Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024

Συναγερμός στον Άγιο Βικέντιο: Ενεργοποιήθηκε ηφαίστειο που ήταν για αρκετά χρόνια ανενεργό

Εγκαταλείπουν τις κατοικίες τους

31 Δεκεμβρίου 2020 22:39
Συναγερμός στον Άγιο Βικέντιο: Ενεργοποιήθηκε ηφαίστειο που ήταν για αρκετά χρόνια ανενεργό

Ηφαίστειο: Συναγερμός έχει σημάνει στο νησιωτικό σύμπλεγμα του Αγίου Βικεντίου και Γρεναδίνων διότι ενεργοποιήθηκε ηφαίστειο το οποίο ήταν αρκετό καιρό ανενεργό. Επίσης στην Ιταλία έχει σημάνει συναγερμός διότι "βρυχάται" ξανά η Αίτνα.

Συγκεκριμένα οι κάτοικοι του Αγίου Βικεντίου και Γρεναδίνων έλαβαν την οδηγία να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους σήμερα Πέμπτη 31 Δεκεμβρίου αφού ένα ηφαίστειο, ανενεργό επί δεκαετίες, άρχισε να εκτοξεύει τέφρα.

Ηφαίστειο: Σήμανε "πορτοκαλί" συναγερμός

Η κυβέρνηση σήμανε "πορτοκαλί συναγερμό" για το ηφαίστειο Λα Σουφριέρ, κάτι που σημαίνει ότι ενδέχεται να εκραγεί μέσα στις επόμενες 24 ώρες. Συνέστησε στους κατοίκους που μένουν στις γύρω περιοχές να φύγουν αμέσως από τα σπίτια τους.

Αέρια, καπνός και τέφρα βγαίνουν από την κορυφή του ηφαιστείου, το οποίο βρίσκεται στη βόρεια πλευρά του νησιού Άγιος Βικέντιος, ανέφερε η Υπηρεσία Διαχείρισης Καταστροφών της Καραϊβικής.

Στον Άγιο Βικέντιο και τις Γρεναδίνες, που έχουν πληθυσμό λίγο πάνω από 100.000 κατοίκους, δεν έχει παρατηρηθεί ηφαιστειακή δραστηριότητα από το 1979. Το 1902, όταν είχε εκραγεί και πάλι το Λα Σουφριέρ, σκοτώθηκαν περισσότεροι από 1.000 άνθρωποι.

Τι ανέφεραν οι επιστήμονες

Οι αρχές της Μαρτινίκας, που είναι υπερπόντιο έδαφος της Γαλλίας, παρακολουθούν επίσης πολύ στενά τη δραστηριότητα του ηφαιστείου Πελέ, καθώς τον τελευταίο μήνα έχουν καταγραφεί δονήσεις που ανησυχούν τους κατοίκους.

Το όρος Πελέ παρουσιάζει αυξημένη σεισμική δραστηριότητα από τον Απρίλιο του 2019, για πρώτη φορά μετά την ενεργοποίησή του την περίοδο 1929-32. Οι αρχές προειδοποιούν ότι μια νέα ηφαιστειακή έκρηξη θα μπορούσε να αποδειχθεί πολύ επικίνδυνη. Οι επιστήμονες επισημαίνουν πάντως ότι δεν συνδέονται μεταξύ τους οι ταυτόχρονες ενεργοποιήσεις των ηφαιστείων Λα Σουφριέρ και Πελέ.

HΠΑ: Ισχυρή χιονοθύελλα "χτύπησε" τις Πολιτείες - Καλύφθηκε η Νέα Υόρκη

Μία ισχυρή χιονοθύελλα έπληξε τις ΗΠΑ την Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου και συγκεκριμένα τη Νέα Υόρκη όπου οι πολίτες ξύπνησαν για να αντικρίσουν ότι η πόλη τους είχε "ντυθεί" για τα καλά στα λευκά. Παράλληλα στην Κύπρο πριν λίγες μέρες σημειώθηκε μία ισχυρή κακοκαιρία όπου είχε και έναν μεγάλο ανεμοστρόβιλο.

Συγκεκριμένα επί 24 ώρες η χιονοθύελλα έπληττε αρκετές Πολιτείες στην Αμερική, με τα σύννεφα να διαλύονταν σταδιακά από το μεσημέρι της Πέμπτης 17 Δεκεμβρίου. Απίστευτο είναι το γεγονός ότι το χιόνι κατάφερε να ξεπεράσει το ένα μέτρο σε ορισμένες περιοχές, στα βόρεια της Πολιτείας της Νέας Υόρκης. Ενώ σε κάποιες άλλες περιοχές αυτό δεν συνέβη με αποτέλεσμα το χιόνι να μην ξεπερνά τα 10 με 20 εκατοστά.

Τραγωδίες από την ισχυρή χιονοθύελλα

Η χιονοθύελλα όμως έφερε και κάποια δυσάρεστα περιστατικά εκτός από χιόνι όπου τουλάχιστον έξι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, οι περισσότεροι σε κάποιο από τα χιλιάδες τροχαία ατυχήματα που σημειώθηκαν στην περιοχή.

Οι αμερικανικές αρχές διαβεβαίωσαν ότι η θύελλα δεν επηρεάζει τη διανομή των εμβολίων για την Covid-19 που ξεκίνησε από το περασμένο Σαββατοκύριακο.

Ώρες παιχνιδιού με το χιόνι

Στη Νέα Υόρκη, τα εκχιονιστικά άνοιγαν τις λεωφόρους της πόλης ενώ θυρωροί και επιστάτες κτιρίων καθάριζαν τα πεζοδρόμια. Στο Σέντραλ Παρκ, τον πνεύμονα του Μανχάταν, από νωρίς το πρωί κάποιοι τολμηροί βγήκαν να κάνουν σκι, επωφελούμενοι από το γεγονός ότι είναι η πρώτη φορά εδώ και μια πενταετία που πέφτει τόσο χιόνι στην πόλη.

«Είναι κάτι το μαγικό. Σηκώνομαι, διασχίζω τον δρόμο και κάνω σκι», είπε ο Πολ Χουζάρσκι.

Στα νότια του Μητροπολιτικού Μουσείου, το Σάιπρες Χιλ είχε γεμίσει με οικογένειες με μικρά παιδιά που διασκέδαζαν με το χιόνι. «Είναι ένα ωραίο διάλειμμα να μπορείς να βγεις έξω και να ασχοληθείς με μια δραστηριότητα. Αυτή την περίοδο, με την πανδημία, δεν μπορείς να κάνεις πολλά πράγματα», είπε ένας πατέρας, ο Τζον Γουίλκοξ, που έπαιζε στο χιόνι με τον 10χρονο γιο του.

Τα περισσότερα παιδιά πάντως αναγκάστηκαν να μείνουν στο σπίτι: τα σχολεία τους είναι κλειστά, αλλά η τηλεκπαίδευση συνεχίζεται κανονικά.

Δείτε το βίντεο με την ισχυρή χιονοθύελλα

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share