Τρίτη, 16 Απριλίου 2024

Κορωνοϊός - Εμβόλιο: Πόσο θα πληρώσει η ΕΕ για την κάθε δόση

Για τα εμβόλια των Pfizer/BioNTech

21 Δεκεμβρίου 2020 12:29
Κορωνοϊός - Εμβόλιο: Πόσο θα πληρώσει η ΕΕ για την κάθε δόση

Κορωνοϊός - Εμβόλιο: Έχει ξεκινήσει να μετράει αντίστροφα το ρολόι για το πότε θα δοθούν οι πρώτες δόσεις του εμβολίου για τον κορωνοϊό με τις χώρες να έχουν ξεκινήσει τις προετοιμασίες για τους πρώτους εμβολιασμούς, ενώ στην Ελλάδα έχουν φτάσει ήδη τα πρώτα ψυγεία που θα διατηρούνται τα εμβόλια των Pfizer/BioNTech.

Συγκεκριμένα μέσα στις επόμενες μέρες αναμένεται να λάβει η Ευρωπαϊκή Ένωση τις πρώτες δόσεις για το εμβόλιο με πολλούς να αναρωτιούνται πόσο κοστίζει η κάθε δόση αλλά και τι συμφωνία έχει κάνει με τις εταιρείες.

Κορωνοϊός - Εμβόλιο: Πόσο κοστίζουν οι δόσεις των εμβολίων

Ειδικότερα η Ευρωπαϊκή Ένωση συμφώνησε να καταβάλει 15,5 ευρώ (18,9 δολάρια) ανά δόση για το εμβόλιο κατά της COVID-19 που ανέπτυξαν οι Pfizer και BioNTech, σύμφωνα με εσωτερικό έγγραφο της ΕΕ στο οποίο είχε πρόσβαση το Reuters.

Η τιμή, που είναι εμπιστευτική και αποτέλεσε αντικείμενο διαπραγμάτευσης για συνολικά 300 εκατ. δόσεις, είναι λίγο χαμηλότερη από τα 19,5 δολάρια ανά εμβόλιο που συμφώνησαν να καταβάλουν οι ΗΠΑ για την πρώτη παρτίδα 100 εκατ. δόσεων του ίδιου εμβολίου.

Το έγγραφο της ΕΕ με ημερομηνία 18 Νοεμβρίου κυκλοφόρησε εσωτερικά αφού η ΕΕ ανακοίνωσε τη συμφωνία προμήθειας με τη Pfizer και τον γερμανικό της εταίρο BioNTech στις 11 Νοεμβρίου.

Κορωνοϊός: Η μετάλλαξη του ιού δεν θα επηρεάσει το εμβόλιο

Κορωνοϊός: Όλο και πιο δύσκολη γίνεται η κατάσταση με τον κορωνοϊό όσο περνούν οι μέρες και αυτό γίνεται διότι τις τελευταίες ώρες επικρατεί ένας πανικό σχετικά με την μετάλλαξη του ιού η οποία προέρχεται από την Βρετανία με την ΕΕ να επιβάλει σκληρότερα μέτρα ώστε να μην εξαπλωθεί όλο αυτό.

Συγκεκριμένα ο καθηγητής Παθολογίας και Λοιμωξιολογίας του πανεπιστημίου Πατρών, Χαράλαμπος Γώγος, αναφέρθηκε για αυτή τη νέα μετάλλαξη του ιού όπου εμφανίστηκε τις τελευταίες ώρες από την Βρετανία αλλά και γενικά αν θα επηρεάσει το εμβόλιο.

Κορωνοϊός: "Οι μεταλλάξεις των ιών αποτελούν κίνδυνο για το εμβόλιο"

«Όλα τα είχαμε με τον κορωνοϊό, τώρα έχουμε και την περίφημη μετάλλαξη. Η αλήθεια είναι ότι αυτός ο ιός μεταλλάσσεται συχνά. Τώρα έχουμε έναν καινούργιο ιό που φαίνεται ότι έχει παρουσιαστεί στην Αγγλία, και αποδόθηκε σε αύξηση της μεταδοτικότητάς του. Οι ιοί προσπαθούν να επιβιώσουν, και κάνουν μεταλλάξεις που αυξάνουν τη μεταδοτικότητα, αλλά μειώνουν τη θνητότητα», ανέφερε ο κ. Γώγος.

«Οι μεταλλάξεις των ιών αποτελούν κίνδυνο για το εμβόλιο. Από τη συγκεκριμένη μετάλλαξη δεν έχουμε καμία εικόνα ότι θα επηρεάσει το εμβόλιο. Το θέμα είναι σε εξέλιξη και περιμένουμε περισσότερα στοιχεία. Είναι κάτι που μας απασχολεί», πρόσθεσε.

Αναφορικά με το αν θα διακοπούν οι πτήσεις από τη Βρετανία, όπου εντοπίστηκε η νέα μετάλλαξη, ο κ. Γώγος είπε ότι «είχαμε μια γρήγορη συζήτηση εχτές και σήμερα θα έχουμε μια πιο εκτεταμένη, με βάση και τα δεδομένα τα δικά μας. Πρέπει να παρθεί μια απόφαση κεντρικά, δεν υπάρχει τόσο βάρος ώστε να μπούμε σε ολικό αποκλεισμό. Νομίζω ότι πρέπει να υπάρχει κεντρική οδηγία για το τι θα κάνουμε με τον κόσμο από την Βρετανία. Τώρα, όποιος έχει έρθει από Βρετανία θα κάθεται καραντίνα 7 ημέρες, και θα γίνεται και γρήγορο τεστ 72 ώρες πριν έρθει, αλλά και αφού έρθει, σε όλους».

Κορωνοϊός: "Πρέπει να βεβαιωθούμε ότι οι άνθρωποι που θα κάνουμε ρεβεγιόν είναι καλά"

Σχολιάζοντας τις συνθήκες συνωστισμού που παρατηρούνται στους δρόμους, ο κ. Γώγος ανέφερε ότι «φυσικά και με ανησυχεί ο συνωστισμός που παρατηρείται. Έχουμε μιλήσει για το ρεβεγιόν, έχουμε πει ότι πρέπει να προσέξουμε το click away, αλλά αυτό που γίνεται δεν οφείλεται στο click away. Καλό θα είναι να μαζευτεί ο κόσμος, και να μη δημιουργείται τέτοιος συγχρωτισμός και σε στενούς δρόμους, όπως είναι η Ερμού».

«Όταν θέλουμε να κάνουμε το ρεβεγιόν, αυτή την οικογενειακή συνάντηση που θα κάνουμε στο σπίτι μας, θα πρέπει να βεβαιωθούμε ότι οι άνθρωποι αυτοί είναι καλά και δεν έχουν εκτεθεί. Όταν γυρίζουμε όλη τη βδομάδα, δεν ξέρουμε σε τι έχουμε εκτεθεί. Στο ρεβεγιόν πρέπει να είμαστε άνθρωποι της ίδιας οικογένειας, που τους γνωρίζουμε και που ήταν υγιείς τον προηγούμενο καιρό», είπε ο ίδιος αναφορικά με το πώς θα κάνουμε ρεβεγιόν.

«Το να κάνει κάποιος rapid test έχει ένα ποσοστό ασφαλείας. Αλλά η αρχή του μικρού αριθμού ατόμων που θα συγκεντρωθούν, είναι ανεξάρτητη από το αν έχει γίνει rapid test. Ο αριθμός των καλεσμένων πρέπει να είναι αυτός που έχει αποφασιστεί και να είμαστε πολύ προσεκτικοί. Ας είμαστε υπομονετικοί, τελευταία χρονιά ελπίζω πως θα είναι», πρόσθεσε.

«Θέλουμε να πάμε στα εμβόλια με τα καλύτερα πιθανά δεδομένα για τη διασπορά. Θα πρέπει να πάμε με τη χαμηλότερη κατά το δυνατό διασπορά, να κάνουμε τα εμβόλιά μας, για να μπορέσουμε σιγά σιγά να ανασάνουμε», τόνισε ο κ. Γώγος.

Κορωνοϊός: Τι θα γίνει με τα σχολεία

Τέλος, αναφερόμενος στο άνοιγμα των σχολείων αλλά και της εστίασης, ο κ. Γώγος είπε ότι «η πολιτεία κάνει προσπάθεια να είναι έτοιμη να ανοίξουν τα σχολεία στις 8 του Γενάρη. Είναι έτοιμα να ανοίξουν, θα ανοίξουν όμως αν υπάρχουν οι προϋποθέσεις. Φαίνεται πως διαμορφώνονται οι προϋποθέσεις, έχει ελαττωθεί η διασπορά, ελπίζω και αυτή τη βδομάδα να έχουμε καλά νέα για να πάμε στα σχολεία. Ακόμα δεν υπάρχει απόφαση για τα σχολεία, θα το δούμε λίγες ημέρες πριν. Αμέσως μετά την Πρωτοχρονιά θα παρθεί η απόφαση».

«Η επιτροπή κοιτάζει όλα τα δεδομένα και κάνει εισήγηση στην πολιτεία. Έτσι θα γίνει και τώρα. Η εστίαση ακόμα είναι λίγο πίσω. Θα ξεκινήσουμε με πιο απλά πράγματα και σιγά σιγά, δειλά – δειλά θα πάμε και στα υπόλοιπα, αν δεν υπάρξει αύξηση κρουσμάτων. Η περίοδος αυτή είναι κρίσιμη. Το βλέμμα όλων μας είναι στα εμβόλια, η λύση είναι αυτά. Μέχρι τον Απρίλη – Μάη αν εμβολιαστεί ένα 75% του πληθυσμού, θα ησυχάσουμε», πρόσθεσε.

Δείτε αναλυτικά όσα είπε:

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share