Τρίτη, 23 Απριλίου 2024

Κορωνοϊός: Στο "κόκκινο" η Κύπρος με τα κρούσματα - Συνεχίζεται η τραγωδία με τους θανάτους

Αναλυτικά η ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας της χώρας

1 Ιανουαρίου 2021 19:19
Κορωνοϊός: Στο

Κορωνοϊός: Η κατάσταση με τον κορωνοϊό σε όλο τον κόσμο είναι τραγική με τα κρούσματα να αυξάνονται συνεχώς, όπως και στην Κύπρο όπου τις τελευταίες 24 ώρες υπήρχε μεγάλη αύξηση και στους θανάτους. Επίσης δείτε τα κρούσματα που ανακοινώθηκαν σήμερα Παρασκευή 1 Ιανουαρίου στην Ελλάδα από τον ΕΟΔΥ.

Συγκεκριμένα στην Κύπρο η κατάσταση φαίνεται να μην είναι σε καλό επίπεδο με την πανδημία και αυτό ανησυχεί αρκετά τους ειδικούς σύμφωνα με τα πρόσφατα δεδομένα που ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας της χώρας.

Στην Κύπρο η κατάσταση με τον κορωνοϊό είναι αρκετά δύσκολη όπου και φαίνεται με τα πρόσφατα στοιχεία.

Κορωνοϊός: Η ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας για τα κρούσματα

Ειδικότερα σε ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας της Κύπρου που δημοσιεύτηκε σήμερα, Παρασκευή 1 Ιανουαρίου, φαίνεται έχει αυξηθεί αρκετά ο αριθμός των κρουσμάτων και δυστυχώς οι θάνατοι.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας της Κύπρου

"Το υπουργείο Υγείας ανακοινώνει ότι σήμερα, 1 Ιανουαρίου 2021 δύο άτομα έχουν αποβιώσει από την νόσο COVID-19, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό θανάτων σε 127. 168 ασθενείς COVID-19 νοσηλεύονται, εκ των οποίων οι 48 σε σοβαρή κατάσταση.

Έχουν πραγματοποιηθεί συνολικά 3,226 τεστ ανίχνευσης της νόσου με την μοριακή μέθοδο (PCR) και την μέθοδο ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (antigen rapid test).

167 νέα περιστατικά της νόσου COVID-19 εντοπίστηκαν από τα μοριακά τεστ (PCR) και τα τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (antigen rapid test), ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό κρουσμάτων σε 22,818".

Θεσσαλονίκη - Κορωνοϊός: Τάση σταθεροποίησης του ιικού φορτίου δείχνουν τα λύματα

Θεσσαλονίκη - Κορωνοϊός: Με την κατάσταση του κορωνοϊού να συνεχίζει να "χτυπάει" την Ελλάδα στη Θεσσαλονίκη τα δεδομένα φαίνονται να αλλάζουν διότι υπάρχει τάση σταθεροποίησης του ιικού φορτίου σύμφωνα με τα λύματα. Επίσης δείτε σε ποιες δομές ξεκινούν οι εμβολιασμοί από τη Δευτέρα.

Συγκεκριμένα στο εβδομαδιαίο διάγραμμα παρακολούθησης της διασποράς του κορωνοϊού στην κοινότητα της Θεσσαλονίκης αποτυπώνεται τάση σταθεροποίησης στο ιικό φορτίο του SARS-CoV-2 στα λύματα του πολεοδομικού συγκροτήματος της περιοχής, σύμφωνα με την έρευνα που διεξάγει διεπιστημονική ομάδα του ΑΠΘ σε συνεργασία με την ΕΥΑΘ.

Στη Θεσσαλονίκη τα πράγματα φαίνεται να είναι καλύτερα με τον ιό.

Θεσσαλονίκη - Κορωνοϊός: Τι έδειξε το διάγραμμα

Στο συνημμένο διάγραμμα, που παρουσιάζει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, φαίνεται πως επαναλαμβάνεται μία επιβράδυνση στη βελτίωση της επιδημιολογικής εικόνας της πόλης, με μικρές διακυμάνσεις μεταξύ των τελευταίων 4-5 μετρήσεων. Παρόμοια εικόνα εναλλαγών μεταξύ τάσης σταθεροποίησης και ταχύτερης μείωσης του ιικού φορτίου παρατηρείται στις μετρήσεις από τις 23 Νοεμβρίου.

«Κάθε φορά που παρατηρούμε αυτή την επιβράδυνση στην αποκλιμάκωση του ιικού φορτίου και οριζοντίωση της καμπύλης επισημαίνουμε τον κίνδυνο να αντιστραφεί η θετική πορεία και να δούμε τις τιμές να ανεβαίνουν. Σήμερα το ιικό φορτίο παραμένει στο πορτοκαλί επίπεδο, έχει σταθεροποιηθεί σε νούμερα αντίστοιχα με εκείνα που είχαμε στα μέσα του Οκτώβρη.

Όμως, τότε είχαμε μικρό αριθμό νοσηλευομένων στις ΜΕΘ, ενώ σήμερα και μετά από εκατοντάδες απώλειες συνανθρώπων μας, οι ΜΕΘ των νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης έχουν ακόμη πολύ υψηλή πληρότητα», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρύτανης του ΑΠΘ και επικεφαλής του ερευνητικού έργου, καθ. Νίκος Παπαϊωάννου, εξηγώντας πως «βρισκόμαστε σε ένα δύσκολο σημείο, όπου είναι αναγκαία η υπεύθυνη στάση όλων μας, ώστε καθώς προχωρά και το πρόγραμμα εμβολιασμών, να κάνουμε το αποφασιστικό βήμα και να πάρουμε πίσω τον έλεγχο της ζωής μας».

Τα πράγματα με τον ιό στη Θεσσαλονίκη φαίνεται να είναι καλύτερα.

«Ο ρόλος των ημερών μέχρι την αποδρομή της νόσου»

Ερωτηθείς πώς ερμηνεύεται η περιοδικότητα στη σταθεροποίηση του ιικού φορτίου στα λύματα και αν αυτή μπορεί να αντιστοιχηθεί με διακυμάνσεις στον δείκτη μεταδοτικότητας του ιού στην κοινότητα, ο πρύτανης του ΑΠΘ απάντησε πως η συσχέτιση αφορά περισσότερο στον ρυθμό έκκρισης του ιικού φορτίου και συγκεκριμένα «επειδή έχουμε ακόμη πολλούς ασθενείς στα νοσοκομεία, οι οποίοι κατά κανόνα εκκρίνουν υψηλό ιικό φορτίο, σε σχέση με τους ασυμπτωματικούς ή εκείνους που πρόσφατα μολύνθηκαν, οι τιμές στα λύματα θα πρέπει να αποτιμώνται με προσοχή», πιο απλά, «η σταθεροποίηση του ιικού φορτίου στα λύματα δε σημαίνει ότι για κάθε έναν που γίνεται καλά, ένας μολύνεται, αφού πλέον υπάρχει σημαντική διαφοροποίηση μεταξύ των κρουσμάτων ως προς την ημέρα πλήρους αποδρομής της νόσου».

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share