Τετάρτη, 24 Απριλίου 2024

Γεωργιάδης: Υπάρχει σχέδιο για να γίνει μερική λειτουργία του λιανεμπορίου

Όσα δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης

29 Δεκεμβρίου 2020 15:34
Γεωργιάδης: Υπάρχει σχέδιο για να γίνει μερική λειτουργία του λιανεμπορίου

Άδωνις Γεωργιάδης: Με την πανδημία του κορωνοϊού να "χτυπάει" ακόμη την Ελλάδα και το lockdown να βρίσκεται ακόμη σε ισχύ αρκετοί επιχειρηματίες αναρωτιούνται τι θα γίνει με την λειτουργία των επιχειρήσεων τους και πότε θα ξεκινήσει. Επίσης δείτε ποια είναι τα νέα μέτρα στήριξης για τις πληττόμενες επιχειρήσεις από την πανδημία.

Συγκεκριμένα ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης σε συνέντευξη του στο ΣΚΑΪ ανέφερε ότι θα προχωρήσουνε σε μερική λειτουργία του λιανεμπορίου αν καταφέρει και το επιτρέψει η κατάσταση που επικρατεί με την πανδημία.

Άδωνις Γεωργιάδης: "Θα χαλαρώσουμε κάποια μέτρα"

Ο υπουργός Ανάπτυξης είπε ότι στις αρχές του νέου έτους θα γίνουν συζητήσεις με την Επιτροπή Λοιμωξιολόγων για το άνοιγμα του λιανεμπορίου. Επίσης είπε ότι «εφόσον συνεχίσει η εικόνα της πανδημίας να έχει πτωτική πορεία, ασφαλώς θα χαλαρώσουμε κάποια μέτρα», ωστόσο δεν διευκρίνισε αν αυτό θα συμβεί από τις 8 Ιανουαρίου.

Όπως εξήγησε το υπουργείο Ανάπτυξης έχει σχέδιο το οποίο επεξεργάζεται και σύμφωνα με αυτό, με τα στοιχεία της πανδημίας και με τη σύμφωνη γνώμη της επιτροπής, θα παρουσιάσει την πρότασή του.

Αν όλα πάνε βάσει σχεδίου «θα προχωρήσουμε σε μερική λειτουργία του λιανικού εμπορίου», είπε ο κ. Γεωργιάδης και τόνισε πως «σίγουρα θα υπάρχουν κανόνες». Αυτή τη στιγμή, όπως είπε, με τα δεδομένα που έχουμε για την επιδημία, θα μπορούσαμε να μιλάμε για οριζόντιο μερικό άνοιγμα του λιανεμπορίου με κανόνες. «Με το click away θα λειτουργούν ούτως ή άλλως.», επεσήμανε.

Η οικονομία των μαγαζιών με το click away

Σχετικά με το πώς κινήθηκαν οικονομικά τα μαγαζιά με τη μέθοδο του click away, ο υπουργός ανέφερε ότι «ο τζίρος την περασμένη εβδομάδα έφτασε έως και το 40%. Οι πολύ μεγάλες αλυσίδες δεν δουλέψανε. Παρά τις αρχικές εκτιμήσεις τα μικρά μαγαζιά έκαναν καλύτερο τζίρο, με τη μέθοδο click away».

Δείτε το βίντεο

Click Away: Τα καταστήματα πρέπει να κάνουν επιστροφή χρημάτων και αλλαγές

Click Away - Καταστήματα: Με την πανδημία του κορωνοϊού να συνεχίζει στην Ελλάδα και τις γιορτές να έχουν "φτάσει" αρκετοί προσπαθούν να κάνουν τα ψώνια τους με την μέθοδο του click away αλλά αντιμετωπίζουν προβλήματα διότι δεν μπορούν να αλλάξουν αυτό που πήραν αν δεν τους κάνει με αποτέλεσμα να χάνουν τα χρήματα τους. Επίσης δείτε ποιο είναι το ωράριο των καταστημάτων μέχρι το τέλος του έτους.

Συγκεκριμένα ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκος Παπαθανάσης αναφέρθηκε στην τακτική του click away λόγω του κορωνοϊού, σε τι κατάσταση βρίσκεται μέχρι τώρα αλλά και τι πρέπει να κάνουν τα καταστήματα σε περίπτωση που θέλει ο πελάτης να αλλάξει το προϊόν που είχε αγοράσει.

Επίσης αναφέρθηκε και για τις εταιρείες ταχυμεταφορών και ότι γίνονται έλεγχοι σε αυτές ενώ μίλησε και για τους χιλιάδες εργαζόμενους στον τουρισμό και επισιτισμό και για την ένταξη τους στον ΟΑΕΔ.

Click Away - Καταστήματα: Ο λόγος που υιοθετήθηκε το μέτρο

«Όλοι τήρησαν τα μέτρα και λειτούργησε το click away με θετικό αποτέλεσμα για την αγορά, είπε στον ΑΝΤ1 και την εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» ο Νίκος Παπαθανάσης σημειώνοντας ότι το click away υιοθετήθηκε καθώς οι εταιρείες ταχυμεταφορών δεν μπορούσαν να κάνουν τις παραδόσεις προϊόντων που έχουν αγοράσει οι καταναλωτές και ότι έτσι προσέφερε κάποιον επιπλέον τζίρο στα μαγαζιά, που ήταν μεγαλύτερος για τις πιο οργανωμένες επιχειρήσεις.

Τόνισε ότι ακόμη δεν υπάρχουν εισηγήσεις για την λειτουργία της αγοράς, δεδομένου ότι τα ισχύοντα μέτρα λήγουν στις 7 Ιανουαρίου και οι ειδικοί θέλουν να προτείνουν τα επόμενα βήματα έχοντας διαθέσιμα τα τελευταία στοιχεία, εγγύτερα στην εν λόγω ημερομηνία.

Αλλαγές και επιστροφή χρημάτων

Ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, επεσήμανε ότι υποχρεούνται οι επιχειρήσεις να κάνουν δεκτές άμεσα τις αλλαγές προϊόντων και τις επιστροφές χρημάτων σε περίπτωση μη ικανοποίησης του πελάτη, καλώντας όσους καταναλωτές αντιμετωπίζουν πρόβλημα με κάποια επιχείρηση να κάνουν καταγγελία στον τηλεφωνικό αριθμό 1520, προκειμένου να γίνουν οι ενδεδειγμένοι έλεγχοι.

Ο Νίκος Παπαθανάσης είπε ότι γίνεται έλεγχος σε ότι αφορά τις εταιρείες ταχυμεταφορών, την ποιότητα παροχής υπηρεσιών και τον όγκο παραγγελιών που έχουν αναλάβει και ότι θα επιβληθούν οι όποιες κυρώσεις προβλέπονται, σε περιπτώσεις παραβάσεων των σχετικών νόμων.

Αναφορικά με τους εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους στον τουρισμό και επισιτισμό και τις καθυστερήσεις που καταγγέλλονται για την ένταξη τους στον ΟΑΕΔ, ο Νίκος Παπαθανάσης είπε ότι το Υπουργείο Εργασίας «τρέχει» πολλά προγράμματα παράλληλα και προσπαθεί με πολλούς τρόπους να στηρίξει όσους έχουν πληγεί από την πανδημία.

Σε ότι αφορά την στήριξη επιχειρήσεων και εργαζόμενων, ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων είπε μεταξύ άλλων ότι θα συνεχιστούν μέτρα, όπως η Επιστρεπτέα Προκαταβολή, με πέμπτο και έκτο κύκλο.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share