ενώ ακόμη υπάρχει και μία μεγάλη ανησυχία τον τελευταίο καιρό με την μετάλλαξη του ιού που υπάρχει. Επίσης αυτές είναι οι 10 μεγαλύτερες περιοχές στην Ελλάδα που προκαλούν μεγάλη ανησυχία.

Συγκεκριμένα την εμφάνιση του έκανε η νέα μετάλλαξη του ιού στην Κίνα με τις αρχές να κάνουν ότι μπορούν για να παρθούν τα μέτρα που χρειάζονται ώστε να μην γίνει εξαπλωθεί ακόμη περισσότερο ο ιός.

undefined

Κορωνοϊός: Πως βρέθηκε η μετάλλαξη του ιού στην Κίνα

Ειδικότερα σύμφωνα με ανακοίνωση που δημοσιεύτηκε την Τετάρτη 30 Δεκεμβρίου από το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) ανέφερε ότι το νέο αυτό στέλεχος εντοπίστηκε σε μια 23χρονη φοιτήτρια η οποία έφτασε στην Κίνα από τη Σανγκάη στις 14 Δεκεμβρίου, αφού είχε βρεθεί στη Βρετανία.

Το στέλεχος αυτό του κορωνοϊού εντοπίστηκε στις 24 Δεκεμβρίου στη Βρετανία, έπειτα από αναλύσεις. Το Πεκίνο είχε ανακοινώσει την ίδια ημέρα την αναστολή των πτήσεων από και προς τη Βρετανία. Αυτό το στέλεχος του κορωνοϊού είναι το πρώτο που εισάγεται στην Κίνα “και αποτελεί μεγάλη απειλή για την πρόληψη και τον έλεγχο της covid-19” στη χώρα, τόνισε το CDC στην ανακοίνωσή του.

Στην Κίνα έφτασε ο μεταλλαγμένος ιός μέσα από μία φοιτήτρια που βρέθηκε θετική.

Τα μέτρα που έχουν ληφθεί για να μην εξαπλωθεί ο ιός

Κατά συνέπεια έχουν ληφθεί πολλά μέτρα, ενώ η φοιτήτρια έχει τεθεί σε απομόνωση. Επιπλέον έχει γίνει ιχνηλάτηση των επαφών της, περιλαμβανομένων των επιβατών και του πληρώματος της πτήσης στην οποία επέβαινε.

“Οι χώροι από τους οποίους πέρασε απολυμάνθηκαν”, σύμφωνα με το CDC. Αυτό το νέο στέλεχος του κορωνοϊού είναι 50% με 74% πιο μολυσματικό από τα άλλα στελέχη, σύμφωνα με τους ειδικούς. Η βρετανική μετάλλαξη έχει εντοπιστεί σε αρκετές χώρες, όπως ο Καναδάς, οι ΗΠΑ, η Πορτογαλία, η Γαλλία, η Ιορδανία, η Νότια Κορέα και η Χιλή.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share