Πέμπτη, 25 Φεβρουαρίου 2021

Κορωνοϊός: Πως θα κάνουμε Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά - Τι πρέπει να προσέχουμε

Τι ανέφεραν οι ειδικοί

15 Δεκεμβρίου 2020 07:14
Κορωνοϊός: Πως θα κάνουμε Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά - Τι πρέπει να προσέχουμε
Από Βασίλης Κατσιαούνης

Ο κορωνοϊός φέτος μας έχει αλλάξει όλη τη ζωή προς το χειρότερο με αποτέλεσμα να αλλάξει η καθημερινότητα μας αλλά και οι μέρες εορτών με αποτέλεσμα να είμαστε συνεχώς στα σπίτια. Επίσης δείτε την κατάσταση των κρουσμάτων στην Αττική και την Θεσσαλονίκη.

Συγκεκριμένα τα Χριστούγεννα και η Πρωτοχρονιά πλησιάζουν όλο και περισσότερο και εξαιτίας του κορωνοϊού δεν θα έχουμε την δυνατότητα να τα γιορτάσουμε όπως τις άλλες χρονιές αλλά σύμφωνα με την απόφαση της κυβέρνησης να είναι μέχρι 9 άτομα σε ένα σπίτι στις γιορτές η κατάσταση αλλάζει κάπως.

Επίσης απόφαση της κυβέρνησης κατόπιν των συμβουλών των ειδικών είναι να μην υπάρξει επέκταση του ωραρίου για την απαγόρευση κυκλοφορίας (από τις 10 το βράδυ έως τις 5 το πρωί) όπως ξεκαθάρισε τη Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

Οι δηλώσεις του Στέλιου Πέτσα

Αναλυτικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είχε δηλώσει ότι "Για την παραμονή και ανήμερα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, συστήνουμε σε όλους, αυτές οι γιορτές να μην είναι αφορμή για συγχρωτισμό. Σε κάθε περίπτωση, δεν επιτρέπεται η συγκέντρωση σε σπίτια περισσοτέρων των 9 ατόμων προερχομένων από δύο οικογένειες, ενώ θα ισχύει η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 10 το βράδυ έως τις 5 το πρωί".

Τα Χριστούγεννα και η Πρωτοχρονιά φέτος θα είναι διαφορετικά από άλλες χρονιές.

Παράλληλα παραμένει η σύσταση για τραπέζια με μέχρι έως 9 άτομα καθώς όπως εξήγησε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου, χρειάζονται μόλις 8 λεπτά χωρίς τήρηση κανενός μέτρου για να υπάρξει διασπορά του κορωνοϊού σε ένα σπίτι.

«Αν σε 150 τ.μ. μαζευτούν 20 άτομα, για πάνω από τέσσερις ώρες, ακόμα κι αν όλοι φοράνε μάσκες συνεχώς, υπάρχει ο κίνδυνος διασποράς. Αν κανένας δεν φοράει μάσκα, και πιάσουν και κανένα τραγουδάκι πάνω στο κέφι, τότε αρκούν οκτώ λεπτά για να γίνει η διασπορά», είπε χαρακτηριστικά η κυρία Παπαευαγγέλου.

«Είναι κατανοητό πως έχουμε ανάγκη να δούμε τους συγγενείς μας, να συναντήσουμε τους ανθρώπους μας αλλά πρέπει να επινοήσουμε ασφαλείς πρακτικές. Αερισμό χώρων, μικρή παρέα, τήρηση αποστάσεων. Θα ήταν κρίμα ενώ μένουμε σπίτι λόγω πανδημίας, να χαθούν τα αποτελέσματα μιας συνολικής προσπάθειας.

Μια αύξηση κρουσμάτων θα κατέστρεφε ότι πετύχαμε τις τελευταίες εβδομάδες» συμπλήρωσε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας επαναλαμβάνοντας την ανάγκη οι φετινές γιορτές να γίνουν μέσα σε μια «φούσκα», με μικρή παρέα, με συγκεκριμένους συγγενείς και φίλους.

Διαφορετικά από άλλες χρονιές θα είναι τα Χριστούγεννα και η Πρωτοχρονιά.

Από την πλευρά του ο καθηγητής Επιδημιολογίας Γκίκας Μαγιορκίνης έδωσε 5+1 συμβουλές για να διατηρηθεί η διασπορά σε χαμηλά επίπεδα.

Όπως είπε, εάν επιλέξουμε να συναντηθούμε με άλλα νοικοκυριά υπάρχουν πολύ απλές οδηγίες για να μην υπάρξει διασπορά του ιού:

  • Εάν έχουμε συμπτώματα, δεν πρέπει να συμμετέχουμε
  • Να φοράμε μάσκες ειδικά όταν είναι να δούμε παππούδες, γιαγιάδες ή άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες αποφεύγοντας παράλληλα τα φιλιά και αερίζοντας καλά τους χώρους
  • Να διατηρήσουμε έναν μικρό αριθμό ατόμων στις συναντήσεις αυτές
  • Να συναντηθούμε με τα ίδια άτομα σε όλες τις γιορτές ώστε να δημιουργήσουμε μια «κοινωνική φούσκα»
  • Να διατηρούμε τους κανόνες υγιεινής πλένοντας καλά τα χέρια, αποφεύγοντας να μοιραζόμαστε τα ίδια πιάτα, ποτήρια και μαχαιροπήρουνα
  • Να αερίζονται πολύ καλά οι χώροι και ει δυνατόν οι συγκεντρώσεις να πραγματοποιούνται σε ανοιχτούς χώρους
 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share