Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Ποιο εμβόλιο; Καμία ανοσία - Εκ νέου παράταση του Lockdown

Δεν υπάρχει άλλη λύση!

29 Δεκεμβρίου 2020 09:26
Ποιο εμβόλιο; Καμία ανοσία - Εκ νέου παράταση του Lockdown
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Δύσκολα φαίνεται να εξέρχεται η ελληνική κοινωνία από το απαγορευτικό που έχει επιβληθεί, καθώς αυτή τη στιγμή δεν φαίνεται να έχει αλλάξει κάτι όσον αφορά στην επέλαση της επιδημίας κορωνοϊού.

Η έναρξη των εμβολιασμών για τον κορωνοϊό, προστατεύει ελάχιστους πολίτες όταν την ίδια στιγμή, τα νέα κρούσματα διατηρούνται σε επίπεδα που δεν επιτρέπουν καμία χαλάρωση μέτρων.

Για να μπορέσει να εμβολιαστεί το περίπου 40% του πληθυσμού μέχρι το ερχόμενο καλοκαίρι, απαιτείται η έγκριση του εμβολίου της AstraZeneca, το οποίο και θα διατεθεί γρήγορα σε εκατομμύρια δόσεις. Όπως ανάφερε ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους κατά την χθεσινή ενημέρωση για την πορεία του Εθνικού Σχεδίου εμβολιαστικής κάλυψης για την Covid-19, "σήμερα 29 Δεκεμβρίου, παραλαμβάνουμε την πρώτη μεγάλη παρτίδα της Pfizer 83.850 δόσεων, η οποία θα κατανεμηθεί στα πέντε κεντρικά αποθηκευτικά σημεία, έτσι ώστε από εκεί να γίνει η διανομή στα εμβολιαστικά κέντρα των Νοσοκομείων".

Ο Γενικός Γραμματέας σημείωσε ακόμη ότι "Ανά εβδομάδα θα ακολουθήσουν και οι επόμενες παραδόσεις των εμβολίων της Pfizer που αντιστοιχούν στον πληθυσμό μας και με βάση την κεντρική ευρωπαϊκή συμφωνία, είναι να μας παραδοθούν έως τέλος Ιανουαρίου 419.250 δόσεις και έως τέλος Φεβρουαρίου άλλες 333.450 δόσεις. Μέχρι το τέλος Μαρτίου θα έχουμε παραλάβει από τη Pfizer 1.255.800 δόσεις και αυτός ο αριθμός είναι πιθανόν να αυξηθεί αν καταλήξει η Ευρωπαϊκή Ένωση στη συμφωνία για επιπλέον 100 εκατομμύρια δόσεις".

Στις δόσεις αυτές θα προστεθούν και οι παραδόσεις των εμβολίων της Moderna, που αναμένεται να λάβει έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων στις 6 Ιανουαρίου και αφορούν 240.000 δόσεις για το πρώτο τρίμηνο του 2021.

"Σε αυτές θα προστεθούν και οι παραδόσεις της AstraZeneca, που αν εξελιχθούν όλα σύμφωνα με το σχέδιο και έχουμε την έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, θα έχουμε 500.000 δόσεις τέλος Ιανουαρίου, 800.000 δόσεις τον Φεβρουάριο, 1,5 εκατομμύριο τον Μάρτιο και 2,2 εκατομμύρια τον Απρίλιο", ανέφερε ο κ. Θεμιστοκλέους.

Όπως διαπιστώνεται από τα παραπάνω στοιχεία, το μεγάλο στοίχημα είναι να εγκριθεί το εμβόλιο της AstraZeneca για το οποίο οι ελεγκτικές αρχές ζητούν σταθερά νέα δεδομένα. Το εν λόγω εμβόλιο παρέχει πάντως αρκετά σημαντική κάλυψη η οποία φτάνει το 70%.

Θεωρείται βέβαιο ότι ακόμη και αν η πορεία της εμβολιαστικής κάλυψης πετύχει τα προαναφερόμενα, δεν θα έχουμε ικανή ανοσία η οποία να επιτρέπει ένα ευρύ άνοιγμα της κοινωνίας και του συνόλου των οικονομικών δραστηριοτήτων.

Αυτό θεωρείται δε δεδομένο από την επιστημονική κοινότητα και για τον Ιανουάριο και όσο και αν φαίνεται ως αντικείμενο συζήτησης το άνοιγμα των σχολείων, σύμφωνα με πληροφορίες δεν πρόκειται να γίνει νωρίτερα από τα μέσα Ιανουαρίου.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share