Τετάρτη, 24 Απριλίου 2024

Κορωνοϊός: Ποιες προετοιμασίες θα γίνουν για τον εμβολιασμό - Τι πρέπει να κάνουν οι πολίτες

Όσα δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

11 Δεκεμβρίου 2020 12:35
Κορωνοϊός: Ποιες προετοιμασίες θα γίνουν για τον εμβολιασμό - Τι πρέπει να κάνουν οι πολίτες
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Ο κορωνοϊός στην Ελλάδα συνεχίζει να κάνει την πορεία του με αποτέλεσμα οι πολίτες να προσπαθούν να ακολουθήσουν τα μέτρα για να μην κολλήσουν. Επίσης δείτε τι ανακοίνωσε ο Στέλιος Πέτσας και ο Άδωνις Γεωργιάδης για το lockdown και το λιανεμπόριο.

Συγκεκριμένα για την προετοιμασία εμβολιαστικών κέντρων και κινητών μονάδων ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, εν αναμονή του εμβολίου έναντι του κορωνοϊού στη χώρα.

Ο Στέλιος Πέτσας τόνισε αρχικά ότι πρέπει όλοι να «δείξουμε αυτοσυγκράτηση και σεβασμό στους κοινούς κανόνες για να περιορίσουμε τη διασπορά του ιού και να αποτρέψουμε ένα τρίτο κύμα. Πλησιάζουμε, άλλωστε, τη μέρα που θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός και η αντίστροφη μέτρηση για την απαλλαγή της κοινωνίας μας από τον κίνδυνο του φονικού ιού και τη σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα που στερηθήκαμε».

Εξήγησε ότι «προετοιμάζονται ήδη για τον σκοπό αυτό, 1.018 εμβολιαστικά κέντρα, αλλά και 65 κινητές ομάδες του ΕΟΔΥ. Προετοιμάζεται παράλληλα μια εθνική εκστρατεία εμβολιασμού με εγκυρότητα, επιστημονική τεκμηρίωση, και διαφάνεια, για συνεχή ενημέρωση της κοινωνίας, τόσο για την ασφάλεια και αποτελεσματικότητα του εμβολίου, όσο και για τον τρόπο με τον οποίο θα γίνει ο εμβολιασμός στις πόλεις και τα χωριά μας».

Τέλος, υπογράμμισε πως «η προσπάθεια αυτή -για ένα εγχείρημα πρωτόγνωρης έκτασης και αυξημένης δυσκολίας -είναι εθνική υπόθεση. Στην οποία όλοι οφείλουμε να συμμετάσχουμε, ώστε να φέρουμε στην ελληνική κοινωνία, το ταχύτερο δυνατό, την ανοσία και την απαλλαγή από τον ύπουλο κοινό εχθρό».

Κορωνοϊός: Αυτά τα επαγγέλματα διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο να νοσήσουν

Οι γιατροί και νοσηλευτές έχουν τουλάχιστον επτά φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να αρρωστήσουν σοβαρά από κορωνοϊό σε σχέση με όσους κάνουν άλλες δουλειές όχι «πρώτης γραμμής» εν μέσω πανδημίας.

Αυτό σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα, με επικεφαλής μια Ελληνίδα της διασποράς. Όσοι εργάζονται στους τομείς μεταφορών και κοινωνικών υπηρεσιών, έχουν σχεδόν διπλάσιο κίνδυνο για σοβαρή Covid-19.

Τα επαγγέλματα που κινδυνεύουν στον κορωνοϊό

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη δρα Ευαγγελία Πέτρου του Πανεπιστημίου της Γλασκώβης στη Σκωτία, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό για θέματα επαγγελματικής και περιβαλλοντικής ιατρικής Occupational and Environmental Medicine, ανέλυσαν στοιχεία μεταξύ Μαρτίου-Ιουλίου 2020 για περίπου 120.000 εργαζόμενους 49 έως 64 ετών, το 9% εκ των οποίων ήταν υγειονομικοί. Από το σύνολο, οι 271 αρρώστησαν σοβαρά λόγω κορωνοϊού.

Διαπιστώθηκε ότι αναλογικά τον μεγαλύτερο κίνδυνο σοβαρής νόσου Covid-19 (επτά έως εννιά φορές) είχαν γιατροί, νοσηλευτές και λοιπό υποστηρικτικό προσωπικό. Αυξημένος κατά δυόμισι φορές ήταν ο κίνδυνος για τους εργαζόμενους στις κοινωνικές υπηρεσίες και κατά δύο φορές στις μεταφορές.

Τι έδειξε η δεύτερη έρευνα για τον κορωνοϊό

Μια δεύτερη μεγάλη διεθνής μελέτη, με επικεφαλής τη δρα Κέιτ Γουέμπ του νοτιοαφρικανικού Πανεπιστημίου του Κέιπ Τάουν, η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature Communications, ανέλυσε στοιχεία για περισσότερες από 3,1 εκατομμύρια περιστατικά Covid-19 σε 47 χώρες και κατέληξε στη διαπίστωση ότι οι άνδρες ασθενείς έχουν σχεδόν τριπλάσιο κίνδυνο -σε σχέση με τις γυναίκες- να αρρωστήσουν σοβαρά από τον κορωνοϊό και να εισαχθούν σε μονάδα εντατικής θεραπείας.

Επίσης, οι άνδρες έχουν σχεδόν 39% μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου από τη νόσο. Αντίθετα, δεν φαίνεται να υπάρχουν σημαντικές διαφορές μεταξύ ανδρών και γυναικών, όσον αφορά την πιθανότητα μόλυνσης από τον κορωνοϊό. Ωστόσο η Ματίνα Παγώνη προχώρησε σε μια δήλωση σοκ "Να μην ανοίξουν λιανεμπόριο και εκκλησίες τα Χριστούγεννα"

Η μελέτη εκτιμά ότι οι διαφορές ανάμεσα στα δύο φύλα αναφορικά με τη σοβαρότητα της νόσου οφείλονται εν μέρει σε διαφορές στην ανοσιακή απόκριση του οργανισμού τους στον κορωνοϊό, ενώ μπορεί να παίζουν ρόλο και άλλοι βιολογικοί παράγοντες, που συμβάλλουν ώστε οι γυναίκες να θέτουν πιο εύκολα υπό έλεγχο τον ιό, γι' αυτό το θέμα χρειάζεται περαιτέρω διερεύνηση.

«Γνωρίζουμε ότι γενικότερα οι άνδρες έχουν χειρότερες ανοσιακές αντιδράσεις σε πολλές διαφορετικές λοιμώξεις», επεσήμανε η Γουέμπ.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share