Τρίτη, 23 Απριλίου 2024

Κορωνοϊός: Η ΕΕ ζητά άνοιγμα των συνόρων με τη Βρετανία

Η σύσταση της Επιτροπής

22 Δεκεμβρίου 2020 16:57
Κορωνοϊός: Η ΕΕ ζητά άνοιγμα των συνόρων με τη Βρετανία
Από Ραφαήλ Αλαγάς

Μπορεί το νέο στέλεχος του κορωνοϊού να έχει σπείρει την ανησυχία σε όλη την Ευρώπη, έχοντας εμφανιστεί στη Βρετανία, αλλά η Ευρωπαϊκή Ένωση ζητά από τις χώρες της να ανοίξουν τα σύνορα μαζί της.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνιστά στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να διευκολύνουν την επανάληψη της κυκλοφορίας με το Ηνωμένο Βασίλειο για τις «απαραίτητες μετακινήσεις» ώστε «να αποφευχθούν τα κενά στην αλυσίδα τροφοδοσίας», την ώρα που υπάρχουν μέτρα και για τους ταξιδιώτες από τη Βρετανία.

Η σύσταση της ΕΕ για τη Βρετανία

Η σύσταση, η οποία έχει ως στόχο να επιτραπεί σε χιλιάδες πολίτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του Ηνωμένου Βασιλείου να επιστρέψουν στις χώρες τους, θα εξετασθεί σήμερα το βράδυ από τους πρεσβευτές των χωρών μελών της Ευρωπαϊκή Ενωσης.

Η μετάλλαξη του ιού βρίσκεται και σε άλλες χώρες

Κορωνοϊός - Βρετανία: Η κατάσταση με τον κορωνοϊό είναι αρκετά τραγική και ειδικά τις τελευταίες μέρες μετά την ανακοίνωση ότι στη Βρετανία ο ιός φαίνεται να έχει μεταλλαχθεί.

Συγκεκριμένα η Βρετανία φαίνεται να έχει "χτυπηθεί" με τη νέα μετάλλαξη του κορωνοϊού όπου σύμφωνα με τους ειδικούς φαίνεται να είναι πιο μεταδοτικός. Ειδικότερα το νέο κρούσμα εντοπίστηκε και σε ακόμη τέσσερις χώρες οι οποίες αυτές είναι η Ολλανδία, η Δανία, η Αυστραλία και η Ιταλία.

Κορωνοϊός: "Η νέα μετάλλαξη βρίσκεται ήδη και αλλού"

Όμως ο Βρετανός υπουργός Μεταφορών προειδοποίησε ότι πολύ σύντομα αυτό το νέο στέλεχος θα εμφανιστεί και σε άλλες χώρες. Σύμφωνα με το Reuters, ο υπουργός Μεταφορών Σαπς ανέφερε πως το Ηνωμένο Βασίλειο είναι αυτό που καταγράφει αυτές τις μεταλλάξεις του κορωνοϊού ταχύτερα από πολλές άλλες χώρες, ωστόσο η ίδια η μετάλλαξη θα εντοπιστεί και αλλού. «Η πραγματικότητα είναι πως η νέα μετάλλαξη βρίσκεται ήδη και αλλού» είπε χαρακτηριστικά.

Κορωνοϊός: "Είναι απολύτως πιθανό να κυκλοφορεί στη Γαλλία"

Ο Γάλλος υπουργός Υγείας Ολιβιέ Βεράν δήλωσε σήμερα Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου πως είναι πιθανό η νέα μετάλλαξη του κορωνοϊού να κυκλοφορεί ήδη στη Γαλλία, αν και δεν έχει ακόμα εντοπιστεί. «Είναι απολύτως πιθανό να κυκλοφορεί στη Γαλλία» δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό Europe 1.

Η Γαλλία έκλεισε για 48 ώρες τα σύνορά της με τη Βρετανία και απαγορεύτηκε η μετακίνηση προσώπων από όλες τις εισόδους της χώρας, χερσαίες, θαλάσσιες ή σιδηροδρομικές. Το λιμάνι του Ντόβερ, στο κανάλι της Μάγχης, έκλεισε για τα φέρι. Μόνο «ασυνόδευτα φορτία» θα επιτρέπεται να διέρχονται, διευκρίνισε η γαλλική κυβέρνηση.

Κορωνοϊός: Επείγουσα σύσκεψη συγκαλεί ο Μπόρις Τζόνσον

Εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ ανέφερε ότι «ο πρωθυπουργός θα προεδρεύσει σε συνεδρίαση COBR (σ.σ. διαχείρισης κρίσης) για να συζητηθεί η κατάσταση σχετικά με τις διεθνείς μετακινήσεις και ιδιαίτερα η σταθερή ροή φορτίων προς και από το ΗΒ».

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share