Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Γράφτηκε ιστορία στις ΗΠΑ: Η πρώτη νοσοκόμα που έκανε το εμβόλιο της Pfizer

Η πρώτη τοποθέτηση της Σάντρα

14 Δεκεμβρίου 2020 17:03
Γράφτηκε ιστορία στις ΗΠΑ: Η πρώτη νοσοκόμα που έκανε το εμβόλιο της Pfizer
Από Ραφαήλ Αλαγάς

Ιστορία γράφτηκε στις ΗΠΑ, καθώς καταγράφηκε σήμερα (14/12) η στιγμή, όπου εμβολιάστηκε η πρώτη εργαζόμενη σε νοσοκομείο με το εμβόλιο της Pfizer για τον κορωνοϊό.

Το εμβόλιο των Pfizer-BioNTech χορηγήθηκε στη νοσοκόμα εντατικής Σάντρα και η διαδικασία του εμβολιασμού μεταδόθηκε ζωντανά παρουσία του κυβερνήτη Άντριου Κουόμο, με μια πληττόμενη χώρα επίσης να ξεκινά άμεσα τους εμβολιασμούς.

Μετά τον εμβολιασμό της η Σάντρα δήλωσε, σύμφωνα με το CNN: «Αισθάνομαι σήμερα ανακουφισμένη. Ελπίζω να σημαίνει το ξεκίνημα του τέλους μιας πολύ οδυνηρής περιόδου για τη χώρα μας.

Θέλω να τονίσω ότι το εμβόλιο είναι ασφαλές. Είμασε σε μια πανδημία και όλοι πρέπει να κάνουμε αυτό που μας αναλογεί για να μπει ένα τέλος και να μην εγκαταλείψουμε γρήγορα. Υπάρχει φως στην άκρη του τούνελ αλλά χρειάζεται να συνεχίσουμε να φοράμε τις μάσκες μας, να κρατάμε αποστάσεις.

Πιστεύω στην επιστήμη. Ως νοσοκόμα η δουλειά μου καθοδηγείται από την επιστήμη. Ενθαρρύνω τους πάντες να κάνουν το εμβόλιο».

ΕΟΦ: Προσοχή στα "μαϊμού" εμβόλια κατά του κορωνοϊού - Τι πρέπει να προσέξουμε

Με το εμβόλιο του κορωνοϊού να βρίσκεται υπό επεξεργασία κάποιες χώρες ήδη το έχουν εγκρίνει με κάποιες άλλες να έχουν ξεκινήσει εμβολιασμούς ενώ παράλληλα διατρέχει ένας μεγάλος κίνδυνος τον οποίο πρέπει να γνωρίζουν οι πολίτες.

Συγκεκριμένα στην Interpol φαίνεται να έχει σημάνει συναγερμός διότι παράνομα κυκλώματα ετοιμάζουν ήδη εμβόλια και φάρμακα "μαϊμού" κατά του κορωνοϊού. Ήδη έχουν καταγραφεί κρούσματα τόσο στο ίντερνετ όσο και σε φυσικό επίπεδο.

Ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) ενημερώνει τους πολίτες και όλους τους εμπλεκόμενους στο χώρο του φαρμάκου για την προειδοποίηση της INTERPOL ότι διαπιστώνεται ιδιαίτερη δραστηριοποίηση παράνομων κυκλωμάτων για πώληση ψευδεπίγραφων φαρμάκων και ιδιαίτερα εμβολίων για τον κορωνοϊό.

Αναφέρει ότι σε κάποιες χώρες υπήρξαν ήδη κρούσματα (διαδικτυακά και σε φυσικό επίπεδο), καθώς κάποιοι προσπαθούν να εκμεταλλευτούν την ανάγκη των πολιτών να προμηθευτούν «νωρίτερα» εμβόλια ή «ασφαλέστερα» και πιο «αποτελεσματικά» φάρμακα, επηρεαζόμενοι από εξαιρετικές προσφορές και παραπλανητικές διαφημίσεις.

Ο ΕΟΦ ενστερνίζεται πλήρως την προειδοποίηση και καλεί όλους σε επαγρύπνηση, προκειμένου να αντιμετωπιστεί με σκεπτικισμό οποιαδήποτε δελεαστική προσφορά ή πληροφορία προκύψει για την προμήθεια φαρμάκου εκτός της νόμιμης εφοδιαστική αλυσίδας, και ιδιαίτερα εμβολίου για την COVID-19, εκτός του πλαισίου του εθνικού σχεδιασμού που έχει ήδη δρομολογήσει και ανακοινώσει το υπουργείο Υγείας.

«Η προσπάθεια προσέλκυσης ιδιωτών και επιχειρήσεων αναμένεται να ενταθεί όσο διαρκεί η πανδημία, και ειδικά τώρα που επίκειται η έγκριση των πρώτων εμβολίων για την COVID-19 και η έναρξη των εμβολιασμών», σημειώνει ο ΕΟΦ.

Υπενθυμίζει ότι η αγορά φαρμακευτικών προϊόντων από μη εγκεκριμένες πηγές, όπως μέσω διαδικτύου, μπορεί να θέσει σε εξαιρετικό κίνδυνο την υγεία, αλλά και την ίδια τη ζωή του ασθενούςκαταναλωτή που θα τα χρησιμοποιήσει.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share