Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

ΕΟΦ: Κατάσχεται αντισηπτικό χεριών σε όλη την Ευρώπη

Συναγερμός

22 Δεκεμβρίου 2020 10:26
ΕΟΦ: Κατάσχεται αντισηπτικό χεριών σε όλη την Ευρώπη
Από Γιάννης Κυριακόπουλος

Ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ), κατόπιν ενημέρωσης της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF), ενημερώνει τους καταναλωτές, ότι μεγάλες ποσότητες ενός διαδεδομένου αντισηπτικού προϊόντος για τα χέρια έχουν κατασχεθεί μέχρι σήμερα σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες.

Σύμφωνα με τον ΕΟΦ, το συγκεκριμένο αντισηπτικό έχει προέλευση από την Τουρκία και διαπιστώθηκε πως έχει υψηλά επίπεδα μεθανόλης.

Πρόκειται για το αντισηπτικό προϊόν VIRAPRO το οποίο έχει κατασχεθεί σε μεγάλες ποσότητες σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Παράλληλα, ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων εξέδωσε προειδοποίηση για τις μάσκες και συγκεκριμένα για το ποιες είναι μόνο για ενήλικες και όχι για πάνω από 5 ώρες.

Η χρήση απολυμαντικού χεριών που περιέχουν μεθανόλη, όπως το VIRAPRO, μπορεί να προκαλέσει σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες όπως:

  • πονοκεφάλους
  • θολή όραση
  • ναυτία
  • εμετό
  • απώλεια συντονισμού
  • μειωμένο επίπεδο συνείδησης
  • Επίσης έχει άμεση τοξική επίδραση στα οπτικό νεύρο και η κατάποσή της μπορεί να οδηγήσει σε τύφλωση

Μέχρι σήμερα η OLAF δεν έχει ενημερώσει τις ελληνικές αρχές για διαπιστωμένη διακίνηση του προϊόντος εντός της ελληνικής αγοράς. Ωστόσο δεν αποκλείεται το προϊόν να έχει διοχετευτεί με κάποιον τρόπο και στην ελληνική αγορά. Γι’ αυτό καλούνται οι καταναλωτές σε επαγρύπνηση, ώστε, σε περίπτωση που περιέλθει στην κατοχή τους το συγκεκριμένο προϊόν, να μην το χρησιμοποιήσουν και να ενημερώσουν άμεσα τον ΕΟΦ.

Συναγερμός από τον ΕΟΦ: Ανακαλεί γνωστή βρεφική κρέμα

Ο ΕΟΦ προχωρά στην ανάκληση της παρτίδας 01960291R του προϊόντος βρεφική κρέμα NESTLE SINLAC 6×500g μετά από ενημέρωση της υπεύθυνης εταιρείας ότι ανιχνεύτηκε κάδμιο σε επίπεδα μεγαλύτερα του ευρωπαϊκού ορίου (κατά μέσο όρο 0,087ppm έναντι 0,04ppm). Επίσης υπενθυμίζεται ότι πριν λίγες μέρες είχε προχωρήσει στην ανάκληση μία γνωστής οδοντόκρεμας.

Η παρούσα απόφαση εκδίδεται στο πλαίσιο της προστασίας της δημόσιας υγείας με σκοπό να ενισχύσει και την εθελοντική ανάκληση της εταιρείας NESTLE ΕΛΛΑΣ Α.Ε. Η εταιρεία NESTLE ΕΛΛΑΣ Α.Ε. οφείλει να επικοινωνήσει άμεσα με τους αποδέκτες της και να αποσύρει τη συγκεκριμένη παρτίδα από την αγορά.

Τα σχετικά παραστατικά τηρούνται για διάστημα τουλάχιστον πέντε ετών και τίθενται υπόψη του ΕΟΦ, εφόσον ζητηθούν.

TAGS
 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share