Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Ιστορική στιγμή: Οι ΗΠΑ ενέκριναν κυρώσεις προς την Τουρκία

Σπουδαία απόφαση της Γερουσίας

11 Δεκεμβρίου 2020 21:01
Ιστορική στιγμή: Οι ΗΠΑ ενέκριναν κυρώσεις προς την Τουρκία
Από Ραφαήλ Αλαγάς

Την ίδια στιγμή που η Ευρωπαϊκή Ένωση κάνει… χάδια προς τους Τούρκους, οι ΗΠΑ από τη δική τους πλευρά προχωρούν σε μια ιστορική πράξη, αφού η Γερουσία τους ενέκρινε κυρώσεις προς τη γειτονική χώρα.

Το νομοσχέδιο για τον αμυντικό προϋπολογισμό, όπου περιλαμβάνονται οι κυρώσεις, είχε εγκριθεί και από τη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Το νομοσχέδιο προβλέπει μέτρα για να καθυστερήσει ή να εμποδιστεί η προγραμματισμένη απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων από τη Γερμανία και το Αφγανιστάν, δυσκολεύοντας επίσης τον πρόεδρο να αναπτύξει στρατιωτικό προσωπικό στα νότια σύνορα των ΗΠΑ.

Η Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων, στην οποία πλειοψηφούν οι Ρεπουμπλικανοί, ψήφισε υπέρ των κυρώσεων με το συντριπτικό 18 υπέρ, έναντι 4 κατά.

«Τώρα είναι η ώρα για τη Γερουσία να παραμείνει ενωμένη και να αλλάξει τη συμπεριφορά της Τουρκίας» σημείωσε στο Reuters o Τζιμ Ρις, επικεφαλής της επιτροπής, που εισήγαγε το νομοσχέδιο προς ψήφιση μαζί με τον Δημοκρατικό γερουσιαστή, Μπομπ Μενέντεζ.

Παρά τις φωνές που εξέφρασαν επιφυλάξεις για την επίδραση των κυρώσεων αυτών στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις, υπήρξαν και άλλοι που εμφανίστηκαν εξοργισμένοι με την απόφαση της Τουρκίας να αγοράσει τους S-400 από τη Ρωσία.

Αρκετοί ήταν εκείνοι που επέκριναν άλλωστε την απόφαση του Τραμπ να αποσύρει τα αμερικανικά στρατεύματα από τη βόρεια Συρία, κάτι που άφησε το πεδίο ανοικτό στην επιθετική στρατηγική της Τουρκίας ενάντια στους Κούρδους που μέχρι πρόσφατα μάχονταν πλάι, πλάι με τους Αμερικανούς.

Με συντριπτική πλειοψηφία πέρασε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ το αμυντικό νομοσχέδιο δαπανών, ύψους 740 δισ. δολαρίων το οποίο προβλέπονται και κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας για την απόκτηση του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος S-400.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, το νομοσχέδιο υπερψηφίστηκε με 335 ψήφους υπέρ και 78 κατά –κάτι που διασφαλίζει ότι το νομοθετικό σώμα έχει αρκετές ψήφους για να παρακάμψει ένα πιθανό βέτο, το οποίο ξεκαθάρισε πως θα θέσει ο Ντόναλντ Τραμπ.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share