Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Κορωνοϊός: Κρατάει την πρωτιά η Αττική - Που εντοπίστηκαν τα περισσότερα κρούσματα

Δημοσιεύτηκε ο επιδημιολογικός χάρτης

1 Ιανουαρίου 2021 18:19
Κορωνοϊός: Κρατάει την πρωτιά η Αττική - Που εντοπίστηκαν τα περισσότερα κρούσματα

Κορωνοϊός: Συνεχίζεται η τραγική κατάσταση με τον κορωνοϊό στην Ελλάδα όπου για ακόμη μία φορά εντοπίζονται τα περισσότερα στην Αττική και στη Θεσσαλονίκη. Επίσης δείτε αναλυτικά την ανακοίνωση που έκανε ο ΕΟΔΥ για τα κρούσματα σήμερα Παρασκευή 1 Δεκεμβρίου.

Συγκεκριμένα μέσα από την ανακοίνωση που εξέδωσε ο ΕΟΔΥ για ακόμη μία φορά τα κρούσματα είναι υψηλά όπου και εντοπίστηκαν τα περισσότερα στην Αττική όπου ήταν 210 ενώ στη Θεσσαλονίκη εντοπίστηκαν 79.

Κορωνοϊός: Αναλυτικά ο επιδημιολογικός χάρτης

Παρακάτω αναγράφεται ο αναλυτικός χάρτης του ΕΟΔΥ όπου δείχνει ποιες περιοχές έχει χτυπήσει περισσότερο ο κορωνοϊός.

Αναλυτικά ο χάρτης:

Ανακοινώθηκε ο χάρτης που εντοπίζονται τα κρούσματα με τα περισσότερα να είναι στην Αττική.

Για ακόμη μία φορά τα περισσότερα κρούσματα εντοπίστηκαν στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη.

Θεσσαλονίκη - Κορωνοϊός: Τάση σταθεροποίησης του ιικού φορτίου δείχνουν τα λύματα

Θεσσαλονίκη - Κορωνοϊός: Με την κατάσταση του κορωνοϊού να συνεχίζει να "χτυπάει" την Ελλάδα στη Θεσσαλονίκη τα δεδομένα φαίνονται να αλλάζουν διότι υπάρχει τάση σταθεροποίησης του ιικού φορτίου σύμφωνα με τα λύματα. Επίσης δείτε σε ποιες δομές ξεκινούν οι εμβολιασμοί από τη Δευτέρα.

Συγκεκριμένα στο εβδομαδιαίο διάγραμμα παρακολούθησης της διασποράς του κορωνοϊού στην κοινότητα της Θεσσαλονίκης αποτυπώνεται τάση σταθεροποίησης στο ιικό φορτίο του SARS-CoV-2 στα λύματα του πολεοδομικού συγκροτήματος της περιοχής, σύμφωνα με την έρευνα που διεξάγει διεπιστημονική ομάδα του ΑΠΘ σε συνεργασία με την ΕΥΑΘ.

Στη Θεσσαλονίκη τα πράγματα φαίνεται να είναι καλύτερα με τον ιό.

Θεσσαλονίκη - Κορωνοϊός: Τι έδειξε το διάγραμμα

Στο συνημμένο διάγραμμα, που παρουσιάζει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, φαίνεται πως επαναλαμβάνεται μία επιβράδυνση στη βελτίωση της επιδημιολογικής εικόνας της πόλης, με μικρές διακυμάνσεις μεταξύ των τελευταίων 4-5 μετρήσεων. Παρόμοια εικόνα εναλλαγών μεταξύ τάσης σταθεροποίησης και ταχύτερης μείωσης του ιικού φορτίου παρατηρείται στις μετρήσεις από τις 23 Νοεμβρίου.

«Κάθε φορά που παρατηρούμε αυτή την επιβράδυνση στην αποκλιμάκωση του ιικού φορτίου και οριζοντίωση της καμπύλης επισημαίνουμε τον κίνδυνο να αντιστραφεί η θετική πορεία και να δούμε τις τιμές να ανεβαίνουν. Σήμερα το ιικό φορτίο παραμένει στο πορτοκαλί επίπεδο, έχει σταθεροποιηθεί σε νούμερα αντίστοιχα με εκείνα που είχαμε στα μέσα του Οκτώβρη.

Όμως, τότε είχαμε μικρό αριθμό νοσηλευομένων στις ΜΕΘ, ενώ σήμερα και μετά από εκατοντάδες απώλειες συνανθρώπων μας, οι ΜΕΘ των νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης έχουν ακόμη πολύ υψηλή πληρότητα», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρύτανης του ΑΠΘ και επικεφαλής του ερευνητικού έργου, καθ. Νίκος Παπαϊωάννου, εξηγώντας πως «βρισκόμαστε σε ένα δύσκολο σημείο, όπου είναι αναγκαία η υπεύθυνη στάση όλων μας, ώστε καθώς προχωρά και το πρόγραμμα εμβολιασμών, να κάνουμε το αποφασιστικό βήμα και να πάρουμε πίσω τον έλεγχο της ζωής μας».

Τα πράγματα με τον ιό στη Θεσσαλονίκη φαίνεται να είναι καλύτερα.

«Ο ρόλος των ημερών μέχρι την αποδρομή της νόσου»

Ερωτηθείς πώς ερμηνεύεται η περιοδικότητα στη σταθεροποίηση του ιικού φορτίου στα λύματα και αν αυτή μπορεί να αντιστοιχηθεί με διακυμάνσεις στον δείκτη μεταδοτικότητας του ιού στην κοινότητα, ο πρύτανης του ΑΠΘ απάντησε πως η συσχέτιση αφορά περισσότερο στον ρυθμό έκκρισης του ιικού φορτίου και συγκεκριμένα «επειδή έχουμε ακόμη πολλούς ασθενείς στα νοσοκομεία, οι οποίοι κατά κανόνα εκκρίνουν υψηλό ιικό φορτίο, σε σχέση με τους ασυμπτωματικούς ή εκείνους που πρόσφατα μολύνθηκαν, οι τιμές στα λύματα θα πρέπει να αποτιμώνται με προσοχή», πιο απλά, «η σταθεροποίηση του ιικού φορτίου στα λύματα δε σημαίνει ότι για κάθε έναν που γίνεται καλά, ένας μολύνεται, αφού πλέον υπάρχει σημαντική διαφοροποίηση μεταξύ των κρουσμάτων ως προς την ημέρα πλήρους αποδρομής της νόσου».

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share