Τετάρτη, 24 Απριλίου 2024

Σε αυτή τη νησίδα, δίπλα στα Ίμια, χτίζουν στρατιωτικό φυλάκιο οι Τούρκοι

Συναγερμός στο Αιγαίο!

17 Δεκεμβρίου 2020 13:47
Σε αυτή τη νησίδα, δίπλα στα Ίμια, χτίζουν στρατιωτικό φυλάκιο οι Τούρκοι
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Ελλάδα - Τουρκία: Μια αποβάθρα κι ένα παρατηρητήριο ξεκίνησε να κατασκευάζει στη νησίδα Τσαβούς, περίπου 2,64 μίλια από τα Ίμια, η Διοίκηση των Ναυτικών Δυνάμεων της Τουρκίας.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Milliyet 8 τουρκικά σκάφη περιπολούν σήμερα κοντά στις βραχονησίδες καθώς και ένα ελληνικό πλοίο σε ελληνικά χωρικά ύδατα.

Οι προετοιμασίες για την κατασκευή του παρατηρητηρίου δίπλα σ’ έναν Οθωμανικό πύργο ηλικίας 350 ετών ξεκίνησαν στην ακτή Γκιουμουσλούκ του Μπόντρουμ (Αλικαρνασός). Το παρατηρητήριο θα χρησιμεύει, όπως γράφει η τουρκική εφημερίδα, για να ελέγχονται οι κινήσεις των ελληνικών στρατιωτικών μονάδων καθώς και προσφύγων και παράτυπων μεταναστών, ενώ θα εποπτεύεται και η περιφέρεια Ντιντίμ του Αϊδινίου καθώς και η περιοχή ανάμεσα στο Μπόντρουμ και τη Ντάτσα.

Ήδη έχουν μεταφερθεί στη νησίδα Τσαβούς μια δεξαμενή νερού και μια γεννήτρια που θα χρησιμοποιηθούν για την ανέγερση του παρατηρητηρίου.

Νωρίτερα μια άλλη τουρκική εφημερίδα, η Cumhuriyet, είχε δημοσιεύσει φωτογραφίες με εκσκαφείς στην παραλία Γκιουμουσλούκ επισημαίνοντας ότι οι εργασίες άρχισαν χθες με εντατικούς ρυθμούς.

Νέα πρόκληση της Τουρκίας: Ζητεί αποστρατικοποίηση έξι νησιών με νέες Navtex

Συνεχίζει με αμείωτη ένταση τις προκλήσεις η Τουρκία που εξέδωσε νέες Navtex θέτοντας ζήτημα αποστρατικοποίησης έξι νησιών του Αιγαίου. Επίσης, πριν λίγες μέρες η Άγκυρα είχε ανακοινώσει νέα Navtex για άσκηση μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για τη Σαμοθράκη, τη Λήμνο, τη Χίο, τη Σάμο, την Τήλο και τη Χάλκη. Όπως αναφέρεται στις Navtex, παραβιάζονται τόσο η Συνθήκη της Λωζάννης, την οποία, πάντως, ο Tούρκος πρόεδρος έχει ζητήσει την αναθεώρησή της, όσο και τη Συνθήκη των Παρισίων.

Δείτε τις Navtex:

Αξίζει να σημειωθεί ότι χθες, ο Τούρκος πρόεδρος σε ομιλία του μέσω τηλεδιάσκεψης με την ευκαιρία εγκαινίων αυτοκινητοδρόμου, επέκρινε την ΕΕ ότι επιτρέπει οι σχέσεις της Τουρκίας με την ΕΕ να είναι όμηροι της Ελλάδας και της Κύπρου.

«Παρά τις έντονες προσπάθειες που καταβάλλουμε για την επίλυση των ζητημάτων μας με την ΕΕ πάντα με καλή πρόθεση και μέσω διαλόγου, δεν βρίσκουμε σωστή τη στάση που επιδεικνύει. Είναι εντελώς λάθος οι βαθιά ριζωμένες σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ να είναι όμηροι των τεχνασμάτων δύο κρατών» τόνισε.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share