Σάββατο, 15 Ιουνίου 2024

Κορωνοϊός: Σημαντικές εξελίξεις με τα εμβόλια Sputnik V και AstraZeneca

Ξεκινούν οι δοκιμές

11 Δεκεμβρίου 2020 14:10
Κορωνοϊός: Σημαντικές εξελίξεις με τα εμβόλια Sputnik V και AstraZeneca
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Με τον κορωνοϊό να συνεχίζει ανενόχλητος την πορεία του σε όλο τον κόσμο οι εταιρείες που κατασκευάζουν τα εμβόλια για την αντιμετώπιση του βρίσκονται αντιμέτωποι με τον χρόνο. Παράλληλα στη Βρετανία εμβολιάστηκε ο πρώτος Έλληνας ο οποίος πρόκειται για γιατρό που διαμένει στη Σκωτία.

Συγκεκριμένα την έναρξη της συνεργασίας της με την εταιρεία που παράγει το ρωσικό υποψήφιο εμβόλιο κατά του κορωνοϊού Sputnik V ανακοίνωσε η βρετανική AstraZeneca, μία κίνηση που οι Ρώσοι επιστήμονες θεωρούν ότι θα εκτοξεύσει την αποτελεσματικότητά του.

«Ανακοινώνουμε πρόγραμμα κλινικών δοκιμών για να αξιολογήσουμε την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα του συνδυασμού του ASD1222, που αναπτύχθηκε από την AstraZeneca και το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, και του Sputnik V, που αναπτύχθηκε από τον ερευνητικό εργαστήριο Gamaleya», ανακοίνωσε το παράρτημα της AstraZeneca στην Ρωσία, διευκρινίζοντας ότι οι δοκιμές θα γίνουν σε άτομα ηλικίας 18 ετών και άνω.

Ήδη από τον περασμένο μήνα οι δημιουργοί του Sputnik V είχαν προτείνει στην AstraZeneca να δοκιμάσει μέσω κλινικών δοκιμών τον συνδυασμό των εμβολίων τους κάνοντας την υπόθεση ότι ενδεχομένως η χρήση δύο δόσεων από δύο εμβόλια θα είναι αποτελεσματικότερη από την χορήγηση δύο δόσεων του ιδίου εμβολίου, αναφέρει το Reuters.

Ρώσοι επιστήμονες θεωρούν ότι ο συνδυασμός των δύο εμβολίων είναι πιθανόν να αυξήσει κατά πολύ την αποτελεσματικότητά τους.

Τα δεδομένα που δημοσιεύτηκαν σε επιστημονικό περιοδικό αυτή την εβδομάδα έδειξαν ότι το εμβόλιο της AstraZeneca, που αναπτύχθηκε μαζί με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, έχει μέση αποτελεσματικότητα 70,4%, με βάση μια συγκεντρωτική ανάλυση ενδιάμεσων δεδομένων από δοκιμές στα τέλη του σταδίου.

Η Ρωσία ισχυρίζεται ότι το εμβόλιό της, Sputnik V, είναι αποτελεσματικό κατά 92% στην προστασία από την Covid-19, σύμφωνα με τα προσωρινά αποτελέσματα της δοκιμής.

Σχολιάζοντας την ανακοίνωση, ο Κίριλ Ντμίτριεφ, επικεφαλής του κρατικού ταμείου RDIF, το οποίο έχει χρηματοδοτήσει το Sputnik V, δήλωσε: «Αυτό δείχνει τη δύναμη της τεχνολογίας πίσω από το Sputnik V και την προθυμία και την επιθυμία μας να συνεργαστούμε με άλλα εμβόλια για την καταπολέμηση της COVID μαζί».

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share