Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Κορωνοϊός: Σταθερότητα στα νούμερα - Κοντά στους 4.000 οι θάνατοι

Παίρνει μικρές ανάσες το ΕΣΥ

17 Δεκεμβρίου 2020 18:14
Κορωνοϊός: Σταθερότητα στα νούμερα - Κοντά στους 4.000 οι θάνατοι
Από Ραφαήλ Αλαγάς

Σταθερότητα παρατηρείται και στα σημερινά (17/12) νούμερα για τον κορωνοϊό, με τους θανάτους πάντως να φτάνουν κοντά στην «ψυχρολουσία» των συνολικά 4.000, οι οποίοι μάλλον θα ξεπεραστούν αύριο (18/12).

Σύμφωνα με την ενημέρωση του ΕΟΔΥ, υπάρχουν 78 νέοι θάνατοι, με τους διασωληνωμένους να βρίσκονται αυτή τη στιγμή στους 542, δίνοντας διαρκώς μικρές ανάσες στο ΕΣΥ. Παράλληλα, υπάρχουν 1.115 νέα κρούσματα, με αυτά να μειώνονται με τον καιρό, αν και πρώην υπουργός βρίσκεται επίσης στο νοσοκομείο νοσώντας από τον φονικό ιό.

Δείτε την ανακοίνωση:

«Σήμερα ανακοινώνουμε 1155 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 8 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 128710, εκ των οποίων το 52.5% άνδρες.

5171 (4.0%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 37197 (28.9%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

542 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 66 ετών. 165 (30.4%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 77.7%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 782 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 78 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 3948 θανάτους συνολικά στη χώρα. 1585 (40.1%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 95.6% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω».

Πως θα πραγματοποιηθεί ο εμβολιασμός στα παιδιά - Ποια θα είναι η διαδικασία

Με τον κορωνοϊό να συνεχίζει να δημιουργεί προβλήματα στον κόσμο με αποτέλεσμα οι χώρες να κάνουν ότι μπορούν για να σταματήσουν την εξάπλωση του μέχρι να ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί.

Μία από τις μεγαλύτερες απορίες που έχει ο κόσμος είναι το πως θα εμβολιαστούν οι μικρότερες ηλικίες όταν έρθει η ώρα αλλά και ποια θα είναι η διαδικασία. Σε αυτό το ερώτημα έδωσε ορισμένες απαντήσεις ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.

Ειδικότερα ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, μιλώντας στην ΕΡΤ, υποστήριξε ότι πλέον δεν υπάρχουν περιθώρια καθώς οι ΜΕΘ και οι θάλαμοι νοσηλείας έχουν γεμίσει, ενώ ο αριθμός των ατόμων που καθημερινά χάνονται ισοδυναμούν με άτομα που χάνουν τις ζωές τους σε πτώση αεροσκάφους.

Πώς πρέπει να γίνει ο εμβολιασμός

«To επόμενο χρονικό διάστημα είναι πολύ κρίσιμο. Οι εμβολιασμοί θα πάνε πιο πίσω γιατί η προμήθεια θα είναι μικρότερη η αρχική των εμβολίων από εκείνη που προβλεπόταν. Θα πρέπει να περιορίσουμε την πανδημία», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον Αθανάσιο Εξαδάκτυλο ο εμβολιαστικός σχεδιασμός πρέπει να αναθεωρηθεί, καθώς όπως τόνισε ο ίδιος δεν είναι ενθαρρυντικός προς τους πολίτες. «Η εμβολιαστική πολιτική δεν θα μας βοηθήσει, είναι λάθος. Η διαδικασία εμβολιασμού είναι περίπλοκη και αποθαρρυντική για τους πολίτες. Απρόσωπη και ραντεβού στα τυφλά μέσω μιας πλατφόρμας ή μέσω του ΚΕΠ», ανέφερε.

Τι πρότεινε ο πρόεδρος του ΠΙΣ σχετικά με τον εμβολιασμό

«Καλό είναι να υποβληθούν ερωτήσεις πριν φτάσει κάποιος στο εμβολιαστικό κέντρο και ανάλογα με τις απαντήσεις του θα εξαρτηθεί αν πρέπει να προχωρήσει στη διαδικασία εμβολιασμού ή όχι. Πριν εμβολιαστεί ο κόσμος πρέπει να ενημερωθεί. Είναι ένα εμβόλιο που σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να φέρει κάποια μικρά προβλήματα. Οι άνθρωποι πρέπει να γνωρίζουν για να μπορέσουν να αναζητήσουν την αντίστοιχη βοήθεια».

«Αυτές οι ερωτήσεις καλό είναι να υποβληθούν πριν φτάσει κάποιος στο εμβολιαστικό κέντρο γιατί δεν είναι ωραίο από το εμβολιαστικό κέντρο να φύγει κάποιος άπραγος για κάτι που δεν τον ενδιαφέρει ή για κάτι που του διαφεύγει και να μην πραγματοποιηθεί ο εμβολιασμός.

Για τον λόγο αυτό είναι καλύτερο αυτές οι ερωτήσεις να γίνονται όταν κάποιος κλείνει το ραντεβού του», είπε και προσέθεσε: «Είναι μια αποθαρρυντική διαδικασία. Εάν εμβολιαστούν λιγότεροι επειδή αποθαρρύνονται από τη διαδικασία το τελικό αποτέλεσμα θα είναι υποδεέστερο από αυτό που περιμένουμε».

Τι θα ισχύσει για τον εμβολιασμό των παιδιών

Αναφορικά με το πώς θα γίνει ο εμβολιασμός στα παιδιά -όταν δοθεί το «πράσινο φως» για τις νεαρότερες ηλικίες- ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος είπε:

«Για τα παιδιά τα εμβόλια γίνονται μόνο από τους παιδιάτρους. Αυτό σημαίνει ότι οι γονείς βρίσκονται σε επικοινωνία με τον παιδίατρο. Στη διαδικασία αυτή δεν παρεμβάλλεται κανένας άλλος πέρα από τον παιδίατρο, το παιδί και τον γονέα

Υπογράμμισε επίσης, ότι το ποσό των 12 εκατ. ευρώ που προβλέπεται για το κλείσιμο των ραντεβού, θα πρέπει να διατεθεί για την ενίσχυση του υγειονομικού προσωπικού.

Σχετικά με τι περιοχές που βρίσκονται στο "κόκκινο" και τα σενάρια για σκληρό lockdown

«Γίνεται συζήτηση η οποία δεν έχει καταλήξει ακόμα για το αν θα αλλάξουν οι ρυθμίσεις στις περιοχές στο κόκκινο. Η κυκλοφορία του ιού περιορίζεται όταν περιορίζεται η κυκλοφορία των ανθρώπων, πρέπει να εξετάσουμε την κίνηση».

Προσοχή στα ρεβεγιόν

Το μήνυμα που στέλνει για το χριστουγεννιάτικο ρεβεγιόν, είναι πως είναι επιτακτική ανάγκη να τηρηθούν τα μέτρα προστασίας και να αποφευχθεί ο συγχρωτισμός ενόψει Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς. Η ανησυχία μήπως οι πολίτες χαλαρώσουν και τα ρεβεγιόν και τα εορταστικά τραπέζια γίνουν εστίες υπερ μετάδοσης είναι διάχυτη:

«Δεν είναι απαραίτητο να πάμε εννιά άτομα στο ρεβεγιόν. Είναι ασφαλέστερο να μείνουμε με τα άτομα που μένουμε κάτω από την ίδια στέγη. Δεν είναι απαραίτητο να εξαντλήσουμε τα μέτρα. Ο ιός συγκεντρώνεται όπου συγκεντρώνονται οι άνθρωποι. Αυτό που συμβουλεύουμε είναι να περιορίσουμε τους ανθρώπους που θα μπουν στο σπίτι μας αυτές τις μέρες».

Τέλος ο ίδιος χαρακτήρισε «προσβλητικό» το ότι γιατροί και νοσηλευτές καλούνται να υπογράψουν ως πάροχος υπηρεσιών υγείας, επισημαίνοντας ότι πρέπει να δηλώνεται με σαφήνεια εάν αυτός που πήρε το ιστορικό ήταν γιατρός.

«Νιώθω προσβεβλημένος που το έντυπο του εμβολιασμού από κάτω γράφει «πάροχος υπηρεσιών υγείας ή επαγγελματίας υγείας ». Κανείς από εμάς δεν σπούδασε παροχή υγείας, σπουδάσαμε ιατρική. Ο τίτλος μας είναι «Γιατροί» και «Νοσηλευτές», ο τίτλος πρέπει να αλλάξει», υπογραμμίζει.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share