Παρασκευή, 07 Μαΐου 2021

Κορωνοϊός - Εμβόλιο: Πότε αναμένεται να ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί σε όλες τις χώρες της ΕΕ

Τι δήλωσε η Πρόεδρος της Κομισιόν

16 Δεκεμβρίου 2020 12:51
Κορωνοϊός - Εμβόλιο: Πότε αναμένεται να ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί σε όλες τις χώρες της ΕΕ
Από Βασίλης Κατσιαούνης

Η πανδημία του κορωνοϊού στον κόσμο βρίσκεται σε τραγική κατάσταση με αποτέλεσμα αρκετές χώρες να κάνουν ότι μπορούν για να περιορίσουν την εξάπλωση του. Επίσης η Ματίνα Παγώνη ανέφερε ότι στην Ελλάδα θα πρέπει να ξεχάσουμε το γεγονός για το ότι θα κάνουμε Πάσχα αλλά και το καλοκαίρι θα είμαστε με μέτρα προστασίας.

Συγκεκριμένα αρκετές χώρες αναμένουν το πότε θα είναι διαθέσιμο το εμβόλιο στον κόσμο ώστε να ξεκινήσουν τις διαδικασίες όσο πιο γρήγορα γίνεται για να δοθεί ένα τέλος σε όλη αυτή την κατάσταση. Ειδικότερα για αυτό το θέμα μίλησε η Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν όπου ανέφερε ότι την ίδια μέρα θα αρχίσουν τους εμβολιασμούς κατά του νέου κορωνοϊού όλες οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα μπορούν «να ξεκινήσουν την ίδια ημέρα» τις εκστρατείες εμβολιασμού κατά της Covid-19, από την στιγμή που θα δοθεί το πράσινο φως της ευρωπαϊκής ρυθμιστικής αρχής για το εμβόλιο που έχει αναπτυχθεί από τις Pfizer-BioNTech, όπως ανακοίνωσε σήμερα η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η Πρόεδρος της Κομισιόν μίλησε για το πότε αναμένεται να γίνουν οι εμβολιασμοί.

«Εν τέλει, εντός μίας εβδομάδας, το πρώτο εμβόλιο θα έχει εγκριθεί, κατά συνέπεια, οι εμβολιασμοί θα μπορέσουν να ξεκινήσουν αμέσως... Είναι μία τεράστια επιχείρηση», δήλωσε η πρόεδρος της Κομισιόν ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ.

«Ας ξεκινήσουμε λοιπόν όσο το δυνατόν ταχύτερα αυτήν την εκστρατεία εμβολιασμού όλοι μαζί οι είκοσι επτά, με έναρξη την ίδια ημέρα», πρόσθεσε. Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων αναμένεται να δώσει την έγκρισή του τη Δευτέρα για το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech, κίνηση που θα σημάνει την έναρξη των εμβολιασμών άμεσα.

Στην Ελλάδα, το εθνικό σχέδιο εμβολιασμών κατά της covid-19, η επονομαζόμενη «Επιχείρηση Ελευθερία», έχει στόχο το εμβόλιο να φτάσει με ασφάλεια και άμεσα σε κάθε γωνιά της χώρας, «χτίζοντας» την ασπίδα των πολιτών απέναντι στην covid-19.

Κορωνοϊός: Ποια χώρα αναμένεται να αγοράσει τις περισσότερες δόσεις του εμβολίου της Pfizer/BionNTech

Με τον κορωνοϊό να συνεχίζει την πορεία του στον κόσμο αρκετοί αναρωτιούνται πότε θα εγκριθεί το εμβόλιο και πότε θα το λάβουν οι χώρες τους για να ξεκινήσουν οι διαδικασίες εμβολιασμού. Επίσης δείτε τι είναι η επιχείρηση "ελευθερία" και τι θα γίνει με το εμβόλιο στην Ελλάδα.

Κάποιες χώρες έχουν μπει ήδη στις διαδικασίες να εξασφαλίσουν τα πρώτα εμβόλια ενώ κάποιες άλλες όπως η Βρετανία και οι ΗΠΑ έχουν ξεκινήσει του εμβολιασμούς ενώ όμως μία χώρα αναμένεται να αγοράσει ένα τεράστιο ποσό των εμβολίων.

Συγκεκριμένα τουλάχιστον 100 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου των Pfizer/BioNTech κατά του νέου κορωνοϊού θα αγοράσει η κινεζική φαρμακευτική εταιρεία FosunPharma, προκειμένου να χορηγηθεί σε κατοίκους της ηπειρωτικής Κίνας του χρόνου, αν και κινεζικές εταιρείες παράγουν δικά τους εμβόλια κατά της covid-19.

Το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech έχει ήδη λάβει έγκριση για χρήση σε αρκετές χώρες, ανάμεσά τους η Βρετανία και οι ΗΠΑ, όπου έχει ήδη αρχίσει να χορηγείται.

Η Κίνα αναμένεται να λάβει τις περισσότερες δόσεις για το εμβόλιο.

Κινεζικά εργαστήρια εργάζονται πάνω σε πειραματικά εμβόλια κατά του κορωνοϊού, τα οποία έχουν ήδη αρχίσει να χορηγούνται στη χώρα στους πιο ευάλωτους πληθυσμούς, όμως χωρίς ακόμη να έχουν λάβει την έγκριση των αρχών για ευρεία χρήση, όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ.

Σε ανακοίνωσή της προς το Χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ η FosunPharma, με έδρα τη Σανγκάη, διευκρινίζει ότι η BioNTech θα προσφέρει «τουλάχιστον 100 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της κατά του κορωνοϊού στην ηπειρωτική Κίνα το 2021».

Η FosunPharma θα καταβάλει 250 εκατομμύρια ευρώ προκαταβολικά για την παράδοση των πρώτων 50 εκατομμυρίων δόσεων. Οι δύο εταιρείες θα μοιραστούν τα κέρδη από τις πωλήσεις του εμβολίου στην ηπειρωτική Κίνα, το Μακάο και το Χονγκ Κονγκ, με τα δύο τρίτα να πηγαίνουν στην Fosun και το ένα τρίτο στη BioNTech.

Στην Κίνα, όπου πρωτοεμφανίστηκε η πανδημία του κορωνοϊού στα τέλη του 2019, έχει δοθεί μεγάλο βάρος στην ανάπτυξη εμβολίου, με τον πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ να υπόσχεται αυτό θα είναι «παγκόσμιο, δημόσιο αγαθό».

Τις περισσότερες δόσεις για το εμβόλιο του κορωνοϊού αναμένεται να λάβει η Κίνα.

Η Κίνα αναπτύσσει τέσσερα εμβόλια κατά του κορωνοϊού, τα οποία βρίσκονται στην τελική φάση των δοκιμών. Κινεζικά εργαστήρια έχουν διεξάγει δοκιμές σε διάφορες χώρες, ανάμεσά τους η Βραζιλία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Τουρκία. Στο Περού οι δοκιμές του εμβολίου της Sinopharm ανεστάλησαν μετά την εμφάνιση νευρολογικών προβλημάτων σε έναν εθελοντή.

Το Αμπού Ντάμπι έχει ήδη ξεκινήσει από τη Δευτέρα να εμβολιάζει τους κατοίκους του κατά της covid-19 με το εμβόλιο της Sinopharm.

Ωστόσο τη Δευτέρα η ρυθμιστική αρχή της Βραζιλίας (Anvisa) ανακοίνωσε ότι η Κίνα χρησιμοποίησε «μη διαφανή» κριτήρια προκειμένου να δοθεί άδεια για έκτακτη χρήση ενός άλλου κινεζικού εμβολίου, του CoronoVac της εταιρείας Sinovac

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share