Σάββατο, 29 Ιανουαρίου 2022

Κορωνοϊός: Μεγάλη πιθανότητα να υπάρχει το νέο στέλεχος στην Ελλάδα

Τι ανέφερε ο καθηγητής Θεόδωρος Βασιλακόπουλος

21 Δεκεμβρίου 2020 15:06
Κορωνοϊός: Μεγάλη πιθανότητα να υπάρχει το νέο στέλεχος στην Ελλάδα
Από Βασίλης Κατσιαούνης

Κορωνοϊός: Η κατάσταση με τον κορωνοϊό σε όλο τον κόσμο βρίσκεται σε τραγικό σημείο και ειδικά τις τελευταίες μέρες όπου αναφέρεται ότι ο ιός έχει μεταλλαχθεί όπου ο υπουργός Μεταφορών της Βρετανίας ανέφερε ότι υπάρχει πιθανότητα να έχει φτάσει και σε άλλες χώρες το νέο στέλεχος.

Συγκεκριμένα ο καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας ΕΚΠΑ, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος ανέφερε ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα το νέο στέλεχος να βρίσκεται και στην Ελλάδα το οποίο έκανε την εμφάνιση του στη Βρετανία.

Ο καθηγητής Θεόδωρος Βασιλακόπουλος ανέφερε ότι υπάρχει πιθανότητα το νέο στέλεχος να είναι στην Ελλάδα.

Κορωνοϊός: "Η μετάλλαξη του κορωνοϊού στη Μεγάλη Βρετανία δεν πρέπει να μας ανησυχεί ιδιαίτερα"

O καθηγητής Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ανέφερε ότι δεν πρέπει να υπάρχει λόγος ανησυχίας για τον ιό διότι έχουν καταγραφεί σε όλο τον κόσμο περίπου 275.000 μεταλλάξεις του ιού.

Επίσης δήλωσε ότι «η μετάλλαξη του κορωνοϊού στη Μεγάλη Βρετανία δεν πρέπει να μας ανησυχεί ιδιαίτερα. Έχει γίνει υπερβολικός θόρυβος για το πραγματικό εύρημα. Αυτή τη στιγμή έχουν καταγραφεί σε όλο τον κόσμο 275.000 μεταλλάξεις του κορωνοϊού, εκ των οποίων οι 120.000 έχουν εμφανιστεί στη Βρετανία, γιατί οι Βρετανοί το ψάχνουν πολύ. Από αυτές τις μικρές αλλαγές στο γενετικό υλικό, οι περισσότερες δεν έχουν καμία σημασία».

Ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος ανέφερε ότι το νέο στέλεχος μπορεί να βρίσκεται στην Ελλάδα.

Κορωνοϊός: Βρίσκεται και σε άλλες χώρες στην Ευρώπη

Ο καθηγητής συνέχισε λέγοντας ότι «στην Αγγλία είδαν ότι σε μια περιοχή που έχει έξαρση της επιδημίας, ένα σημαντικό ποσοστό των κρουσμάτων είχαν αυτή τη μορφή του ιού. Όμως ότι αυτό οδηγήθηκε σε περισσότερα κρούσματα, μπορεί να έχει να κάνει με το γεγονός ότι εκεί δεν πρόσεξαν πολύ. Αν κρίνω με το πώς ήταν οι άνθρωποι με το που άνοιξαν τα μαγαζιά εκεί, μέρος της αύξησης μπορεί να οφείλεται και σε αυτό».

Μάλιστα, όπως επισήμανε ο καθηγητής Πνευμονολογίας, το στέλεχος αυτό έχει φύγει και σε άλλες χώρες στην Ευρώπη. και πολύ πιθανόν να υπάρχει και στην Ελλάδα. Σχετικά με την αποτελεσματικότητα των εμβολίων, σημείωσε ότι «δεν υπάρχει καμία πιθανότητα το εμβόλιο να μην είναι αποτελεσματικό λόγω της μετάλλαξης».

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share