Κυριακή, 05 Δεκεμβρίου 2021

Ερντογάν: Να απαλλαγεί σύντομα η ΕΕ από τη στρατηγική της τύφλωση

Τι είπε ο Τούρκος πρόεδρος

23 Δεκεμβρίου 2020 13:36
Ερντογάν: Να απαλλαγεί σύντομα η ΕΕ από τη στρατηγική της τύφλωση
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Τελειωμό δεν έχει το show του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος καταδίκασε ως «μεροληπτική», «υποκριτική» και «πολιτικού χαρακτήρα» την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, το οποίο ζητεί την αποφυλάκιση του κούρδου πολιτικού Σελαχατίν Ντεμιρτάς.

Ο Ερντογάν πρόσθεσε ότι μόνο τουρκικά δικαστήρια μπορούν να λάβουν απόφαση για το θέμα. Απευθυνόμενος σε μέλη του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), ο Τούρκος πρόεδρος είπε ότι ο Σελαχατίν Ντεμιρτάς είναι «τρομοκράτης», «υπεύθυνος για δεκάδες θανάτους» κατά τις διαμαρτυρίες του 2014.

Επιπλέον, ο Ερντογάν αναφέρθηκε στις σχέσεις της χώρας του με την Ευρώπη και της ΗΠΑ, λέγοντας: «Θέλουμε τη νέα χρονιά να ανοίξουμε μια καινούρια σελίδα στις σχέσεις με την Ευρώπη και τις ΗΠΑ. Η ευελιξία που δείχνουμε στην πολιτική μας, δεν πρέπει να επιηρεάσει τις καλά θεμελιωμένες σχέσεις με τις ΗΠΑ σε οικονομικό και στρατιωτικό επίπεδο.

Όσο για την Ευρωπαϊκή Ένωση, ελπίζουμε πως θα απαλλαγεί σύντομα από τη στρατηγική της τύφλωση». Παράλληλα διαβάστε στο Athensmagazine.gr την στάση του Μεβλούτ Τσαβούσογλου για τις κυρώσεις των ΗΠΑ στην Άγκυρα.

Τι ανέφερε ο Ερντογάν για την Ευρωπαϊκή Ένωση

Οργή Ερντογάν για τις κυρώσεις ΗΠΑ κατά της Τουρκίας

Βέβαιος ότι οι αμερικανικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν στην Τουρκία για την απόκτηση ρωσικών συστημάτων S-400 δεν θα πετύχουν τον στόχο τους εμφανίστηκε την Τετάρτη ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, λέγοντας πως στοχεύουν στην αμυντική βιομηχανία της χώρας του.

Σε δηλώσεις του, ο Τούρκος πρόεδρος υποστήριξε ότι οι κυρώσεις αποτελούν «εχθρική» ενέργεια και «ευθεία επίθεση» από τις Ηνωμένες Πολιτείες ενάντια στην τουρκική κυριαρχία.

Υποστήριξε δε ότι οι κυρώσεις δεν θα σταματήσουν τις προσπάθειες της Άγκυρας. Όπως πρόσθεσε, θα υπάρξουν ορισμένα ζητήματα, αλλά η Τουρκία δεν θα επηρεαστεί από αυτά.

Ο κ. Ερντογάν επεσήμανε ότι καμία χώρα δεν έχει υποστεί κυρώσεις βάσει της νομοθεσίας CAATSA πέρα από την Τουρκία, η οποία –όπως συμπλήρωσε- είναι σύμμαχος των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ. «Τι είδους συμμαχία είναι αυτή;» διερωτήθηκε.

Επέμεινε εξάλλου ότι η Άγκυρα θα συνεχίσει να εργάζεται προκειμένου να καταστήσει πλήρως ανεξάρτητη την αμυντική της βιομηχανία. Παρόλα αυτά μπορεί οι ΗΠΑ να προχώρησαν σε κυρώσεις κατά της Τουρκίας, ωστόσο το Oruc Reis συνεχίζει τις προκλητικές ενέργεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Επίθεση κατά της Τουρκίας οι κυρώσεις των ΗΠΑ αναφέρει ο Ερντογάν

Ερντογάν: "Να ανοίξουμε νέα σελίδα"

Νωρίτερα, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε σήμερα με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, ο Τούρκος πρόεδρος είχε εκφράσει την επιθυμία του να ανοίξει «μια νέα σελίδα» με την Ευρωπαϊκή Ένωση, στην πρώτη επικοινωνία του Τούρκου ηγέτη με ανώτατο Ευρωπαίο αξιωματούχο μετά τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν εις βάρος της Τουρκίας στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.

«Η Τουρκία επιθυμεί να ανοίξει μια νέα σελίδα με την ΕΕ» και να "ξαναξεκινήσουν οι συνομιλίες με την ΕΕ εξετάζοντας την κατάσταση στο σύνολό της» και «στη βάση κοινών συμφερόντων», σύμφωνα με ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας.

Σύμφωνα με τον Ερντογάν, το σύμφωνο μετανάστευσης που υπεγράφη το 2016 μεταξύ Τουρκίας και ΕΕ μπορεί να αποτελέσει μια αφετηρία για τη δημιουργία ενός πιο «θετικού» κλίματος.

Ερντογάν για κυρώσεις ΗΠΑ

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share