Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Click away: Γιατί οι έμποροι πιστεύουν ότι δεν μπορεί να εφαρμοστεί στα μικρά καταστήματα

Τι προβλήατα θα δημιουργήσει;

11 Δεκεμβρίου 2020 08:11
Click away: Γιατί οι έμποροι πιστεύουν ότι δεν μπορεί να εφαρμοστεί στα μικρά καταστήματα
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Σήμερα, στις 11:00 το πρωί η κυβέρνηση θα επιβεβαιώσει με την ανακοίνωση των αποφάσεών της ότι τα φετινά Χριστούγεννα θα είναι πρωτόγνωρα και πως μπαίνει στη ζωή μας το click away, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.

Η λύση του click away, που προκρίνεται για τη λειτουργία της αγοράς, έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στους καταστηματάρχες που έχουν "μικρά" μαγαζιά και οι οποίοι θεωρούν ότι είναι ανεφάρμοστη για τους πολλούς και βάζουν θέμα αθέμιτου ανταγωνισμού από τους υπόλοιπους.

Οι ενστάσεις των μικρών επιχειρήσεων

Για παράδειγμα οι τοπικές αγορές π.χ. στο Χαλάνδρι, στη Νέα Ιωνία, στην Καλλιθέα ή και στην Περιφέρεια, που είναι ενσωματωμένες στον αστικό ιστό, ακόμα κι αν έχουν τα τεχνολογικά «εργαλεία» (e-shops) δεν διαθέτουν τους αναγκαίους εξωτερικούς χώρους για παραδόσεις παραγγελιών.

Το ίδιο πρόβλημα, συμβαίνει ακόμα και στα μεγάλα εμπορικά καταστήματα στο κέντρο της Αθήνας, όπου και μόνο η σκέψη να χρησιμοποιηθεί π.χ. ο πεζόδρομος της Ερμού ως σημείο εξυπηρέτησης click away των εκατοντάδων καταστημάτων της περιοχής, προκαλεί ίλιγγο.

Οι φορείς του κλάδου βάζουν, στο τραπέζι, τον κίνδυνο να ανοίξουν ανεξέλεγκτα οι «μικροί» ρισκάροντας πρόστιμα, προκειμένου να διασώσουν ό,τι μπορούν από το χαμένο χριστουγεννιάτικο τζίρο. «Είναι ζήτημα επιβίωσης» λένε χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας ότι οι «ενέσεις» από την επιστρεπτέα επ’ ουδενί αρκούν για να καλυφθούν οι τρέχουσες υποχρεώσεις για ενοίκια (το 60% παραμένει καταβλητέο), φόρους και εισφορές, λογαριασμούς ΔΕΚΟ.

Οι κίνδυνοι που κρύβει το «click away»

«Η προσπάθεια καθιέρωσης της μεθόδου click away στις αγορές εν μέσω lockdown δημιουργεί σύγχυση και ανησυχία στους χιλιάδες μικρούς και μεσαίους εμπόρους όλης της χώρας. Για την συντριπτική πλειοψηφία των εμπόρων, η συγκεκριμένη μέθοδος αγορών δεν έχει πεδίο εφαρμογής.

Η θέσπιση αυτή τη στιγμή του click away ενέχει σοβαρό κίνδυνο ανοίγματος όλης της αγοράς και μάλιστα ανεξέλεγκτα, με προφανείς συνέπειες για τον έλεγχο της πανδημίας. Πιστεύω πως καμία νέα, αδοκίμαστη μέθοδος πωλήσεων δεν μπορεί να υποκαταστήσει τα μικρά ανοικτά εμπορικά καταστήματα που έχουν αποδείξει, εν μέσω πανδημίας, ότι δεν αποτελούν εστίες μετάδοσης του κορωνοϊού.

Η Πολιτεία αυτή την δύσκολη εποχή οφείλει να προστατεύσει τόσο την δημόσια υγεία όσο και τον υγιή ανταγωνισμό», τονίζει σε δήλωση του ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Γιώργος Καρανίκας, μεταφέροντας την αγωνία αλλά και τις έντονες αντιδράσεις των συναδέλφων του.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share