Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024

Νέα πρόκληση της Τουρκίας: Ζητεί αποστρατικοποίηση έξι νησιών με νέες Navtex

Συναγερμός

13 Δεκεμβρίου 2020 20:11
Νέα πρόκληση της Τουρκίας: Ζητεί αποστρατικοποίηση έξι νησιών με νέες Navtex
Από Γιάννης Κυριακόπουλος

Συνεχίζει με αμείωτη ένταση τις προκλήσεις η Τουρκία που εξέδωσε νέες Navtex θέτοντας ζήτημα αποστρατικοποίησης έξι νησιών του Αιγαίου. Επίσης, πριν λίγες μέρες η Άγκυρα είχε ανακοινώσει νέα Navtex για άσκηση μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για τη Σαμοθράκη, τη Λήμνο, τη Χίο, τη Σάμο, την Τήλο και τη Χάλκη. Όπως αναφέρεται στις Navtex, παραβιάζονται τόσο η Συνθήκη της Λωζάννης, την οποία, πάντως, ο Tούρκος πρόεδρος έχει ζητήσει την αναθεώρησή της, όσο και τη Συνθήκη των Παρισίων.

Δείτε τις Navtex:

Αξίζει να σημειωθεί ότι χθες, ο Τούρκος πρόεδρος σε ομιλία του μέσω τηλεδιάσκεψης με την ευκαιρία εγκαινίων αυτοκινητοδρόμου, επέκρινε την ΕΕ ότι επιτρέπει οι σχέσεις της Τουρκίας με την ΕΕ να είναι όμηροι της Ελλάδας και της Κύπρου.

«Παρά τις έντονες προσπάθειες που καταβάλλουμε για την επίλυση των ζητημάτων μας με την ΕΕ πάντα με καλή πρόθεση και μέσω διαλόγου, δεν βρίσκουμε σωστή τη στάση που επιδεικνύει. Είναι εντελώς λάθος οι βαθιά ριζωμένες σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ να είναι όμηροι των τεχνασμάτων δύο κρατών» τόνισε.

Νέα τουρκική Navtex για το Oruc Reis - Έχει ισχύ μέχρι 29 Νοεμβρίου

Συνεχίζει την προκλητική της στάση η Τουρκία, καθώς πριν λίγο εξέδωσε νέα Navtex για σεισμικές έρευνες από το Oruc Reis στην Ανατολική Μεσόγειο. Η νέα Navtex (πορτοκαλί περιοχή) έχει ισχύ μέχρι τα μεσάνυχτα της 29ης Νοεμβρίου.

Η Άγκυρα βρέθηκε χθες στο «στόχαστρο» του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, με τις ΗΠΑ να εκφράζουν την βαθιά τους ανησυχία για την μονομερή απόφαση για το άνοιγμα των Βαρωσίων και να ζητούν από την Τουρκία να ανακαλέσει.

Συναγερμός στο Αιγαίο: Υπερπτήση τουρκικών F-16 πάνω από την Παναγιά και τις Οινούσσες

Συνεχίζει να κάνει απειλητικές κινήσεις η Τουρκία με τις πτήσεις των F-16 πάνω από την Ελλάδα και συγκεκριμένα από την Παναγία και τις Οινούσες.

Συγκεκριμένα ζεύγος τουρκικών αεροσκαφών F-16 πραγματοποίησε, σήμερα, στις 14:12, υπερπτήση πάνω από την Παναγιά και τις Οινούσσες στα 24.500 πόδια. Τα τουρκικά αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν από αντίστοιχα ελληνικά μαχητικά, σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κατά πάγια τακτική.

Νωρίτερα, τέσσερα τουρκικά αεροσκάφη F-16 πραγματοποίησαν, υπερπτήση πάνω από το Αγαθονήσι. Το ένα ζεύγος τουρκικών αεροσκαφών πέταξε στις 25.000 πόδια, ενώ το δεύτερο ζεύγος στα 16.000 πόδια, σύμφωνα με το ΓΕΕΘΑ.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share