Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Κορωνοϊός: Ποια θεωρούνται τα καλύτερα εμβόλια - Γιατί χρειάζεται να γίνουν δύο δόσεις

Όσα ανέφερε ο καθηγητής Πνευμονολογίας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος

28 Δεκεμβρίου 2020 09:57
Κορωνοϊός: Ποια θεωρούνται τα καλύτερα εμβόλια - Γιατί χρειάζεται να γίνουν δύο δόσεις

Κορωνοϊός - Εμβόλιο: Οι εμβολιασμοί έχουν ξεκινήσει από την Κυριακή 27 Δεκεμβρίου όπου συγκεκριμένα άτομα έλαβαν τις πρώτες δόσεις ενώ σήμερα Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου αναμένεται να συνεχίσουν με τους υγειονομικούς να το λαμβάνουν.

Συγκεκριμένα ο καθηγητής Πνευμονολογίας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος αναφέρθηκε στο αν υπάρχει φάρμακο για τον κορωνοϊό, για τις δύο δόσεις που χρειάζεται να κάνει ο κόσμος, γιατί γίνεται αυτό αλλά και ποιο είναι το καλύτερο εμβόλιο.

Κορωνοϊός - Εμβόλιο: Τα ψεύτικα εμβόλια και το φάρμακο για τον ιό

Ο καθηγητής πνευμονολογίας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος είπε ότι «το να πιστεύουμε ότι κάποιοι στήνουν μια ολόκληρη επιχείρηση να ξεγελάσουν τον ελληνικό λαό και να εμβολιάζονται με ψεύτικα εμβόλια με ξεπερνά» αναφερόμενος στους συνωμοσιολόγους που αμφισβητούν το εμβόλιο, τονίζοντας ότι το θέμα της επιδημίας δεν έχει λήξει ακόμα και θα πρέπει να κάνουμε λίγη υπομονή αλλά και να επιδείξουμε ιδιαίτερη προσοχή.

Μιλώντας στο Open ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος απάντησε στο αν υπάρχει φάρμακο αυτή τη στιγμή κατά του κορονοϊού.
«Δεν υπάρχει φάρμακο. Υπάρχουν κάποια μονοκλωνικά αντισώματα που μπορούμε να χορηγήσουμε σε ανθρώπους όταν κολλήσουν τον ιό και μειώνουν στις 7 και στις 11 ημέρες το ποσό του ιού που κάποιος έχει στο αναπνευστικό του.

Δεν λέω ότι είναι φάρμακα άχρηστα, αλλά είναι φάρμακα των οποίων η διαθεσιμότητα είναι ελάχιστη. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 26 εκατ. ενεργά κρούσματα. Του χρόνου δεν θα μπορούμε να πάρουμε πολλές παραπάνω δόσεις και τα φάρμακα αυτά δεν είναι επαρκή. Η μοναδική λύση είναι το εμβόλιο, είναι η μόνη λύση που υπάρχει για τα λοιμώδη νοσήματα. Η επιστήμη βοήθησε να λυθεί το πρόβλημα πολύ νωρίτερα από ότι ελπίζαμε» είπε.

Ποιο είναι το καλύτερο εμβόλιο

Σύμφωνα με τον κ. Βασιλακόπουλο «το εμβόλιο της Μοderna και της Pfizer είναι τελείως όμοια. Το εμβόλιο της Astrazeneca είναι διαφορετικό και μοιάζει με το Sputnik-v. Aποτελείται από DNA ιού που μολύνει τον χιμπατζή και δίνει γενετικό υλικό του αδενοιού που φτιάχνει RNA στον οργανισμό μας, ενώ τα άλλα δύο έχουν RNA, το οποίο δεν ενσωματώνεται στο γενετικό μας υλικό, αλλά δημιουργεί πρωτεΐνη στον οργανισμό μας, η οποία παράγει αντισώματα για περισσότερες περιοχές.

Μέχρι τώρα τα εμβόλια έχουν εντυπωσιακά καλή αποτελεσματικότητα, από 90-95%. Δεν υπάρχουν ακόμη συγκριτικές μελέτες για να δούμε ποιο είναι το καλύτερο εμβόλιο» υπογράμμισε.

Γιατί χρειάζονται δύο δόσεις

Ο καθηγητής τονίζει ότι πρέπει να γίνουν δύο δόσεις του εμβολίου. «Πρέπει να γίνουν δύο δόσεις, γιατί η δεύτερη δόση είναι η "αναμνηστική" που εξασφαλίζει τη μάξιμουμ ανοσολογική απόκριση στον οργανισμό. Η πρώτη δόση προσφέρει μερική προστασία και πρακτικά έναν μήνα μετά την πρώτη δόση φτάνουμε στο 95%.

Η ανοσία σίγουρα θα κρατάει για έναν χρόνο, αλλά δεν γνωρίζουμε αν θα χρειάζεται να κάνουμε κάθε χρόνο το εμβόλιο ή ανά δύο χρόνια, καθώς ακόμη δεν υπάρχουν μακροχρόνιες μελέτες» είπε.

Δείτε αναλυτικά όσα είπε

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share