Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Στέλιος Πέτσας: Έως το τέλος του Ιουνίου θα λάβουμε 25 εκατ. εμβόλια στην Ελλάδα

Τι ανέφερε για τα σχολεία

29 Δεκεμβρίου 2020 11:26
Στέλιος Πέτσας: Έως το τέλος του Ιουνίου θα λάβουμε 25 εκατ. εμβόλια στην Ελλάδα

Στέλιος Πέτσας: Με τον εμβολιασμό να έχει ξεκινήσει ήδη από την Κυριακή 27 Δεκεμβρίου και το επόμενο κύμα των δόσεων να έχει φτάσει πριν λίγες ώρες στην Αθήνα στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών "Ελευθέριος Βενιζέλος", αρκετοί είναι αυτοί που αναρωτιούνται πότε θα έρθουν περισσότερες δόσεις εμβολίων κατά του κορωνοϊού αλλά και πόσες ακόμη.

Συγκεκριμένα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μέσα από συνέντευξη του μίλησε για το πότε θα φτάσουν οι επόμενες δόσεις, πόσες θα είναι αυτές και η διαδικασία που θα χρειαστεί για να έρθουν. Επίσης μίλησε και για τα σχολεία ότι σήμερα θα γίνουν συζητήσεις για το πότε θα ανοίξουν.

Στέλιος Πέτσας: Πότε θα φτάσουν νέες δόσεις των εμβολίων

Ειδικότερα κατά τι διάρκεια ραδιοφωνικής του συνέντευξης στον ΣΚΑΪ 100,3, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας έδωσε περισσότερα στοιχεία για την επιχείρηση «Ελευθερία», τονίζοντας πως μέχρι το τέλος Ιανουαρίου θα έχουν φτάσει στην Ελλάδα 429.000 εμβόλια της Pfizer/BioNTech.

Επίσης τόνισε πως θα ακολουθήσουν και άλλες εγκρίσεις, οπότε μέσα στον Φεβρουάριο θα έχουμε ικανό αριθμό εμβολίων. Με βάση τον κυβερνητικό σχεδιασμό, ο Στέλιος Πέτσας εκτίμησε πως μέχρι το τέλος Ιουνίου θα έχουν φτάσει στη χώρα μας 25 εκατομμύρια δόσεις, ώστε να εμβολιαστεί το σύνολο του πληθυσμού –εάν φυσικά το επιθυμεί.

Αναφορικά με τις επικρίσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τη ροή των εμβολίων, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε πως υπάρχουν άλλα θέματα για κριτική και δεν προσφέρονται για αυτό τα ζητήματα δημόσιας υγείας. Επανέλαβε δε πως πρόκειται για ζήτημα παραγωγής από τις εταιρείες και υπογράμμισε πως την έγκριση δίνουν οι αρμόδιοι οργανισμοί.

Μάλιστα, τόνισε πως στην Ευρωπαϊκή Ένωση όλα τα κράτημέλη παίρνουν τα εμβόλια που τους αναλογούν με βάση τον πληθυσμό τους. Παράλληλα, ο ίδιος έφερε ως παράδειγμα τη Βρετανία, όπου ξεκίνησαν νωρίτερα οι εμβολιασμοί αλλά τα ποσοστά εμβολιασμού είναι ακόμη μικρά.

Ο Στέλιος Πέτσας εξήγησε επίσης πως ο εμβολιασμός δεν είναι μόνο μέτρο αυτοπροστασίας αλλά κίνηση αλληλεγγύης. Τόνισε δε, πως το σημαντικό δεν είναι η υποχρεωτικότητα του εμβολίου αλλά τα κίνητρα. «Μόλις χορηγηθεί και η δεύτερη δόση, θα δίνεται πιστοποιητικό που θα είναι και στα αγγλικά» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τι θα γίνει με τα σχολεία

Ερωτηθείς σχετικά με το άνοιγμα των σχολείων, ο Στέλιος Πέτσας είπε πως σήμερα θα πραγματοποιηθεί η πρώτη συζήτηση μεταξύ της υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως και της επιτροπής των λοιμωξιολόγων.

Την ίδια ώρα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε πως στόχος είναι να ανοίξουν τα σχολεία όλων των βαθμίδων ενώ είπε πως «είμαστε κοντά σε αυτό το στάδιο». Για το εάν θα ανοίξουν όλες οι σχολικές μονάδες ταυτόχρονα στις 8 Ιανουαρίου, ο Στέλιος Πέτσας παρέπεμψε στη συζήτηση της επιτροπής των λοιμωξιολόγων.

Ωστόσο, τόνισε πως αυτό που έχει σημασία είναι να μην αυξηθεί η κινητικότητα όταν ανοίξουν τα σχολεία. Απαντώντας σε ερώτημα για το άνοιγμα της αγοράς, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εμφανίστηκε επιφυλακτικός. Όπως είπε, η σχετική συζήτηση στην επιτροπή θα γίνει την επόμενη εβδομάδα.

Με αφορμή σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας Αυγή για παύση της δωρεάν χορήγησης φαρμάκων στους χαμηλοσυνταξιούχους από 1ης Ιανουαρίου 2021, ο εκπρόσωπος εξήγησε ότι η δωρεάν χορήγηση φαρμάκων για τα έτη 2019 και 2020 ήταν αντιστάθμισμα της απώλειας του ΕΚΑΣ.

Τέλος διευκρίνισε ότι στα τέλη του έτους λήγει η παράταση που είχε δοθεί, και τόνισε ότι είναι ένα θέμα που η κυβέρνηση εξετάζει και τόνισε χαρακτηριστικά ότι «θα το δούμε».

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share