Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Πρόκληση Ερντογάν: "Η Αγία Σοφία είναι το στέμμα του 2020"

Οι δηλώσεις του προέδρου της Τουρκίας ανήμερα Πρωτοχρονιάς

1 Ιανουαρίου 2021 16:36
Πρόκληση Ερντογάν:

Ερντογάν: Δεν κατάφερε να μπει ακόμη το 2021 και ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Εντογάν έκανε τις πρώτες προκλητικές του δηλώσεις όπου αυτές είχαν να κάνουν με την Αγία Σοφία. Ενώ πριν λίγες μέρες ο Τσαβούσογλου ανέφερε ότι η Ελλάδα δεν θέλει να κάνει καμία διαπραγμάτευση με την Τουρκία.

Ερντογάν: Οι επιθέσεις του Τούρκου προέδρου

Συγκεκριμένα ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος έκανε την πρώτη προσευχή για το 2021 στην Αγία Σοφία, σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ, απαντώντας στην κριτική του πολιτικού του αντιπάλου από το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, Fikri Sağlar, έκανε λόγο για «φασιστική» αντίληψη του κόμματος του κόμματος που ίδρυσε ο Μουσταφά Κεμάλ και ηγείται τώρα ο Κεμάλ Κιλιντζάρογλου το οποίο δεν μπορεί να προσαρμοστεί στην σύγχρονη εποχή.

Προκαλεί για ακόμη μία φορά ο πρόεδρος της Τουρκίας με δηλώσεις του για την Αγία Σοφία.

Η χρήση μαντίλας στη δημόσια ζωή

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μιλώντας για την χρήση μαντίλας στην δημόσια ζωή είπε χαρακτηριστικά: «Το να βάζεις μαντίλα σε μοντέλα βιτρίνας σε ορισμένα μέρη για να πάρεις ψήφους δεν εξαπατά πλέον κανέναν. Εκείνες οι μέρες πέρασαν. Έχουμε πολλές γυναίκες με μαντίλα στο Κοινοβούλιο. Κύριε Φίκρι δεν τα βλέπετε αυτά; Θα προχωρήσουμε πολύ, αλλά είστε ξεπερασμένοι. Ο κ. Κεμάλ δεν μπορεί να πει τίποτα», είπε αναφερόμενος στον Κεμάλ Κιλιντζάρογλου.

Το σχόλιο για την Αγία Σοφία

Και συνέχισε την επιθετική ρητορική με αναφορά στην μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί την περασμένη χρονιά, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «είναι το στέμμα του 2020».

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Καθολική διάψευση Τσαβούσογλου για τους S-400

Καθολική είναι η διάψευση των Τούρκων και του υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ να τονίζει πως δεν υπάρχει καμία σύσταση αμερικανοτουρκικής ομάδας εργασίας σχετικά με το θέμα των S-400.

Απαντώντας σε ερώτηση, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει μια τέτοια ομάδα εργασίας και τόνισε ότι η Ουάσιγκτον παραμένει πλήρως προσηλωμένη στην εφαρμογή των κυρώσεων CAATSA, με το Λιμενικό της Κύπρου νωρίτερα να έχει δείξει τα «δόντια» του.

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: «Δεν υπάρχει καμία ομάδα εργασίας»

Όπως μάλιστα εξήγησε, υπάρχουν διαβουλεύσεις σε επίπεδο ρουτίνας με αντικείμενο τον αντίκτυπο που θα έχουν οι κυρώσεις στη διμερή στρατιωτική συνεργασία.

«Κατανοούμε ότι το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών έχει διευκρινίσει τις τοποθετήσεις του υπουργού (Μεβλούτ Τσαβούσογλου). Δεν υπάρχει ομάδα εργασίας σχετικά με τις κυρώσεις CAATSA ή για την “εξέταση” των απειλών που θέτει το σύστημα S-400 στα F-35. Υπάρχουν διαβουλεύσεις ρουτίνας σε επίπεδο εργασίας σχετικά με τον αντίκτυπο των κυρώσεων στην υφιστάμενη στρατιωτική συνεργασία. Παραμένουμε δεσμευμένοι στην πλήρη εφαρμογή των κυρώσεων, όπως ανακοινώθηκαν από τον υπουργό Πομπέο στις 14 Δεκεμβρίου», σημείωσε χαρακτηριστικά.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share