Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Οργή Ερντογάν για τις κυρώσεις ΗΠΑ κατά της Τουρκίας

Όλα όσα είπε ο Τούρκος πρόεδρος

16 Δεκεμβρίου 2020 15:17
Οργή Ερντογάν για τις κυρώσεις ΗΠΑ κατά της Τουρκίας
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Βέβαιος ότι οι αμερικανικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν στην Τουρκία για την απόκτηση ρωσικών συστημάτων S-400 δεν θα πετύχουν τον στόχο τους εμφανίστηκε την Τετάρτη ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, λέγοντας πως στοχεύουν στην αμυντική βιομηχανία της χώρας του.

Σε δηλώσεις του, ο Τούρκος πρόεδρος υποστήριξε ότι οι κυρώσεις αποτελούν «εχθρική» ενέργεια και «ευθεία επίθεση» από τις Ηνωμένες Πολιτείες ενάντια στην τουρκική κυριαρχία.

Υποστήριξε δε ότι οι κυρώσεις δεν θα σταματήσουν τις προσπάθειες της Άγκυρας. Όπως πρόσθεσε, θα υπάρξουν ορισμένα ζητήματα, αλλά η Τουρκία δεν θα επηρεαστεί από αυτά.

Ο κ. Ερντογάν επεσήμανε ότι καμία χώρα δεν έχει υποστεί κυρώσεις βάσει της νομοθεσίας CAATSA πέρα από την Τουρκία, η οποία –όπως συμπλήρωσε- είναι σύμμαχος των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ. «Τι είδους συμμαχία είναι αυτή;» διερωτήθηκε.

Επέμεινε εξάλλου ότι η Άγκυρα θα συνεχίσει να εργάζεται προκειμένου να καταστήσει πλήρως ανεξάρτητη την αμυντική της βιομηχανία. Παρόλα αυτά μπορεί οι ΗΠΑ να προχώρησαν σε κυρώσεις κατά της Τουρκίας, ωστόσο το Oruc Reis συνεχίζει τις προκλητικές ενέργεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ερντογάν: "Να ανοίξουμε νέα σελίδα"

Νωρίτερα, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε σήμερα με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, ο Τούρκος πρόεδρος είχε εκφράσει την επιθυμία του να ανοίξει «μια νέα σελίδα» με την Ευρωπαϊκή Ένωση, στην πρώτη επικοινωνία του Τούρκου ηγέτη με ανώτατο Ευρωπαίο αξιωματούχο μετά τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν εις βάρος της Τουρκίας στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.

«Η Τουρκία επιθυμεί να ανοίξει μια νέα σελίδα με την ΕΕ» και να "ξαναξεκινήσουν οι συνομιλίες με την ΕΕ εξετάζοντας την κατάσταση στο σύνολό της» και «στη βάση κοινών συμφερόντων», σύμφωνα με ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας.

Σύμφωνα με τον Ερντογάν, το σύμφωνο μετανάστευσης που υπεγράφη το 2016 μεταξύ Τουρκίας και ΕΕ μπορεί να αποτελέσει μια αφετηρία για τη δημιουργία ενός πιο «θετικού» κλίματος.

Έξαλλος ο Τσαβούσογλου με τον Πομπέο και τις αμερικανικές κυρώσεις

Τη διαμαρτυρία του για τις αμερικανικές κυρώσεις εις βάρος της Άγκυρας για τους S-400 εξέφρασε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου στον επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μάικ Πομπέο.

Σύμφωνα με την τουρκική πλευρά, ο κ. Τσαβούσογλου διατύπωσε τις τουρκικές θέσεις για τις αμερικανικές κυρώσεις.

Η ανακοίνωση από το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει

«Ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου επικοινώνησε με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ και εξέφρασε την αντίδρασή μας στην απόφαση που έλαβαν οι ΗΠΑ».

Ήδη από την πρώτη στιγμή, το τουρκικό ΥΠΕΞ καταδίκασε ως «ολέθριο λάθος» τις κυρώσεις και και διεμήνυσε ότι θα προβεί σε αντίποινα, εαν δεν ανακαλέσουν οι ΗΠΑ άμεσα την απόφαση τους.

Οι κυρώσεις απευθύνονται κατά του προέδρου Διεύθυνσης Αμυντικής Βιομηχανίας της τουρκικής Προεδρίας της Δημοκρατίας Ισμαήλ Ντεμίρ και εναντίον τριών ακόμη Τούρκων εργαζομένων της, όπως ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών και περιλαμβάνουν πάγωμα περιουσιακών στοιχείων και περιορισμούς χορήγησης ταξιδιωτικών θεωρήσεων.

Επίσης απαγορεύεται η έκδοση από τις ΗΠΑ αδειών εξαγωγών και εξουσιοδοτήσεων στην Τουρκική Αμυντική Βιομηχανία SSB. Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών χαρακτήρισε τις αμερικανικές κυρώσεις «ανεξήγητες» αφού η Ουάσινγκτον, όπως τόνισε η Άγκυρα, απέρριψε επανειλημμένα την προσφορά της να δημιουργηθεί μια κοινή ομάδα εργασίας.

Η αντίδραση της Τουρκίας

Η Άγκυρα υποστηρίζει ότι ο ισχυρισμός των ΗΠΑ ότι οι S-400 θα δημιουργήσουν πρόβλημα στα συστήματα του ΝΑΤΟ, στερείται τεχνικής βάσης. Επίσης κατηγορεί την Ουάσινγκτον ότι αρνήθηκε να αποδεχθεί «την πρότασή μας για επίλυση του ζητήματος μέσω διαλόγου και διπλωματίας».

Η Τουρκία προειδοποίησε επίσης ότι «θα λάβει τα απαραίτητα μέτρα ενάντια σε αυτήν την απόφαση», η οποία αναπόφευκτα θα επηρεάσει τις διμερείς σχέσεις.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share