Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Κορωνοϊός: Η νέα έρευνα που τρομάζει - Τι ανακάλυψαν

«Ο ιός από την πρώτη μέρα...»

12 Δεκεμβρίου 2020 15:04
Κορωνοϊός: Η νέα έρευνα που τρομάζει - Τι ανακάλυψαν
Από Γιάννης Κυριακόπουλος

Ερευνητές από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Βοστόνης ανακάλυψαν τον μηχανισμό που χρησιμοποιεί ο κορωνοϊός έτσι ώστε να προσβάλλει τους πνεύμονες.

Τα ευρήματα που προέκυψαν είναι πολύ σημαντικά καθώς δεν αποκλείεται μελλοντικά να αξιοποιηθούν στο έπακρο από την ιατρική κοινότητα για μια πιθανή θεραπεία. Επίσης δείτε άλλη μία έρευνα όπου αναφέρει ποιοι έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να πεθάνουν από τον ιό και ποιοι να διασωληνωθούν.

Ο καθηγητής Βιοχημείας, Άντριου Έμιλι, εξήγησε πως όταν ο κορωνοϊός προσπαθεί να «ξεφύγει» από το ανοσοποιητικό σύστημα, εκμεταλλεύεται στοιχεία που τα κύτταρά μας χρησιμοποιούν για την υγιή τους ανάπτυξη.

Όταν φεύγει από ένα κύτταρο, το αφήνει αποδυναμωμένο και αυτό καταστρέφεται, ενώ στη συνέχεια προσβάλλει το επόμενο για να πολλαπλασιαστεί. Η διαδικασία αυτή επαναλαμβάνεται διαρκώς και η καταστροφή των μολυσμένων κυττάρων πιθανότητα είναι και η αιτία της σημαντικής βλάβης που παρουσιάζουν οι πνεύμονες όσων έχουν νοσήσει.

Η επιστημονική ομάδα μελέτησε τις αλλαγές στα πνευμονοκύτταρα σε διάστημα μιας, τριών, τεσσάρων και 24 ωρών από τη μόλυνσή τους από τον κορωνοϊό κι έκανε συγκρίσεις με υγιή κύτταρα. Σύμφωνα με τα ευρήματα, ο κορωνοϊός μπορεί από την πρώτη κιόλας ώρα να προσβάλλει τα κύτταρα των πνευμόνων μέχρι να τα καταλάβει ολοκληρωτικά.

Τα ευρήματα είναι πολύ πιθανό να χρησιμοποιηθούν και για μελλοντικές θεραπείες. Οι ερευνητές συμπέραναν πως 18 φάρμακα που ήδη χρησιμοποιούνται για άλλες παθήσεις είναι πιθανό να φανούν αποτελεσματικά κατά του κορωνοϊού, καθώς εμποδίζουν τον πολλαπλασιασμό του στα κύτταρα των πνευμόνων.

Κορωνοϊός - Έρευνα: Τα σούπερ μάρκετ είναι η μεγαλύτερη εστία μετάδοσης του ιού

Με την τραγική κατάσταση του κορωνοϊού να γίνεται όλο και πιο δύσκολη καθημερινά και τον κόσμο να προσπαθεί όσο πιο πολύ να προστατευτεί μία έρευνα προειδοποιεί για ένα μέρος που είναι πιθανό κάποιος να κολλήσει τον ιό. Ακόμη δείτε τι θα γίνει με τα ασταμάτητα μηνύματα που στέλνονται στο 13033.

Συγκεκριμένα τα σούπερ μάρκετ είναι το μέρος όπου είναι πιο πιθανό να κολλήσεις κορωνοϊό, υποστηρίζουν νέα στοιχεία που βλέπουν το φως της δημοσιότητας. Σύμφωνα με τα ευρήματα της Υπηρεσίας Δημόσιας Υγείας της Αγγλίας (Public Health England) τα σούπερ μάρκετ αποτελούν την νούμερο 1 εστία μετάδοσης της Covid-19.

Τα στοιχεία έδειξαν ότι 128.808 άνθρωποι βρέθηκαν θετικοί στον κορωνοϊό μεταξύ 9 και 15 Νοεμβρίου. Όλοι αυτοί ανέφεραν τους 9.789 πιο συχνούς χώρους που είχαν επισκεφτεί, σύμφωνα με τη βρετανική Independent. Η τοποθεσία όπου πήγαιναν πιο συχνά ήταν τα σούπερ μάρκετ και ακολουθούσαν τα Γυμνάσια, τα δημοτικά και τα νοσοκομεία.

Συγκεκριμένα, από την έρευνα προέκυψαν τα εξής ποσοστά για τα μέρη που επισκέπτονταν:

  • Σούπερ μάρκετ- 18.3%
  • Γυμνάσια - 12.7%
  • Δημοτικά σχολεία - 10.1%
  • Νοσοκομεία - 3.6%
  • Ξενοδοχεία - 1.5%
  • Πανεπιστήμια - 1.4%
  • Γυμναστήρια - 1.1%
  • Εστιατόρια ή καφέ - 1.0%

Τα στοιχεία αυτά έρχονται στη δημοσιότητα την ώρα ενός δεύτερου lockdown στη χώρα για να αντιμετωπιστεί η πανδημία του κορωνοϊού. Τα αυστηρά μέτρα έχει ανακοινωθεί πως θα ισχύουν μέχρι τις 2 Δεκεμβρίου τουλάχιστον, ωστόσο δεν αποκλείεται μια παράτασή τους.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share