Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024

Κορωνοϊός: Άδεια πόλη η Αθήνα στην αλλαγή του χρόνου - Πλάνα από μια Πρωτοχρονιά που κανείς δεν περίμενε

Τα μέτρα που ίσχυσαν την παραμονή

1 Ιανουαρίου 2021 08:10
Κορωνοϊός: Άδεια πόλη η Αθήνα στην αλλαγή του χρόνου - Πλάνα από μια Πρωτοχρονιά που κανείς δεν περίμενε
Από Ραφαήλ Αλαγάς

Άδεια πόλη ήταν η Αθήνα στην αλλαγή του χρόνου και την υποδοχή του 2021 ελέω κορωνοϊού, με τα πλάνα να είναι χαρακτηριστικά σε μια Πρωτοχρονιά, που κανείς δε θα περίμενε, παρά τα εντυπωσιακά πυροτεχνήματα, που σηματοδότησαν την έλευση του νέου έτους.

Η 31η Δεκεμβρίου 2020 ήταν η πιο περίεργη και παράξενη για τη χώρα μας και σε αυτό μεγάλο ρόλο έπαιξαν τα μέτρα για την αποφυγή της διασποράς του κορωνοϊού. Η Αθήνα έμοιαζε με έρημη πόλη και το μόνο που έμενε να θυμίζει ότι βρισκόμαστε σε περίοδο εορτών ήταν τα χριστουγεννιάτικα φωτάκια και στολίδια. Οι δρόμοι ήταν άδειοι, ενώ από τη στιγμή της απαγόρευσης κυκλοφορούσαν μόνο όσοι επέστρεφαν στα σπίτια τους από την εργασία τους, με τα μέτρα να ισχύουν και την Πρωτοχρονιά στις εκκλησίες.

Κορωνοϊός: Τα μέτρα που εφαρμόστηκαν από την Αστυνομία

Τα μέτρα της ΕΛ.ΑΣ ήταν δρακόντεια ενώ από νωρίς το απόγευμα της Πέμπτης (31/12) στήθηκαν περισσότερα από 30 μπλόκα τα οποία είναι «ενισχυμένα». Μάλιστα άλλα πέντε μπλόκα πραγματοποιούσαν ελέγχους σε κεντρικούς άξονες της Αττικής, ειδικά μετά τις 22.00. Υπενθυμίζεται ότι η ΕΛ.ΑΣ εφάρμοσε αντίστοιχη πρακτική και τις προηγούμενες ημέρες. Εκτός από τους κεντρικούς δρόμους οι αστυνομικοί πραγματοποίησαν ελέγχους ακόμα και σε γειτονιές θέλοντας να προλάβουν περιπτώσεις… κορωνοπάρτι.

Σημειώνεται πως οι άνδρες της ΕΛ.ΑΣ προκειμένου να εντοπίσουν όσους επέλεξαν τη διανυκτέρευση σε κάποιο φιλικό ή οικείο σπίτι το βράδυ της παραμονής πρωτοχρονιάς, έκαναν εντατικούς ελέγχους από τις 05:00 το πρωί της Παρασκευής 1 Δεκεμβρίου έως και τις 07.00. Όσοι κινούνταν εκείνες τις ώρες θα έπρεπε να έχουν μαζί τους τα απαραίτητα έγγραφα τα οποία θα βεβαιώνουν το λόγο της μετακίνησης.

Περισσότεροι απο 4.000 αστυνομικοί χρειλαστηκε να φέρουν εις πέρας ένα σχέδιο πιο αυστηρό απο αυτό των Χριστουγέννων που περιλαμβάνει ακόμη και διακοπή κυκλοφορίας σε κεντρικές αρτηρίες της πρωτεύουσας προκειμένου να ελεγχθούν όλα τα αυτοκίνητα και οι πολίτες που κυκλοφορούν μετά τις 22:00. Ακόμη και σερφάρισμα στο διαδίκτυο και τις αναρτήσεις στα social media συμπεριλήφθηκαν στον σχεδιασμό της Αστυνομίας προκειμένου να έχουν εικόνα για καλέσματα σε μυστικά ρεβεγιόν. Ένα άλλο κομμάτι αφορά στις κρυφές χαρτοπαικτικές λέσχες που κάποιοι θα ήθελαν… να στήσουν καθώς το έθιμο της χαρτοπαιξίας είναι διαδεδομένο το διήμερο της Πρωτοχρονιάς.

Στον πρωτοχρονιάτικο «μποναμά» υπήρχε ακόμη το ανώτατο όριο 9 ατόμων και από 2 οικογένειες μόνο για το εορταστικό τραπέζι, όπως και η αποστολή γραπτού μηνύματος (sms) στο 13033 με τον κωδικό 6, τόσο για την άφιξη, όσο και για την αποχώρηση από το ρεβεγιόν.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share