Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Κορωνοϊός: Μόνο μία οικογένεια στις γιορτές - Χρειάζεται ο μέγιστος αριθμός ασφάλειας

Τι ανέφερε ο καθηγητής Παθολογίας και Λοιμωξιολογίας Χαράλαμπος Γώγος

15 Δεκεμβρίου 2020 11:03
Κορωνοϊός: Μόνο μία οικογένεια στις γιορτές - Χρειάζεται ο μέγιστος αριθμός ασφάλειας

Με τον κορωνοϊό να συνεχίζει την πορεία του στην Ελλάδα και τις γιορτές να βρίσκονται όλο και πιο κοντά η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι μόνο μέχρι εννιά άτομα θα επιτρέπεται σε κάθε σπίτι ενώ μία έρευνα αποκάλυψε ότι τα σπίτια είναι από τους πιο σημαντικούς χώρους μετάδοσης.

Συγκεκριμένα ο καθηγητής Παθολογίας και Λοιμωξιολογίας Χαράλαμπος Γώγος σε τηλεοπτική του συνέντευξη το πρωί της Τρίτης 15 Δεκεμβρίου τόνισε ότι «Τα Χριστούγεννα πρέπει να τα περάσουν μαζί μόνο τα άτομα μιας οικογένειας που μένουν στο ίδιο σπίτι».

«Ο αριθμός 9 δεν παίζει κανέναν ρόλο καθώς θα μπορούσαν για παράδειγμα να βρεθούν μαζί τέσσερα ζευγάρια μέσα σε ένα σπίτι» είπε μιλώντας στον ΣΚΑΪ και παραδέχθηκε ωστόσο ότι δημιουργείται μια μικρή σύγχυση. «Στη φάση αυτή χρειάζεται ο μέγιστος βαθμός ασφάλειας, δεν θα πρέπει καν να χρησιμοποιούμε τη λέξη ρεβεγιόν καθώς έχει την έννοια της γιορτής, της ολονύκτιας διασκέδασης και δεν υπάρχει ρεβεγιόν με μια οικογένεια» σημείωσε.

Ο κ. Γώγος επίσης είπε ότι η Επιτροπή έχει θέσει το θέμα και όλα τα μέλη της συμφωνούν με τη θέση για γιορτές μόνο με την οικογένεια που ζούμε στο ίδιο σπίτι.

«Από εκεί και πέρα, αν είναι τόσο μείζον το θέμα, φαντάζομαι θα το φέρουν και στην επιτροπή για να υπάρξει μια οριστική θέση», ανέφερε ο καθηγητής σημειώνοντας ωστόσο ότι η Επιτροπή δεν είναι όργανο που αποφασίζει αλλά είναι όργανο που γνωμοδοτεί.

«Ναι» Γώγου στο αίτημα της Εκκλησίας

Για τα αιτήματα της Εκκλησίας της Ελλάδος σχετικά με τις λειτουργίες και τους πιστούς τη διάρκεια των εορτών, τα οποία έθεσε χθες ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος στον πρωθυπουργό, ο κ. Γώγος απάντησε ότι είναι ήπια και εκτίμησε ότι η Επιτροπή θα δώσει το «πράσινο φως».

Κορωνοϊός: Υπάρχει τάση μείωσης στα κρούσματα - Πρέπει να αυξηθούν τα τεστ

Ο κορωνοϊός συνεχίζει να κάνει την πορεία του στην Ελλάδα με αποτέλεσμα καθημερινώς να ανακοινώνονται αρκετά κρούσματα αλλά και διασωληνωμένοι με αποτέλεσμα να γίνονται προσεκτικές κινήσεις από την κυβέρνηση στο να μειωθούν. Επίσης ο διευθυντής της ΜΕΘ του νοσοκομείου "Παπανικολάου" της Θεσσαλονίκης ανέφερε ότι αν δεν προσέξουμε μπορεί να φτάσουμε τους 10.000 με 15.000 νεκρούς.

Όμως ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας, μιλώντας στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» του OPEN TV τόνισε ότι υπάρχει μια σταδιακή μείωση σε όλους τους επιδημιολογικούς δείκτες αλλά η πανδημία του κορωνοϊού συνεχίζει να επιμένει.

Ο Παναγιώτης Αρκουμανέας διευκρίνισε ότι υπάρχει τάση μείωσης τόσο στα κρούσματα, όσο και στους θανάτους και τους διασωληνωμένους, καθώς επίσης και στον δείκτη θετικότητας.

Σε ό,τι αφορά τα τεστ που διενεργούνται, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ ανέφερε πως θέλουν να αυξήσουν τον αριθμό, επισημαίνοντας πως στόχος του ΕΟΔΥ είναι να γίνονται τεστ σε περιοχές που έχουν επιβαρυμένο επιδημιολογικό φορτίο αλλά και σε άλλες περιοχές, ώστε να προληφθεί τυχόν έξαρση του ιού.

Επιπλέον, συμπλήρωσε πως αυτή τη στιγμή στη χωρά διενεργούνται πολλά rapid τεστ, τα οποία είναι αξιόπιστα και βοηθούν στη γρήγορη ιχνηλάτηση. Μάλιστα, σημείωσε πως καθημερινά διενεργούνται έως 32.500 έλεγχοι PCR (μοριακά τεστ) και rapid.

Σχετικά με τα δημοσιεύματα προ ημερών που έκαναν λόγο για «διπλά βιβλία» καταγραφής κρουσμάτων, ο κ. Αρκουμανέας εμφανίστηκε κάθετος πως κάτι τέτοιο δεν ισχύει ενώ, ενόψει και των εορτών, σήμανε καμπανάκι κινδύνου, λέγοντας πως ακόμη και μετά από αρνητικό τεστ πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και να τηρούμε τα μέτρα.

Δείτε αναλυτικά όσα είπε

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share