Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Κορωνοϊός: Αυτά είναι τα μέτρα για τα Χριστούγεννα

Τι ανακοίνωσε ο Νίκος Χαρδαλιάς;

22 Δεκεμβρίου 2020 18:36
Κορωνοϊός: Αυτά είναι τα μέτρα για τα Χριστούγεννα
Από Ραφαήλ Αλαγάς

Ο κορωνοϊός μας έχει αναγκάσει σε ένα διαφορετικό εορτασμό των Χριστουγέννων, με τον Νίκο Χαρδαλιά να αναφέρει για ακόμη μια φορά το ποια είναι τα μέτρα ισχύουν, με την Αττική να συνεχίζει να «βράζει».

«Να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί. Δεν θα είναι ίδια τα φετινά Χριστούγεννα, όπως δεν ήταν και το Πάσχα.

Δεν θα πάμε σε ρεβεγιόν, ούτε με μεγάλες παρέες. Υπενθυμίζουμε τι θα ισχύσει στις γιορτινές ημέρες:

-Μέχρι εννιά άτομα και δύο οικογένειες.

-Η απαγόρευση από τις 10 το βράδυ έως τις 5 το πρωί θα συνεχιστεί χωρίς εξαίρεση. Μόνη «εξαίρεση» στο εύρος των ελέγχων και ιδιαίτερα στις περιοχές με αυξημένο φορτίο.

-Τα παιδιά δεν θα βγουν τα πουν τα κάλαντα

-Επιτρέπεται η τέλεση λειτουργιών τα Χριστούγεννα, Πρωτοχρονιά και Φώτων. Μέχρι 25 άτομα στις εκκλησίες και μέχρι 50 στους Μητροπολιτικούς Ναούς.

Όσον αφορά στη Δυτική Αττική, οι σαρωτικοί έλεγχοι του ΕΟΔΥ δείχνουν ότι δεν φαίνεται να υπάρχουν ιδιαίτερα επιβαρυντικά στοιχεία. Στον Ασπρόπυργο υπήρχαν 179 ενεργά κρούσματα, στην Ελευσίνα 78 και 25 στη Μάνδρα».

Απαντώντας σε ερώτηση για το αν θα αποφασιστούν επιπλέον μέτρα για την Πρωτοχρονιά, σε περίπτωση που η κατάσταση επιβαρυνθεί κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας απάντησε: «Ναι».

Γιορτές στο σπίτι

Ο Γκίκας Μαγιορκίνης από την πλευρά του δήλωσε:

«Η πανδημία καταγράφει 78 εκατ. διαγνώσεις, ενώ παραμένει αυξητικός ο αριθμός των ημερήσιων δοιαγνώσεων.

Στην Ελλάδα η μείωση των ενεργών κρουσμάτων συνεχίζεται. Ωστόσο, η κατάσταση στις ΜΕΘ παραμένει εξαιρετικά επιβαρυμένη. Στην Αττική έχουμε 15% λιγότερες διαγνώσεις σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Στη Θεσσαλονίκη έχουμε 28% λιγότερες διαγνώσεις. Στη Θεσσαλονίκη καταγράφεται έως και τρεις φορές μεγαλύτερο ιικό φορτίο σε σχέση με την Αθήνα. Στη Δυτική Αττική και στην Κοζάνη παραμένει υψηλά το ιικό φορτίο, ενώ στις άλλες περιοχές εμφανίζει μείωση.

Ο κλειστός χώρος, με τραγούδια και χωρίς μάσκα, είναι εστία υπερμετάδοση. Το ιδανικό είναι να κάνουμε γιορτές μόνο με την οικογένειά μας. Αν συναντηθούμε, καλό θα ήταν να είναι με τους ίδιους και να αποφύγουμε τους ηλικιωμένους.

Τι πρέπει να κάνουμε

-Να φοράμε μάσκα

-Να μην αγκαλιαζόμαστε και φιλιόμαστε

-Να αερίζεται ο χώρος

-Να αποφύγουμε ηλικιωμένους

-Αν έχετε συμπτώματα να μην επισκεφθείτε κανέναν και να επικοινωνήσετε με τον γιατρό σας

Όσον αφορά στο μεταλλαγμένο στέλεχος στη Βρετανία, δείχνει να έχει ελαφρώς μεγαλύτερη μεταδοτικότητα. Ακόμα και αν επαληθευτεί η ελαφρώς μεγαλύτερη μολυσματικότητα, δεν αλλάζει τον σχεδιασμό μας».

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share