Πέμπτη, 18 Απριλίου 2024

«Αιφνίδια στρατοσφαιρική θέρμανση τον Ιανουάριο...» - Προειδοποίηση Σάκη Αρναούτογλου (Video)

Η πρόβλεψη του έμπειρου μετεωρολόγου

29 Δεκεμβρίου 2020 09:33
«Αιφνίδια στρατοσφαιρική θέρμανση τον Ιανουάριο...» - Προειδοποίηση Σάκη Αρναούτογλου (Video)
Από Γιάννης Κυριακόπουλος

Το φαινόμενο της αιφνίδιας θέρμανσης της στρατόσφαιρας θα κάνει την εμφάνισή του πιθανόν τον Ιανουάριο, με τον Σάκη Αρναούτογλου να εξηγεί τι θα σημάνει για τον καιρό στην Ευρώπη και πόσο πιθανό είναι να φέρει μαζί του πλημμύρες. Παράλληλα, έχει προειδοποιήσει για τον καιρό των επόμενων ημερών, ζητώντας μας προσοχή όσο πλησιάζουμε στην Πρωτοχρονιά.

Δείτε την ανάρτησή του Σάκη Αρναούτογλου:

Μεγαλώνει ολοένα και περισσότερο η πιθανότητα για ένα επεισόδιο αιφνίδιας στρατοσφαιρικής θέρμανσης τον Ιανουάριο σύμφωνα με τον μετεωρολόγο, Σάκη Αρναούτογλου. Η εμφάνισή του μπορεί να προκαλέσει ακόμα και ψυχρές εισβολές στα βόρεια της Ευρώπης αλλά και έντονα πλημμυρικά φαινόμενα στα νότια τμήματα.

Ο ίδιος παραπέμπει στο αντίστοιχο βίντεο του Met Office:

Οι Daniela I. και V. Domeisen του Ινστιτούτου Ατμοσφαιρικής και Κλιματικής επιστήμης στην Ζυρίχη της Ελβετίας, περιγραφουν στο περιοδικό nature https://nature.com/articles/s43247-020-00060-z πως τέτοιου είδους επεισόδια στην ανώτερη ατμόσφαιρα μπορούν να οδηγήσουν σε έντονα έως και ακραία καιρικά φαινόμενα στην επιφάνεια της γης

Αυτή η μελέτη παρέχει μια γενική εικόνα των ανιχνευόμενων στρατοσφαιρικών επιδράσεων όσον αφορά στις βροχοπτώσεις και τις ακραίες θερμοκρασίες καθώς και στις πυρκαγιές και στην απώλεια θαλάσσιου πάγου.

Έτσι, η στρατόσφαιρα μπορεί να λειτουργήσει ως οδηγός επιφανειακών καιρικών συνθηκών και πηγή προβλεψιμότητας για ένα διάστημα ακόμα και πάνω των δύο εβδομάδων.

Τα παρακάτω γραφήματα (Daniela and Domeisen 2020) επιχειρούν να δώσουν μια πιθανή εξέλιξη του καιρού στο βόρεια ημισφαίριο και ειδικότερα στην Ευρώπη τις επόμενες εβδομάδες οπου στον χάρτη (2m temperature anomaly) αξιοσημείωτη, σύμφωνα με τους μελετητές, δείχνει η πιθανότητα για ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες σε μεγάλο μέρος της Ευρώπης και της Ασίας μέσα στον Ιανουάριο, αλλά και η πιθανότητα έντονων βροχοπτώσεων στη νότια Ευρώπη οι οποίες και θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε πλημμυρικά επεισόδια!

Σε κάθε περίπτωση πάντως τα γραφήματα των δύο επιστημόνων δείχνουν έναν Γενάρη με πολύ μεγάλο καιρικό ενδιαφέρον!

Απο την σελίδα μου στο facebook αλλά και στο 15λεπτο δελτίο καιρού της ΕΡΤ3 και απο Δευτέρα έως Παρασκευή στις 17:30 το απόγευμα και στις 20:00 το βράδυ θα αναλύουμε οτιδήποτε προκύψει και για την χώρα μας, φυσικά με τον χρόνο και τη λεπτομέρεια που αξίζουν σε ένα δελτίο καιρού!

Για να μη χάνετε τον ...καιρό σας ????

Με εκτίμηση

Σάκης Αρναούτογλου

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share