Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024

Στέλιος Πέτσας: Πότε αναμένεται ο πρώτος εμβολιασμός στην Ελλάδα - Πόσες δόσεις θα λάβουμε

Δύσκολα τα πράγματα

16 Δεκεμβρίου 2020 14:04
Στέλιος Πέτσας: Πότε αναμένεται ο πρώτος εμβολιασμός στην Ελλάδα - Πόσες δόσεις θα λάβουμε

Έχει ήδη ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση για το πότε θα γίνει η έγκριση των εμβολίων για τον κορωνοϊό και πότε αναμένεται να το λάβουν οι περισσότερες χώρες ώστε να ξεκινήσουν τους εμβολιασμούς. Επίσης το υπουργείο Υγείας έστειλε το έντυπο συναίνεσης στα εμβολιαστικά κέντρα που θα υπογράφει ο κόσμος πριν λάβει το εμβόλιο.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας έδωσε εξηγήσεις για το τι θα γίνει με τους εμβολιασμούς στην Ελλάδα πότε αναμένεται να ξεκινήσουν αλλά και πόσες δόσεις θα παραλάβει η Ελλάδα αλλά και πότε θα τις λάβει. Επίσης μίλησε και τι θα γίνει με την χαλάρωση των μέτρων.

Συγκεκριμένα ο κυβερνητικό εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1 υπογράμμισε ότι τον Ιανουάριο θα διατεθούν στην Ελλάδα μόλις 300.000 δόσεις εμβολίου κατά του κορωνοϊού, κάτι που σημαίνει ότι θα εμβολιαστούν 150.000 πολίτες εντός Ιανουαρίου.

Αναλυτικά τι δήλωσε ο Στέλιος Πέτσας

«Έχουμε καλά και κακά νέα για το εμβόλιο. Θα πάρουμε γρηγορότερα τα εμβόλια, αλλά θα πάρουμε λιγότερα. Όλη η Ευρώπη θα πάρει λιγότερα, επομένως και η Ελλάδα θα πάρει πιο λίγα. Το πρώτο εμβόλιο είναι πολύ πιθανόν να γίνει πριν το τέλος του χρόνου», υπογράμμισε.

Παράλληλα, ο Στέλιος Πέτσας ζήτησε από τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί την περίοδο των εορτών έτσι ώστε να μην υπάρξει αναζωπύρωση των κρουσμάτων. «Δεν υπάρχει περίπτωση χαλάρωσης των μέτρων, υπάρχει μόνο σκλήρυνση», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, προαναγγέλλοντας σκληρότερα μέτρα αν χρειαστεί σε περιφερειακές ενότητες όπου τα κρούσματα δεν υποχωρούν, ή πέφτουν αργά ή παρατηρούνται αναζωπυρώσεις.

«Κάθε οικογένεια θα πρέπει να έχει έναν στενό κύκλο με τον οποίο θα συναναστρέφεται ώστε να μην υπάρξει διασπορά του ιού στην κοινότητα», τόνισε αναφορικά με την περίοδο των εορτών ο Στέλιος Πέτσας.

Κορωνοϊός: Να εμβολιαστούν κατά σχετική προτεραιότητα οι εισαγγελείς

Έχει ξεκινήσει η αντίστροφή μέτρηση για το πότε θα ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί κατά του κορωνοϊού στην Ελλάδα με τον κόσμο να αναμένει πότε θα γίνει αλλά και πως θα πραγματοποιηθεί όλη αυτή η διαδικασία. Υπενθυμίζουμε ότι συγκεκριμένες ομάδες πληθυσμού δεν θα μπορέσουν να εμβολιαστούν άμεσα.

Συγκεκριμένα η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος μέσα από επιστολή της ζητούν να εμβολιαστούν κατά προτεραιότητα, μετά τις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού, λόγω της επαφής τους με μεγάλο αριθμό πολιτών σε υπηρεσίες και ακροατήρια, όπου είναι ανέφικτη η ακριβής τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων.

Ειδικότερα με επιστολή της προς τον ΕΟΔΥ και τους αρμόδιους υπουργούς Δικαιοσύνης και Υγείας η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος επισημαίνει:

«Αξιότιμοι κύριοι, Ενόψει της έναρξης του εμβολιασμού του πληθυσμού κατά της πανδημίας covid 19, το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος επισημαίνει τα ακόλουθα:

Η καθημερινή υποχρεωτική επαφή των εισαγγελικών λειτουργών με μεγάλο αριθμό πολιτών σε υπηρεσίες και ακροατήρια, όπου είναι ανέφικτη η ακριβής τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων (γεγονός άλλωστε, που οδήγησε στην προσωρινή μερική αναστολή λειτουργίας όλων των δικαστηρίων της χώρας) αλλά και οι λοιπές υπηρεσιακές ενέργειες των Εισαγγελέων (εποπτεία σωφρονιστικών καταστημάτων, κατ’ οίκον έρευνες, ακροάσεις κ.λ.π.) δημιουργούν επικίνδυνες καταστάσεις τόσο για τη μετάδοση του ιού σε δικαστικούς λειτουργούς και υπαλλήλους, όσο και για την περαιτέρω διασπορά του εντός των δικαστικών εγκαταστάσεων, με ό,τι αρνητικό αυτό συνεπάγεται για την εύρυθμη και ταχεία απονομή της δικαιοσύνης, στην οποία όλοι αποσκοπούμε.

Γι' αυτό παρακαλούμε όπως, οι αρμόδιοι φορείς σταθμίσουν τις ανωτέρω ιδιαίτερες συνθήκες άσκησης των καθηκόντων των εισαγγελικών λειτουργών και μεριμνήσουν για τον προγραμματισμό του εμβολιασμού τους κατά σχετική προτεραιότητα (μετά βέβαια τις ομάδες πληθυσμού που κατά γενική ομολογία πρέπει να προηγηθούν)».

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share