Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

ΕΟΦ: Αποφύγετε τους ψεκασμούς απολύμανσης στις εισόδους - Μεγάλος κίνδυνος για την υγεία

Αναλυτικά η ανακοίνωση

16 Δεκεμβρίου 2020 14:25
ΕΟΦ: Αποφύγετε τους ψεκασμούς απολύμανσης στις εισόδους  - Μεγάλος κίνδυνος για την υγεία

Με τον κορωνοϊό να βρίσκεται σε συνεχή απειλή και ειδικά στην Ελλάδα η κυβέρνηση κάνει ότι μπορεί για να αποτρέψει την εξάπλωση με τα μέτρα που έχει θέσει σε εφαρμογή. Παράλληλα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας έδωσε εξηγήσεις για το πότε θα ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί στην Ελλάδα αλλά και πόσες δόσεις του κορωνοϊού θα λάβουμε.

Ειδικότερα μέχρι και συγκεκριμένοι χώροι έχουν λάβει τα απαραίτητα μέτρα προστασίας προσπαθώντας να κρατήσουν αποστάσεις ανάμεσα στα άτομα ή να τους ψεκάζουν με αντισηπτικό πριν την είσοδο τους πράγμα το οποίο ο ΕΟΦ θεώρησε παράνομο σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε.

Συγκεκριμένα ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων στην ανακοίνωση του προειδοποιεί ότι ο ψεκασμός ατόμων μέσω πυλών ή θαλάμων, πριν την είσοδό τους σε συγκεκριμένο χώρο, δεν συνιστά αποδεκτή μέθοδο απολύμανσης.

Η συγκεκριμένη μέθοδος, σύμφωνα με τον ΕΟΦ, είναι επικίνδυνη και δεν αποτρέπει την διάδοση μεταδοτικών ιών, όπως ο COVID-19. Επιπλέον, δεν έχουν εγκριθεί από τον ΕΟΦ απολυμαντικά προϊόντα για τέτοιου είδους χρήση.

Η ανακοίνωση του Οργανισμού:

"Την τελευταία περίοδο ο ΕΟΦ έχει γίνει αποδέκτης τόσο ερωτημάτων όσο και αναφορών που αφορούν στην εγκατάσταση πυλών ή θαλάμων ψεκασμού ατόμων, πριν την είσοδό τους σε συγκεκριμένο χώρο.

Ο ΕΟΦ προειδοποιεί ότι ο ψεκασμός ατόμων μέσω πυλών ή θαλάμων δεν συνιστά αποδεκτή μέθοδο απολύμανσης, καθώς ενέχει κινδύνους για την υγεία και δεν αποτρέπει την διάδοση μεταδοτικών ιών, όπως ο COVID-19.

Επιπλέον, δεν έχουν εγκριθεί από τον ΕΟΦ απολυμαντικά προϊόντα για τέτοιου είδους χρήση. Σχετική πληροφόρηση είναι διαθέσιμη στη σελίδα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας: https://www.who.int/news-room/"

Κορωνοϊός: Αυτό είναι το έντυπο συναίνεσης που θα υπογράφουμε πριν τον εμβολιασμό - Τι αναφέρει

Στην Ελλάδα η κατάσταση με τον κορωνοϊό είναι δύσκολη με αποτέλεσμα οι πολίτες να κάνουν ότι μπορούν για να ακολουθήσουν τα μέτρα ώστε να μην κολλήσουν ενώ παράλληλα περιμένουν το πότε θα είναι διαθέσιμο για να το κάνουν οι περισσότεροι. Επίσης η Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάϊεν ανέφερε πότε θα κάνουν τα εμβόλια οι χώρες της Ε.Ε.

Συγκεκριμένα λίγο πριν ξεκινήσει η επιχείρηση "Ελευθερία", η οποία έχει να κάνει με τον μαζικό εμβολιασμό ο οποίος θα πραγματοποιηθεί όταν η κυβέρνηση το ανακοινώσει, κυκλοφόρησε στη δημοσιότητα το έντυπο που θα υπογράφουν οι πολίτες πριν κάνουν το εμβόλιο.

Ειδικότερα το υπουργείο Υγείας δημιούργησε ένα έντυπο το οποίο οι πολίτες θα πρέπει να υπογράψουν το οποίο αναφέρει ότι έχουν ενημερωθεί και ότι αποδέχονται να εμβολιαστούν για τον κορωνοϊό, ενώ παράλληλα αποδέχονται ότι γνωρίζουν και για τις τυχόν ανεπιθύμητες ενέργειες.

Το έντυπο έχει σταλεί, ήδη, από το Υπουργείο Υγείας, στα 1.018 εμβολιαστικά κέντρα όλης της χώρας και με αυτό ζητείται η υποχρεωτική συναίνεση των πολιτών πριν τον εμβολιασμό.

Όπως προβλέπεται στις οδηγίες που απεστάλησαν στα εμβολιαστικά κέντρα και συντάχθηκαν από το υπουργείο Υγείας σε συνεργασία με την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, οι πολίτες που θα δεχθούν να κάνουν το εμβόλιο για την Covid-19, θα πρέπει να δώσουν τη συναίνεσή τους, γεγονός που θα διασφαλίζει ότι έχουν ενημερωθεί πλήρως για τη διαδικασία αλλά και για τις πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες.

Στην περίπτωση που κάποιος πολίτης δεν μπορεί να παράσχει προφορική συγκατάθεση για το εμβόλιο, θα πρέπει να συμπληρώνεται το έγγραφο από κάποιον οικείο, πάροχο φροντίδας ή δικαστικό συμπαραστάτη.

Είναι η πρώτη φορά που θα ζητηθεί γραπτή ή προφορική συγκατάθεση για εμβολιασμό από ενήλικες, αφού μέχρι σήμερα η παρουσία και μόνο είτε για το εμβόλιο της γρίπης, είτε άλλων εμβολίων, θεωρούνταν αυτονόητα συναίνεση.

Δείτε παρακάτω το έντυπο

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share