Πέμπτη, 24 Ιουνίου 2021

Στέλιος Πέτσας: Αν χρειαστεί θα εφαρμοστούν πιο σκληρά μέτρα την Πρωτοχρονιά - Τι θα γίνει τα Χριστούγεννα

Τι ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στις δηλώσεις του

21 Δεκεμβρίου 2020 13:36
Στέλιος Πέτσας: Αν χρειαστεί θα εφαρμοστούν πιο σκληρά μέτρα την Πρωτοχρονιά - Τι θα γίνει τα Χριστούγεννα
Από Βασίλης Κατσιαούνης

Στέλιος Πέτσας: Συνεχίζεται η τραγωδία με τον κορωνοϊό στην Ελλάδα διότι από ότι φαίνεται τις επόμενες μέρες θα ληφθούν πιο σκληρά μέτρα για να σταματήσει η εξάπλωσή του όπως ανέφερε και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοϊδης σε πρόσφατες δηλώσεις του.

Συγκεκριμένα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας έκανε σήμερα Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου δηλώσεις σχετικά με την διασπορά του ιού στην Ελλάδα όπου και σημείωσε ότι σε περίπτωση που δεν συμμορφωθούν οι πολίτες με τα μέρα την περίοδο των Χριστουγέννων θα αναγκαστούν να προχωρήσουν σε πιο σκληρά για την Πρωτοχρονιά.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε για την κατάσταση στην Ελλάδα με τον κορωνοϊό.

Στέλιος Πέτσας: Σκληρότερα μέτρα την Πρωτοχρονιά

Για νέα σκληρότερα μέτρα την Πρωτοχρονιά, αν δεν τηρηθούν τα υφιστάμενα και παρατηρηθούν φαινόμενα συνωστισμού τα Χριστούγεννα, προειδοποίησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, στη διάρκεια ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών.

Επίσης τόνισε ωστόσο ότι προς το παρόν δεν τίθεται τέτοιο ενδεχόμενο, αρκεί να εφαρμοστούν τα υφιστάμενα μέτρα προσθέτοντας ότι όλα εξαρτώνται από τις μετακινήσεις ανήμερα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

Στέλιος Πέτσας: Σε εφαρμογή τίθεται το νέο πρόγραμμα για τον δείκτη θετικότητας

Στο μεταξύ, ανακοίνωσε ότι από σήμερα το βράδυ τίθεται σε εφαρμογή το νέο πρόγραμμα τεστ. Όπως επισήμανε, είναι κρίσιμης σημασίας η παρακολούθηση του επιδημιολογικού παράγοντα για τη μέτρηση της διασποράς στην κοινότητα, του «δείκτη θετικότητας» του κορωνοϊού. «Η παρακολούθηση του δείκτη θα μας επιτρέπει να έχουμε ακριβή εικόνα για την μετάδοση του ιού στην κοινότητα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Πέτσας.

«Σε αυτό το πλαίσιο, από σήμερα το βράδυ, μπαίνει σε εφαρμογή ένα νέο πρόγραμμα με στόχο την καθημερινή διενέργεια 12.000 περίπου δωρεάν δειγματοληπτικών ελέγχων σε όλη την επικράτεια», πρόσθεσε. Για την υλοποίηση του προγράμματος έχει δημιουργηθεί μια νέα πλατφόρμα στη διεύθυνση testing.gov.gr και έχουν καθοριστεί 386 σταθερά σημεία ελέγχου στα οποία συμπεριλαμβάνονται Κέντρα Υγείας, μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων και υγειονομικές μονάδες του ΕΟΔΥ.

Στην πλατφόρμα, αυτή, μπορεί κάθε πολίτης να δηλώσει ενδιαφέρον για test και θα ειδοποιείται για τον τόπο και τον χρόνο που θα το κάνει. Το πρόγραμμα αφορά όλους, με εξαίρεση όσους παρουσιάζουν συμπτώματα, οι οποίοι θα πρέπει να έρχονται σε επικοινωνία με τον γιατρό τους για να κάνουν τεστ στα Κέντρα Υγείας και τα Νοσοκομεία.

Για την κατάσταση με τον κορωνοϊό αναφέρθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Στέλιος Πέτσας: Πότε αναμένεται να φτάσουν οι πρώτες δόσεις του εμβολίου στην Ελλάδα

Σε ό,τι αφορά στα εμβόλια, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επισήμανε ότι σήμερα αναμένεται να συνεδριάσει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων, για την έγκριση του πρώτου εμβολίου κατά του κορωνοϊού, αυτού της Pfizer. «Κάθε χώρα θα λαμβάνει τα εμβόλια που της αναλογούν με βάση τον πληθυσμό της και δεν θα υπάρχει καμία απολύτως διαφοροποίηση ως προς τον χρόνο παραλαβής.

Οι πρώτες παρτίδες θα φτάσουν στη χώρα μας στις 26 Δεκεμβρίου και από την επόμενη, θα μπορούμε να ξεκινήσουμε τους πρώτους εμβολιασμούς σε νοσοκομεία αναφοράς», δήλωσε.

Όπως τόνισε, σύμφωνα με τις εισηγήσεις της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού θα προηγηθούν οι εργαζόμενοι στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, θα ακολουθήσουν μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και οι περίπου 2,4 εκατομμύρια πολίτες άνω των 65, «καθώς από αυτές τις ηλικίες προέρχεται το 85% των συνανθρώπων μας που έχασαν τη ζωή τους από την πανδημία και το 60% των διασωληνωμένων».

Σχετικά με τη νέα μετάλλαξη του κορωνοϊού, ο κ. Πέτσας σημείωσε ότι από σήμερα στις 6 το πρωί όλοι όσοι έρχονται από το Ηνωμένο Βασίλειο, υποχρεούνται να παραμένουν σε κατ’ οίκον απομόνωση 7 ημερών αντί 3 ημερών που ισχύει για τις αφίξεις από κάθε άλλη χώρα, ενώ υπογράμμισε ότι η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας θα αξιολογήσει εκτενέστερα τα επιστημονικά δεδομένα που διαμορφώνονται και θα επανέλθει με τυχόν νεότερες εισηγήσεις.

Δείτε αναλυτικά τις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share