Κορωνοϊός: Πιθανή η μείωση των εννέα ατόμων στα ρεβεγιόν - Που αναμένεται σκληρό lockdown
Όσα ανέφερε ο καθηγητής Αλκιβιάδης Βατόπουλος
Με την πανδημία του κορωνοϊού να συνεχίζει να "χτυπάει" την Ελλάδα και τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά να πλησιάζουν όλο και περισσότερο αρκετοί αναρωτιούνται πως θα περάσουν αυτές τις μέρες με τους δικούς τους ανθρώπους. Επίσης αυτό είναι το σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ. για τη φύλαξη και τη μεταφορά του εμβολίου όταν έρθει στην Ελλάδα.
Η κυβέρνηση πρόσφατα ανακοίνωσε ότι ο κόσμος τις ημέρες εορτών θα μπορούν να τις περάσουν με άλλα άτομα και συγκεκριμένα μέχρι 9 να υπάρχουν σε κάθε σπίτι αφού όμως ακολουθούν και τα μέτρα ασφαλείας μεταξύ τους.
Συγκεκριμένα ο καθηγητής Μικροβιολογίας στο πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, Αλκιβιάδης Βατόπουλος μιλώντας στο ΣΚΑΪ δήλωσε ότι υπάρχει πιθανότητα να γίνει επανεξέταση αυτών των μέτρων ώστε να μην χειροτερεύσουν τα πράγματα ενώ ακόμα μίλησε και για την πιθανότητα ενός σκληρού lockdown αλλά και σε ποιες περιοχές αναμένεται να παρθεί αυτό το μέτρο.
Αναλυτικά οι δηλώσεις του καθηγητή Αλκιβιάδη Βατόπουλου
Ο καθηγητής ανέφερε ότι «το όριο των 9 ατόμων στα τραπέζια των εορτών μπορεί να αναιρεθεί αν τα πράγματα χειροτερεύσουν. Η κατάσταση είναι απρόβλεπτη».
Επιπλέον, ο καθηγητής μικροβιολογίας τόνισε ότι εξετάζεται η επιβολή lockdown, τύπου Μαρτίου, σε ορισμένες περιοχές της Δυτικής Αττικής (Ασπρόπυργο, Ελευσίνα, Μάνδρα) και της Βόρειας Ελλάδας (Κοζάνη), μετά την εκρηκτική αύξηση κρουσμάτων.
«Στον Ασπρόπυργο και στη Δυτική Αττική βρίσκονται μεγάλες βιομηχανίες που είναι εξαιρετικά δύσκολο να τηρηθούν τα μέτρα. Σε αυτές λοιπόν τις περιοχές υπάρχει περίπτωση να εφαρμοστεί καθολικό lockdown, όπως τον Μάρτιο, ώστε να ελαττωθεί η κινητικότητα και να μην εξαπλωθεί ο ιός. Αυτό εφαρμόζεται και στη Βρετανία σε ορισμένες περιοχές», σημείωσε.
Επισήμανε δε ότι για την κατάσταση που επικρατεί στη Δυτική Αττική, η Επιτροπή ενημερώθηκε χθες, ωστόσο μετά από σχετικές ερωτήσεις διευκρίνισε ότι εννοούσε ότι την Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου συζητήθηκε η τρέχουσα κατάσταση από τους επιστήμονες. «Αναγκαστικά τρέχουμε λίγο πίσω από τα γεγονότα, διότι εκ των υστέρων καταλαβαίνεις ότι ίσως έπρεπε να είχες πάρει νωρίτερα μέτρα», πρόσθεσε ο Αλκιβιάδης Βατόπουλος.
Εντωμεταξύ, συνέστησε στον κόσμο να κάνει λίγη ακόμα υπομονή, καθώς «έμειναν λίγοι μήνες για να τελειώσει αυτή η περιπέτεια. Η άκρη του τούνελ θα είναι λίγο μετά το Πάσχα που θα έχει εμβολιαστεί μεγάλο μέρος του πληθυσμού». Τέλος, αναφορικά με τα εμβόλια, σημείωσε ότι «πρέπει να δούμε πώς θα λειτουργήσουν, καθώς δεν ξέρουμε πόσο διαρκεί η ανοσία μετά τον εμβολιασμό».