Πέμπτη, 18 Απριλίου 2024

Κορωνοϊός: Χριστούγεννα με σκληρότερο lockdown για πέντε περιοχές της Ελλάδας - Αναλυτικά τα μέτρα

Όλες οι εξελίξεις

24 Δεκεμβρίου 2020 21:34
Κορωνοϊός: Χριστούγεννα με σκληρότερο lockdown για πέντε περιοχές της Ελλάδας - Αναλυτικά τα μέτρα
Από Γιάννης Κυριακόπουλος

Κορωνοϊός: Τρεις περιοχές της Δυτικής Αττικής, Μάνδρα, Ασπρόπυργος και Ελεύσινα, αλλά και η Κοζάνη και οι Θεσπιές Βοιωτίας θα περάσουν τις γιορτές των Χριστουγέννων με σκληρότερο lockdown από την υπόλοιπη Ελλάδα.

Ειδικότερα, το βράδυ της Πέμπτης, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, ανακοίνωσε την παράταση του απαγορευτικού για Μάνδρα, Ασπρόπυργο, Ελεύσινα και Κοζάνη μέχρι 30 Δεκεμβρίου, ενώ υπενθυμίζεται πως οι συγκεκριμένες περιοχές ήταν ήδη σε σκληρή καραντίνα από τις 18/12.

«Πιο συγκεκριμένα, στις 17-12-2020 (ημέρα έναρξης των πρόσθετων περιοριστικών μέτρων) στο Δήμο Ασπροπύργου υπήρχαν 166 ενεργά κρούσματα, στο Δήμο Ελευσίνας 65 ενεργά κρούσματα και στο Δήμο Μάνδρας-Ειδυλλίας 30 ενεργά κρούσματα, ενώ μέχρι και χθες βράδυ ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων βρισκόταν στα 178, 77 και 27 αντίστοιχα» αναφέρει χαρακτηριστικά η ΓΓΠΠ.

Όσον αφορά την Κοζάνη, μέχρι χτες τα ενεργά κρούσματα ήταν 313, με 49 από αυτούς να νοσηλεύονται και ο μέσος όρος ηλικίας να είναι στα 52 έτη.

«Από την ιχνηλάτηση των επαφών προκύπτουν 714 στενές επαφές high risk, οι οποίες βρίσκονται ήδη σε κατ’ οίκον προσωρινό περιορισμό. Από τα 313 κρούσματα, τα 152 βρίσκονται στο Δήμο Κοζάνης, τα 115 στο Δήμο Εορδαίας, τα 35 στο Δήμο Βοΐου, τα 8 στο Δήμο Σερβίων και τα 3 στο Δήμο Βελβεντού. Επίσης, ενημερωτικά επισημαίνουμε ότι το 79,83% των ενεργών αυτών κρουσμάτων είναι με κύρια ή δευτερεύοντα συμπτώματα, 51,68% στην πρώτη περίπτωση και 28,15% στη δεύτερη» διευκρινίζει η ΓΓΠΠ.

Επίσης, κρίθηκε απαραίτητη η λήψη εκτάκτων περιοριστικών μέτρων και στις Θεσπιές Βοιωτίας, εξαιτίας του επιβαρυμένου επιδημιολογικού φορτίου, από την Παρασκευή (25/12) και ώρα 06:00 μέχρι τη Δευτέρα (28/12).

Τα μέτρα για Δυτική Αττική και Κοζάνη

  • Επεκτείνεται η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 06:00 το απόγευμα έως τις 05:00 το πρωί, εξαιρουμένων των εργαζομένων, οι οποίοι μπορούν να μετακινούνται μόνο από και προς την εργασία τους με αποκλειστική άδεια του εργοδότη τους.
  • Αναστέλλεται η λειτουργία του λιανεμπορίου, ακόμα και με τη μέθοδο του click-away, των κομμωτηρίων, των καταστημάτων περιποίησης νυχιών και των βιβλιοπωλείων.
  • Αναστέλλονται οι πάσης φύσεως εκκλησιαστικές τελετές όλων των δογμάτων, εξαιρουμένων των εξόδιων ακολουθιών με παρουσία μόνο στενών συγγενών, που δεν θα ξεπερνούν τα δέκα άτομα. Επιπλέον, αναστέλλεται η ελεύθερη πρόσβαση σε ναούς για ατομική προσευχή, ενώ η τέλεση όλων των εκκλησιαστικών λειτουργιών πραγματοποιείται μόνο με την παρουσία κληρικών.
  • Μαζική εφαρμογή ελέγχων στον πληθυσμό των περιοχών αυτών με χρήση ταχέων αντιγονικών δοκιμασιών (rapid test) και με καθετοποιημένη σε βάθος ιχνηλάτηση των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων και των στενών επαφών τους.

Επίσης:

  • Εντατικοποιούνται οι έλεγχοι στους εργαζόμενους των επιχειρήσεων και ιδιαιτέρως των βιομηχανιών στις περιοχές αυτές με την εφαρμογή του μοντέλου 0-5-10, δηλαδή έλεγχος την πρώτη, πέμπτη και δέκατη ημέρα.
  • Σε ό,τι αφορά τους εργαζομένους σε Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων, θα περνούν από μοριακό έλεγχο ή έλεγχο με rapid test κάθε πέντε ημέρες.
  • Θα πραγματοποιηθεί μαζική διανομή προστατευτικών μασκών με μέριμνα και συνεργασία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
  • Αναστέλλεται η λειτουργία όλων των λαϊκών αγορών
  • Ο έλεγχος με χρήση ταχέων αντιγονικών δοκιμασιών (rapid test) των μικροπωλητών είναι υποχρεωτικός, ως προϋπόθεση για την παροχή άδειας μετακίνησης εργασίας σε άλλες περιοχές, καθώς και ο περιοδικός επανέλεγχος ανά τρεις ημέρες.

Τα μέτρα για Θεσπιές Βοιωτίας

  • Απαγόρευση μετακίνησης εκτός των ορίων της Τοπικής Κοινότητας Θεσπιέων, εξαιρουμένης της μετακίνησης για λόγους υγείας
  • Από τις 18:00 έως τις 05:00 απαγόρευση οποιασδήποτε μετακίνησης πολιτών εντός της Τοπικής Κοινότητας
    Αναστολή πραγματοποίησης θρησκευτικών τελετών
  • Αναστολή λειτουργίας καταστημάτων (λιανεμπορίου, click away κλπ)

Ακόμη:

  • Τη λήψη μέριμνας από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και το Δήμο Αλιάρτου-Θεσπιέων για την τροφοδοσία και την παροχή ειδών πρώτης ανάγκης (τρόφιμα, φάρμακα κ.α.) των κατοίκων της Τοπικής Κοινότητας Θεσπιέων και για την κάθε είδους συνδρομή σε περιπτώσεις κατοίκων χρονίως πασχόντων και αναξιοπαθούντων
  • Τη λήψη μέριμνας της Περιφερειακής Διοίκησης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών (ΠΕ.ΠΥ.Δ.) Στερεάς Ελλάδας για συνδρομή σε προσωπικό και μέσα, όπου και όταν απαιτηθεί
  • Την επιτήρηση και ανάληψη κάθε αναγκαίας ενέργειας από τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση (ΓΕ.Π.Α.Δ.) Στερεάς Ελλάδας για την τήρηση του κατ’ οίκον και γεωγραφικού περιορισμού των κατοίκων της ως άνω Τοπικής Κοινότητας.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share