Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Ερντογάν: Νέα συμφωνία με την ΕΕ για το μεταναστευτικό θέλει ο Τούρκος πρόεδρος

Επικοινωνία με την Άνγκελα Μέρκελ είχε το βράδυ της Παρασκευής ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

19 Δεκεμβρίου 2020 16:44
Ερντογάν: Νέα συμφωνία με την ΕΕ για το μεταναστευτικό θέλει ο Τούρκος πρόεδρος
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά την τηλεδιασκεψη που είχε με την Άνγκελα Μέρκελ, της είπε ότι το κλειδί για την θετική ατζέντα ΕΕ - Τουρκίας είναι η επικαιροποίηση της συμφωνίας της 18ης Μαρτίου για το μεταναστευτικό. Ο Ερντογάν κατηγόρησε την Ελλάδα και στην Μέρκελ.

Είπε πάλι ότι «η Τουρκία δηλώνει έτοιμη για επανέναρξη των διερευνητικών επαφών με την Ελλάδα, η οποία τις αποφεύγει με διάφορα προσχήματα» και συνέχισε λέγοντας ότι η Τουρκία εξακολουθεί να επιδεικύει εποικοδομητική στάση και καλή θέληση στο θέμα της Ανατολικής Μεσογείου, αφήνοντας ουσιαστικά να εννοηθεί ότι το Oruc Reis δεν έχει μεταβεί ξανά στην περιοχή γι' αυτόν τον λόγο.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει την καγκελάριο για τις εποικοδομητικές της προσπάθειες και την συμβολή της για τις σχέσεις Τουρκίας - ΕΕ. Επίσης στην ανακοίνωση της προεδρίας τονίζεται ότι η 'Αγκυρα επιθυμεί να ανοίξει μια νέα σελίδα στις σχέσεις με την ΕΕ.

«Παράθυρο ευκαιρίας» βλέπει ο Ερντογάν

Ο Ταγίπ Ερντογάν έκανε επίθεση και στους ηγέτες που τέθηκαν υπέρ των κυρώσεων, επισημαίνοντας ότι η στάση τους δύναται να βλάψει το παράθυρο που έχει ανοίξει για αμοιβαίο συμφέρον, με την αναφορά στην θετική ατζέντα.

Η Άγκυρα, μετά και από τις κυρώσεις των ΗΠΑ, λέει ότι επιθυμεί μια επαναπροσέγγιση με την ΕΕ, αλλά ακόμη δεν είναι ξεκάθαρο πως θα επιτευχθεί αυτό. Καθώς, όσο κι αν διαφαίνεται παράθυρο επικοινωνίας, η διαδικασία θα πρέπει να περάσει μέσα από τον εποικοδομητικό διάλογο για την Ανατολική Μεσόγειο. Χωρίς όμως ακόμη να υπάρχει οδικός χάρτης ενός ουσιαστικού διαλόγου με την Ελλάδα.

Τσαβούσογλου: Θα λάβουμε ανταποδοτικά μέτρα μετά τις κυρώσεις - Καμία υποχώρηση για τους S-400

Η Τουρκία συνεχίζει τις απειλητικές της ενέργειες παρά τα όσα έχουν γίνει απέναντι της και ειδικά τώρα τελευταία με τις κυρώσεις που ανακοίνωσαν οι ΗΠΑ πριν λίγες μέρες για την αγορά του ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος S-400.

Την Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε ότι δεν πρόκειται η Τουρκία να ενοχληθεί από τις κυρώσεις των ΗΠΑ στο θέμα του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος S-400 και θα λάβει ανταποδοτικά μέτρα.

Συγκεκριμένα σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Kanal 24, αποσπάσματα της οποίας μεταδίδει το ΑΜΠΕ, o Τσαβούσογλου εκτίμησε ότι η απόφαση για την επιβολή κυρώσεων ήταν λανθασμένη νομικά και πολιτικά, ενώ τη χαρακτήρισε επίθεση στα κυρίαρχα δικαιώματα της Τουρκίας, ενώ πρόσθεσε ότι τα μέτρα αυτά δεν θα έχουν επιπτώσεις στην Άγκυρα.

Σχετικά με την εξομάλυνση των διμερών σχέσεων της Τουρκίας με τις ΗΠΑ ο Τσαβούσογλου σχολίασε ότι αυτό μπορεί να γίνει, εφόσον το επιθυμεί η Ουάσινγκτον, όμως με την προϋπόθεση ότι οι ΗΠΑ θα εκπληρώσουν τις προσδοκίες της Άγκυρας στην πολιτική τους απέναντι στη Συρία.

Εξάλλου την αλλαγή της στάσης της Γαλλίας στις επιχειρήσεις της Τουρκίας στη Συρία έθεσε ως όρο ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών και για την εξομάλυνση των σχέσεων της χώρας του με το Παρίσι.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share