Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Βγήκε από την ΜΕΘ ο Γιάννης Πλακιωτάκης μετά από 17 ημέρες νοσηλείας

Η ανάρτησή του στα social media

17 Δεκεμβρίου 2020 15:45
Βγήκε από την ΜΕΘ ο Γιάννης Πλακιωτάκης μετά από 17 ημέρες νοσηλείας

Μετά από 17 ημέρες νοσηλείας με κορωνοϊό στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Ευαγγελισμού, ο υπουργός Ναυτιλίας, Γιάννης Πλακιωτάκης πήρε εξιτήριο από τη ΜΕΘ. Η κατάσταση της υγείας του είναι βελτιωμένη, ωστόσο είναι ταλαιπωρημένος και θα βρίσκεται για κάποιες ακόμα μέρες υπό παρακολούθηση. Πιθανότατα στο τέλος της εβδομάδας θα λάβει εξιτήριο.

Ο υπουργός Ναυτιλίας παρέμεινε στη ΜΕΘ για περισσότερες από δύο εβδομάδες, δίνοντας μάχη με τον κορωνοϊό. Ο κ. Πλακιωτάκης μέσω του facebook, ευχαρίστησε όσους του ευχήθηκαν να αναρρώσει γρήγορα.

«Ευχαριστώ όλες και όλους για το ενδιαφέρον σας. Με τη βοήθεια του Θεού και των γιατρών μου είμαι καλύτερα. Κατέθεσα στη Βουλή την ομιλία μου για τον προϋπολογισμό με όσα σημαντικά κάναμε για τη ναυτιλία και τη νησιωτικότητα το 2020 και όσα ακόμη πιο σημαντικά έχουμε δρομολογήσει για το 2021», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ωστόσο σοκ προκαλεί και η είδηση του θανάτου του Βάιου Ντανόπουλου, ο οποίος πέθανε από κορωνοϊό χωρίς να έχει κάποιο υποκείμενο νόσημα.

Κορωνοϊός: Πόσες δόσεις του εμβολίου της Novavax θα αγοράσει η Ε.Ε.

Η κατάσταση με τον κορωνοϊό σε όλο τον κόσμο φαίνεται να είναι τραγική με τις κυβερνήσεις των χωρών να κάνουν ότι μπορούν μέσα από τα μέτρα περιορισμού να μειώσουν την διασπορά του ιού μέχρι να ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί, όπου πριν λίγη ώρα ανακοινώθηκαν οι ημερομηνίες που θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες σε όλη την χώρα.

Συγκεκριμένα έχει ξεκινήσει ήδη η αντίστροφη μέτρηση στην Ευρώπη για το πότε θα δοθεί έγκριση για τα εμβόλια αλλά και το πότε θα λάβουν τις πρώτες δόσεις οι χώρες της. Ειδικότερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ολοκλήρωσε τις διερευνητικές συνομιλίες με τη φαρμακευτική εταιρεία Novavax, με σκοπό να γίνει αγορά του εμβολίου της.

Η προβλεπόμενη σύμβαση με τη Novavax θα δώσει τη δυνατότητα σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ να αγοράσουν 100 εκατομμύρια δόσεις, ενώ θα μπορούν να αγοράσουν ακόμα έως και 100 εκατομμύρια επιπλέον δόσεις.

Η σημερινή ολοκλήρωση των διερευνητικών συνομιλιών με τη Novavax προστίθεται σε ένα ήδη εξασφαλισμένο ευρύ φάσμα εμβολίων που πρόκειται να παραχθούν στην Ευρώπη, στο οποίο περιλαμβάνονται οι συμβάσεις που έχουν ήδη υπογραφεί με τις εταιρείες AstraZeneca, Sanofi-GSK, Janssen Pharmaceutica NV, BioNtech-Pfizer, CureVac και Moderna.

Αυτό το διαφοροποιημένο πακέτο εμβολίων θα διασφαλίσει ότι η Ευρώπη είναι καλά προετοιμασμένη για εμβολιασμό, μόλις τα εμβόλια αποδειχθούν ασφαλή και αποτελεσματικά. Τα κράτη μέλη θα μπορούν να αποφασίσουν να δωρίσουν τα εμβόλια σε χώρες χαμηλότερου ή μεσαίου εισοδήματος ή να τα ανακατευθύνουν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Τι δήλωσε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δήλωσε: «Ανακοινώνω με ιδιαίτερη χαρά ότι συνεχίζουμε να διευρύνουμε το πακέτο διαφορετικών εμβολίων μας. Το σημερινό βήμα προς την επίτευξη συμφωνίας με τη Novavax καταδεικνύει τη δέσμευση της Επιτροπής να διασφαλίσει ότι διερευνούνται όλες οι πιθανές επιλογές για την πρόσβαση σε εμβόλια κατά της νόσου COVID-19. Η πρόσβαση σε περισσότερα εμβόλια θα οδηγήσει σε επαρκή κάλυψη για την εξάλειψη της πανδημίας».

Όσα ανέφερε η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας και Τροφίμων

Η Στέλλα Κυριακίδου, Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων, δήλωσε: «Σύντομα θα προσθέσουμε ένα έβδομο πολλά υποσχόμενο εμβόλιο στο πακέτο των εμβολίων μας, αυξάνοντας συνεπώς τις πιθανότητες να έχουμε την καλύτερη δυνατή επιλογή για ένα ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο.

Όλα τα κράτη μέλη πρέπει τώρα να διασφαλίσουν ότι είναι έτοιμα να αρχίσουν να διανέμουν μερικά από αυτά ήδη από τις αρχές του 2021, μόλις αποδειχθεί ότι είναι ασφαλή και αποτελεσματικά. Ο εμβολιασμός θα καθορίσει τον τρόπο ζωής και εργασίας μας το 2021.

Καθώς οδεύουμε προς την εορταστική περίοδο, ζητούμε από τους πολίτες να συνεχίσουν τις προσπάθειές τους για τον έλεγχο της πανδημίας. Όλοι πρέπει να παίξουν το ρόλο τους ώστε να αποφευχθεί η πιθανή αναζωπύρωση των κρουσμάτων, καθώς περιμένουμε το εμβόλιο».

Ποια είναι η Novavax

Η Novavax είναι εταιρεία βιοτεχνολογίας που αναπτύσσει εμβόλια επόμενης γενιάς για σοβαρές λοιμώδεις νόσους. Το εμβόλιό τους είναι πρωτεϊνικής υπομονάδας, το οποίο βρίσκεται ήδη στο τρίτο στάδιο της κλινικής δοκιμής.

Η Επιτροπή, με τη στήριξη των κρατών μελών της ΕΕ, αποφάσισε να υποστηρίξει το εμβόλιο αυτό βασιζόμενη σε έγκυρη επιστημονική αξιολόγηση, στην τεχνολογία που χρησιμοποιήθηκε, στην εμπειρία της εταιρείας όσον αφορά την ανάπτυξη εμβολίων, καθώς και στην παραγωγική της ικανότητα να προμηθεύσει όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share