Σάββατο, 08 Μαΐου 2021

Κορωνοϊός: Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά χωρίς ρεβεγιόν - Το σενάριο για πιο αυστηρό lockdown

Τι ενδέχεται να γίνει;

17 Δεκεμβρίου 2020 07:30
Κορωνοϊός: Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά χωρίς ρεβεγιόν - Το σενάριο για πιο αυστηρό lockdown
Από Βασίλης Κατσιαούνης

Με την πανδημία του κορωνοϊού να συνεχίζει να είναι σε σοβαρή κατάσταση τα Χριστούγεννα και η Πρωτοχρονιά θα είναι διαφορετικά λόγω των αρκετών μέτρων που θα μπουν σε εφαρμογή, ενώ παράλληλα υπάρχουν και σενάρια για πιο σκληρό lockdown όπως είχε αναφέρει ο υπουργός Υγείας σε ενημέρωση του την Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου αλλά και για ποιες περιοχές είναι πιθανό να γίνει.

Συγκεκριμένα η κυβέρνηση φαίνεται να εξετάζει ένα πιο σκληρό lockdown σε τοπικό επίπεδο για τις γιορτές για να αποφευχθεί ο μεγάλος συνωστισμός και οι μετακινήσεις από τους πολίτες ώστε να μην αυξηθούν τα κρούσματα σε άσχημο βαθμό. Αυτό ενδέχεται να το κάνει πάντοτε ακολουθώντας τις εισηγήσεις των ειδικών.

Ειδικότερα περιοχές, όπως η Δυτική Αττική, η Κοζάνη και άλλες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας – της Θεσσαλονίκης συμπεριλαμβανομένης – εξακολουθούν να βρίσκονται στο μικροσκόπιο και το ζήτημα συζητήθηκε εκτενώς στη τακτική σύσκεψη στο Μαξίμου που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου, καθώς τα έως σήμερα μέτρα δεν έφεραν τα προσδοκώμενα αποτελέσματα ως προς τη μείωση των κρουσμάτων. Παράλληλα, σε περιοχές όπως Κιλκίς, Ξάνθη, Πιερία, Δράμα, Θεσσαλονίκη, Κοζάνη, Ροδόπη, Γρεβενά, Πέλλα, Λάρισα παρατηρείται αύξηση των κρουσμάτων τα τελευταία 24ωρα.

Η κυβέρνηση εξετάζει για πιο αυστηρό lockdown εν όψει γιορτών αν χρειαστεί.

Προς την κατεύθυνση αυτή έδειξαν με δηλώσεις τους τόσο ο υπουργός Υγείας όσο και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας δήλωσε πως πρέπει να εκμεταλλευτούμε το χρονικό διάστημα ως τις 7 Ιανουαρίου για τη μείωση των κρουσμάτων και γι’ αυτό η κυβέρνηση δεν συζητάει χαλάρωση των μέτρων, αλλά, ενδεχομένως, τη σκλήρυνσή τους.

Σημειώνεται, εξάλλου, ότι στη Θεσσαλονίκη θα βρεθεί σήμερα ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, ενώ οι τελικές εισηγήσεις των ειδικών θα γίνουν το πρωί.

Εφόσον ληφθεί σχετική απόφαση, δεν θα ισχύσει γι’ αυτές τις περιοχές το μέτρο του ρεβεγιόν Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς με εννέα άτομα και μία συν μία οικογένεια σε κάθε σπίτι, ενώ πιθανότατα θα διακοπεί και το click away. Με αποτέλεσμα το lockdown να είναι πιο αυστηρό και να θυμίζει αυτό του περασμένου Μαρτίου και Απριλίου.

Στον ορίζοντα βρίσκεται το σενάριο για ένα πιο αυστηρό lockdown.

Προβληματίζει η κατάσταση με τα κρούσματα

Την ίδια στιγμή, τα νέα από το μέτωπο του ημερήσιου δελτίου επιδημιολογικών δεδομένων προκάλεσαν για μία ακόμη φορά ανάμεικτα συναισθήματα. Αφενός ο δείκτης θετικότητας κινήθηκε στο 4,3% – δηλαδή πολύ κοντά στο όριο ασφαλείας του 4% – και σε κάθε περίπτωση κάτω από διψήφιο ποσοστό για σχεδόν μία εβδομάδα.

Όμως, τα κρούσματα παρέμειναν για μία ακόμη μέρα σε τετραψήφιο νούμερο (1.190), ενώ αυτός των διασωληνωμένων παραμένει επίσης σταθερός (552), με αποτέλεσμα ν’ απομακρύνεται ο στόχος που είχαν θέσει οι ειδικοί για 300 διασωληνωμένους έως τις γιορτές.

Ως προς το ζήτημα του εμβολιασμού, όλα δείχνουν ότι η διαδικασία θα ξεκινήσει πριν από το νέο έτος και στην Ελλάδα, λόγω της επιτάχυνσης της αδειοδότησης από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων. Όμως, η προμήθεια λιγότερων δόσεων από την ΕΕ συνεπάγεται την προμήθεια, αντίστοιχα, μικρότερου αριθμού και από την Ελλάδα σε πρώτη φάση. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, θα παραληφθούν 300.000 δόσεις κι έτσι θα εμβολιαστούν μόνο 150.000 άτομα άμεσα.

Εντός των επομένων ημερών θα γίνουν γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες για τη λεγόμενη προτεραιοποίηση, δηλαδή για τις ομάδες του πληθυσμού που θα εμβολιαστούν πρώτες. Σήμερα, μάλιστα, θα ξεκινήσει η καταγραφή των υγειονομικών που επιθυμούν να εμβολιαστούν, καθώς ο εμβολιασμός τους θα γίνει κατά απόλυτη προτεραιότητα.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share