Σάββατο, 20 Απριλίου 2024

Συναγερμός στο Βατικανό: Καρδινάλιοι από τον κύκλο του Πάπα βρέθηκαν θετικοί στον κορωνοϊό

Ποια είναι η κατάσταση που επικρατεί;

22 Δεκεμβρίου 2020 14:37
Συναγερμός στο Βατικανό: Καρδινάλιοι από τον κύκλο του Πάπα βρέθηκαν θετικοί στον κορωνοϊό

Συναγερμός στο Βατικανό: Συναγερμός έχει σημάνει στο Βατικανό διότι βρέθηκαν κρούσματα του κορωνοϊού όπου και είναι από τον κύκλο του Πάπα και πρόκειται για δύο καρδινάλιους. Επίσης αρνητικό βγήκε το τεστ κορωνοϊού του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.

Συγκεκριμένα στο Βατικανό εντοπίστηκαν δύο κρούσματα του κορωνοϊού όπου πρόκειται για δύο καρδινάλιους από το στενό περιβάλλον του Πάπα Φραγκίσκου με τον ένα να είναι Πολωνός και ο άλλος Ιταλός. Σημειώνεται ότι και οι δύο είχαν συχνά συναντήσεις με τον ποντίφικα.

Συναγερμός στο Βατικανό: Ποιοι ήταν οι δύο καρδινάλιοι

Ειδικότερα ο Πολωνός καρδινάλιος Κόνραντ Κραγιέφσκι, ο οποίος είναι υπεύθυνος για το φιλανθρωπικό έργο του Πάπα Φραγκίσκου, “διαγνώσθηκε θετικός στην COVID-19“, επιβεβαίωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του Βατικανού Ματέο Μπρούνι.

Ο 57χρονος, ο οποίος παρουσιάζει συμπτώματα πνευμονίας, βρίσκεται υπό παρακολούθηση σε νοσοκομείο της Ρώμης, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του Βατικανού, σημειώνοντας ότι η Αγία Έδρα προσπαθεί τώρα να επαληθεύσει με ποιον μπορεί να ήρθε σε επαφή τις τελευταίες μέρες.

Ο Κραγιέφσκι, ο οποίος φέρει το προσωνύμιο “Ρομπέν των Δασών” για την πολύ ενεργή δράση του για τη βοήθεια των φτωχών και των αστέγων, έχει πολύ τακτικά συναντήσεις με τον Πάπα Φραγκίσκο.

Ο άλλος καρδινάλιος που βρέθηκε θετικός στον ιό είναι ο Ιταλός Τζουζέπε Μπερτέλο, ο οποίος είναι 78 ετών και είναι επικεφαλής εξ ονόματος του Πάπα της εκτελεστικής εξουσίας του Βατικανού. Οι πληροφορία ότι βρέθηκε θετικός στον νέο κορωνοϊό, η οποία αποκαλύφθηκε από τον ιταλικό Τύπο, επιβεβαιώθηκε στο AFP από πηγή προσκείμενη στην Αγία Έδρα.

Αν και οι επίσημες συναντήσεις του ποντίφικα με τους αξιωματούχους αυτούς της Αγίας Έδρας ανακοινώνονται καθημερινά, ο Πάπας Φραγκίσκος έχει επίσης πολλές ιδιωτικές συναντήσεις στην κατοικία του στην Σάντα Μάρτα.

Κορωνοϊός: Σε καραντίνα οι Ευρωπαίοι ηγέτες - Ποιοι είχαν έρθει σε επαφή με τον Εμανουέλ Μακρόν

Συνεχίζει την πορεία του ο κορωνοϊός στην Ελλάδα όπου και πρόσφατα βρήκε νέο σημείο να περάσει και αυτό είναι ανάμεσα από τους Ευρωπαίους ηγέτες με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν να βρίσκεται θετικός στον ιό σύμφωνα με ανακοίνωση που έγινε σήμερα Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου.

Συγκεκριμένα οι Ευρωπαίοι ηγέτες είχαν έρθει σε επαφή με τον Γάλλο Πρόεδρο πριν λίγες μέρες διότι είχε γίνει η Σύνοδος Κορυφής όπου κατά την διάρκεια της ο Εμανουέλ Μακρόν είχε αρκετές επαφές με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους ηγέτες και αξιωματούχους. Ειδικότερα ήδη, σε καραντίνα τέθηκαν ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, ο Ισπανός πρωθυπουργός, Πέδρο Σάντσεθ και ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας, Αντόνιο Κόστα.

Πιο συγκεκριμένα, ο Σαρλ Μισέλ τέθηκε σε αυτοαπομόνωση για προληπτικούς λόγους επειδή τη Δευτέρα είχε συναντηθεί με τον Γάλλο πρόεδρο, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος της ΕΕ. Ο Μισέλ «ενημερώθηκε από τις γαλλικές αρχές ότι δεν θεωρείται στενή επαφή. Αυτός υποβάλλεται σε εξετάσεις τακτικά και διαγνώστηκε αρνητικός την Τρίτη 15 Δεκεμβρίου. Ωστόσο για προληπτικούς λόγους ο πρόεδρος θα τεθεί σε αυτοαπομόνωση», σημείωσε ο εκπρόσωπος.

Παράλληλα, ο Πέδρο Σάντσεθ ανακοίνωσε ότι αναστέλλει όλες τις δημόσιες υποχρεώσεις του και θα παραμείνει σε αυτοαπομόνωση, επειδή έχει έρθει σε επαφή με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, ανακοίνωσε το γραφείο του. Ο Σάντσεθ και ο Μακρόν συναντήθηκαν τη Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου στο Παρίσι. Βίντεο από τη συνάντηση δείχνει και τους δύο ηγέτες να φορούν μάσκα και να μην κάνουν χειραψία. Ο Σάντσεθ, η σύζυγος του οποίου είχε προσβληθεί από κορωνοϊό τον Μάρτιο, θα υποβληθεί σε τεστ.

Την ίδια ώρα, σε αυτοαπομόνωση τίθεται και ο Γάλλος πρωθυπουργός Ζαν Καστέξ, «αν και δεν παρουσιάζει κανένα σύμπτωμα της ασθένειας», ανακοίνωσαν οι υπηρεσίες του. Ως εκ τούτου, δεν θα μεταβεί στη Γερουσία, όπου αναμενόταν να παρουσιάσει σήμερα την εμβολιαστική στρατηγική της κυβέρνησης, όπως το είχε κάνει την προηγουμένη στην Εθνοσυνέλευση.

Κάλεσε τον πρόεδρο της Γερουσίας Ζεράρ Λαρσέ για να ζητήσει συγγνώμη για την απουσία του. Μια άλλη επαφή του αρχηγού του Κράτους, ο πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης Ρισάρ Φεράν απομονώθηκε επίσης, σύμφωνα με ανακοίνωση της προεδρίας του Σώματος.

Τέλος, όπως αναφέρει το ΑΠΕ - ΜΠΕ, η σύζυγος του Εμανουέλ Μακρόν, η Μπριζίτ, «δεν παρουσιάζει κανένα σύμπτωμα», διευκρίνισε το γραφείο της. Είχε βρεθεί αρνητική στην Covid-19 προχθές, Τρίτη, προτού επισκεφθεί μια παιδιατρική υπηρεσία του νοσοκομείου Σεν Λουί στο Παρίσι.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share