Πέμπτη, 18 Απριλίου 2024

Μετρό: Κλειστοί πέντε σταθμοί 17:00 - 21:00

Δείτε ποιοι θα κατεβάσουν ρολά

26 Δεκεμβρίου 2020 13:35
Μετρό: Κλειστοί πέντε σταθμοί 17:00 - 21:00
Από Γιάννης Κυριακόπουλος

Μετρό: Κλειστοί θα είναι και σήμερα, Σάββατο 26 Δεκεμβρίου, πέντε σταθμοί του. Όπως αναφέρει με ανακοίνωσή της η ΣΤΑΣΥ, πέντε σταθμοί του μετρό θα παραμείνουν κλειστοί με εντολή της Αστυνομίας. Πρόκειται για τους εξής σταθμούς:

  • Σύνταγμα
  • Πανεπιστήμιο
  • Μοναστηράκι
  • Ακρόπολη
  • Θησείο

Επίσης, το ίδιο χρονικό διάστημα δεν θα εκτελούνται τα δρομολόγια του Τραμ από τη στάση Λεωφόρο Βουλιαγμένης έως το Σύνταγμα. Ενώ, έρχονται τα ταξίδια με «διαβατήριο εμβολίου».

Μετρό: Έρχεται η γραμμή 4 που θα αλλάξει για πάντα το κέντρο της Αθήνας

Η κίνηση, που θα αλλάξει για πάντα το κέντρο ως προς τη συμβίωση των κατοίκων, αλλά και τη μετακίνησή τους σε αυτό, έρχεται σύντομα, αφού στην τελική ευθεία μπαίνει η υπόθεση της γραμμής 4 του Μετρό της Αθήνας.

Λίγο μετά τις 14:00 σήμερα (19/10) ολοκληρώθηκε η αποσφράγιση των φακέλων των οικονομικών προσφορών για τη Γραμμή 4 του Μετρό.

Η κοινοπραξία ΑΒΑΞ - Ghella - Alstom προσφέροντας έκπτωση ύψους 12,19%, ανακηρύσσεται, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, προσωρινή ανάδοχος για την Γραμμή 4 του Μετρό, όπου υπήρξε πρόσφατα «σεισμός» λόγω κρούσματος κορωνοϊού.

Η προσφορά αφορά την κατασκευή της πρώτης φάσης της Γραμμής 4 του Μετρό και συγκεκριμένα το τμήμα Άλσος Βεΐκου - Γουδή.

Στο επόμενο στάδιο, θα γίνουν οι έλεγχοι των προσφορών. Από την Αττικό Μετρό εκφράζεται η αισιοδοξία ότι εάν δεν προκύψουν προσφυγές, μέχρι το τέλος του πρώτου τριμήνου του 2021 είναι εφικτή η κήρυξη οριστικού αναδόχου.

Το έργο προϋπολογισμού 1,8 δισ. ευρώ είναι το μεγαλύτερο έργο υποδομής που σχεδιάζεται αυτή τη στιγμή στην Ευρωπαϊκή Ένωση και πρόκειται, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, να επανασχεδιάσει ριζικά το χάρτη των μετακινήσεων στο λεκανοπέδιο.

Καραμανλής: «Μετά από παλινωδίες ετών, μπαίνει στην τελική ευθεία»

Ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Αχ. Καραμανλής, δήλωσε χαρακτηριστικά:

«Σήμερα, μετά από παλινωδίες και καθυστερήσεις ετών, επιτέλους μπαίνει στην τελική φάση το μεγαλύτερο έργο υποδομής που πρόκειται να κατασκευαστεί τα επόμενα χρόνια στην πατρίδα μας: η Γραμμή 4 του Μετρό της Αθήνας.

Ένα έργο που θα αλλάξει το συγκοινωνιακό χάρτη της πόλης, θα διευκολύνει τις μετακινήσεις εκατομμυρίων συμπολιτών μας, με θετικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

Ένα έργο προϋπολογισμού 1,5 δισ. Ευρώ που θα φέρει ανάπτυξη και θα αναβαθμίσει τις περιοχές απ’ όπου θα περάσει.

Στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών θα συνεχίσουμε να δουλεύουμε συστηματικά για την υλοποίηση νέων έργων υποδομών που αλλάζουν την καθημερινότητα των πολιτών και την εικόνα της χώρας».

Δνων Σύμβουλος ΑΒΑΞ: «Εργο πνοής για την πρωτεύουσα»

O κ. Κωνσταντίνος Μιτζάλης, Διευθύνων Σύμβουλος της ΑΒΑΞ ανέφερε: «Πρόκειται αναμφισβήτητα για ένα έργο πνοής, όχι μόνο από πλευράς αναβάθμισης της ποιότητας ζωής και των μετακινήσεων των κατοίκων της πρωτεύουσας, αλλά και γενικότερα για τον καίριο ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν τα έργα υποδομής στην πορεία της χώρας προς την ανάπτυξη. Από πλευράς ΑΒΑΞ είμαστε περήφανοι, καθώς αποδεικνύεται για άλλη μια φορά και η μεγάλη μας δυναμική με την αξιολόγηση της τεχνικής μας προσφοράς, αλλά και η ανταγωνιστικότητά μας όσον αφορά το οικονομικό σκέλος. Θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά όλους όσους έχουν συμμετάσχει μέχρι στιγμής στο εγχείρημα, για την αφοσίωση και τις προσπάθειες τους».

Σημειώνεται ότι η κοινοπραξία ΑΒΑΞ - Ghella - Alstom κατασκευάζει και την επέκταση της Γραμμής 3 του Μετρό προς τον Πειραιά που αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός 2022, τρεις σταθμοί της οποίας τέθηκαν στη διάθεση του επιβατικού κοινού τον περασμένο Ιούλιο. Συγκεκριμένα πρόκειται για τους σταθμούς Αγία Βαρβάρα, Κορυδαλλός και Νίκαια.

Ο προγραμματισμός της Αττικό Μετρό

Το πρώτο τμήμα της νέας γραμμής 4 του μετρό της Αθήνας από το Άλσος Βεϊκου έως το Γουδή, θα έχει μήκος 12,8 χιλιομέτρων και περιλαμβάνει την κατασκευή 15 υπόγειων σταθμών.

Το έργο θα αναβαθμίσει σημαντικά το δίκτυο αστικών συγκοινωνιών της πρωτεύουσας, δεδομένου ότι θα εξυπηρετεί εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες οι οποίοι κατοικούν σε πυκνοδομημένες περιοχές, όπως το Γαλάτσι, την Κυψέλη, τα Εξάρχεια, τα Ιλίσια και την περιοχή του Ζωγράφου.

Οπως έγραφε το economistas, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου θα χρειαστούν περισσότερα από οκτώ χρόνια που προβλέπονται στο χρονοδιάγραμμα του έργου για να ολοκληρωθεί η πρώτη φάση της νέας γραμμής. Όπως αναφέρουν, καθυστερήσεις έχουν σημειωθεί σε όλα τα έργα μετρό με χαρακτηριστικότερα παραδείγματα το μετρό Θεσσαλονίκης και την επέκταση προς τον Πειραιά.

Συνολικά η γραμμή 4 θα έχει προϋπολογισμό ύψους 3,8 δισ. ευρώ, μήκος 38 χιλιομέτρων και 35 νέους σταθμούς οι οποίοι πρόκειται να κατασκευαστούν σε τέσσερις ξεχωριστές φάσεις.

Οι 15 σταθμοί της γραμμής 4 του Μετρό

Οι 15 σταθμοί της γραμμής 4 του Μετρό είναι:

Βεΐκου

Γαλάτσι

Ελικώνος

Κυψέλη

Δικαστήρια

Αλεξάνδρας

Εξάρχεια

Ακαδημίας

Κολωνάκι

Ευαγγελισμός

Καισαριανή

Πανεπιστημιούπολη

Ιλίσια

Ζωγράφου

Γουδή

Ο χάρτης με τις γραμμές του μετρό

Οι διαδρομές του μετρό της Αθήνας. Ανάμεσά τους και η επέκταση της γραμμής 4 (η κίτρινη γραμμή).

Συγκεκριμένα, η γραμμή θα ξεκινά από το Άλσος Βεΐκου στο Γαλάτσι, θα περνάει από την Κυψέλη, τα δικαστήρια, τα Εξάρχεια, τον Ευαγγελισμό, την Πανεπιστημιούπολη, τα Ιλίσια και θα καταλήγει στου Γουδή.

Εκτός από την κατασκευή των 15 σταθμών της πρώτης φάσης, ο προγραμματισμός της Αττικό Μετρό περιλαμβάνει τα εξής τρία τμήματα:

Τμήμα Β: Γουδή-Μαρούσι-Εθνική Οδός (μήκους 14 χιλιομέτρων και 11 σταθμούς).

Τμήμα Γ: Ευαγγελισμός-Άνω Ηλιούπολη (μήκους 4,1 χιλιομέτρων και 3 σταθμούς).

Τμήμα Δ: Άλσος Βεΐκου-Πετρούπολη (μήκους 7,3 χιλιομέτρων και 6 σταθμούς).

TAGS
 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share