Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Πιθανό το ενδεχόμενο να μετατεθεί το άνοιγμα του λιανεμπορίου μετά τις 14 Δεκεμβρίου

Έρχονται ανακοινώσεις

10 Δεκεμβρίου 2020 08:15
Πιθανό το ενδεχόμενο να μετατεθεί το άνοιγμα του λιανεμπορίου μετά τις 14 Δεκεμβρίου
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Μέσα στα επόμενα δύο 24ωρα αναμένεται να ανακοινωθούν οι αποφάσεις για το άνοιγμα των καταστημάτων από την κυβέρνηση.

Οι συσκέψεις με τους λοιμωξιολόγους συνεχίζονται καθώς υπάρχει έντονος προβληματισμός από την μεριά τους για το αν είναι καλή ιδέα να ανοίξει το λιανεμπόριο εν όψει γιορτών, αφού η μείωση των κρουσμάτων δεν έχει φτάσει ακόμη σε επίπεδα που θα μπορούσαν να δικαιολογήσουν μία χαλάρωση των μέτρων, όπως τονίζουν.

Αντίθετοι με άνοιγμα του λιανεμπορίου στις 14 Δεκεμβρίου

Οπως προκύπτει, οι λοιμωξιολόγοι έχουν εκφράσει πολλές επιφυλάξεις για το άνοιγμα του λιανεμπορίου στις 14 Δεκεμβρίου, καθώς βλέπουν υπερμετάδοση του κορωνοϊού. Ορισμένες περιοχές μάλιστα, όπως η Δυτική Αττική αλλά και πόλεις στην περιφέρεια, παρουσιάζουν αυξητικές τάσεις στα κρούσματα και αυτό είναι που τους κάνει να σκέφτονται το ενδεχόμενο να προτείνουν να μην ανοίξει το λιανεμπόριο.

Χαρακτηριστικές ήταν οι δηλώσεις του προέδρου του ΠΙΣ, Αθ. Εξαδάκτυλου στον ΣΚΑΪ: «Ελπίζω να μην έχουμε μετέωρα βήματα. Στη Θράκη, στη Μακεδονία, στη Θεσσαλία και την Ήπειρο, που έχουν ιδιαίτερο πρόβλημα, δεν θα είναι καθόλου καλή ιδέα να ανοίξει το λιανεμπόριο στις 14 Δεκεμβρίου. Και δεν ξέρω πόσο καλή είναι και για την υπόλοιπη Ελλάδα, με εξαίρεση κάποιες περιοχές που έχουν εξαιρετική εικόνα».

Οι 3 παράγοντες που θα κρίνουν το άνοιγμα στο λιανεμπόριο

Οπως τόνισε χθες ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Ν. Παπαθανάσης, υπάρχουν τρία σημεία τα οποία θα κρίνουν αν η κυβέρνηση θα ανοίξει ή όχι το λιανεμπόριο την επόμενη εβδομάδα. Ο υφυπουργός ανέφερε πως εξετάζεται το άνοιγμα των καταστημάτων που δεν θα προκαλέσουν μεγάλη κινητικότητα του πληθυσμού, αλλά και δεν θα αποτελούν επικίνδυνες εστίες διασποράς του κορωνοϊού.

Παράλληλα άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο στις «πράσινες» περιοχές να ανοίξουν περισσότερες δραστηριότητες. Ωστόσο υπογράμμισε πως ό,τι ανοίξει θα ανοίξει με μεγάλη προσοχή. Ουσιαστικά οι τρεις παράγοντες που θα κρίνουν το επόμενο βήμα στην άρση των μέτρων είναι η κινητικότητα των πολιτών, οι εστίες διασποράς και οι πράσινες ζώνες. Παράλληλα δείτε και τις 8+1 περιοχές που είναι στο «κόκκινο».

Πέτσας: Οποια βήματα κάνουμε, θα γίνουν με προσοχή

Στις δηλώσεις του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε πως πρέπει να γίνει μία κίνηση ανοίγματος της οικονομικής δραστηριότητας σε τομείς που την περίοδο των Χριστουγέννων θα πάρουν σημαντική ανάσα. Ο Στέλιος Πέτσας ωστόσο, ξεκαθάρισε πως το όποιο άνοιγμα γίνει, θα γίνει με πολλή προσοχή.

«Έχουμε μια πτώση των δεικτών και για εισαγωγές στα νοσοκομεία, και σε ΜΕΘ και σε κρούσματα, και στη θετικότητα αλλά όχι ακόμα ικανοποιητική. Αυτό είναι ένα ζήτημα που μας απασχολεί, όπως μας απασχολεί δυστυχώς μία κινητικότητα που δεν είναι στα επίπεδα του πρώτου lockdown, αλλά 20-25% με αυξημένη είπε αρχικά.
«Ετσι όπως βλέπουμε τα στοιχεία ότι αυτή η αργή βελτίωση μας έχει φέρει σε καθυστέρηση στην άρση των περιοριστικών μέτρων. Ενδεχομένως να καθυστερήσουν και άλλο.

Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να κάνουμε οποιαδήποτε κίνηση για άνοιγμα κάποιων τομέων της οικονομικής δραστηριότητας με πολλή προσοχή για να αποφύγουμε να ανοίξουμε χωρίς ασφάλεια. Όποια βήματα κάνουμε θα είναι σταδιακά και με πολλή προσοχή».

Ο κ. Πέτσας υπογράμμισε πως σε κάθε περίπτωση μέχρι τις 7 Ιανουαρίου δεν θα ανοίξουν σχολεία, διασκέδαση ή χιονοδρομικά κέντρα, ενώ δεν θα υπάρξει και δυνατότητα μετακίνησης από νομό σε νομό.

Επέκταση του ωραρίου στις μετακινήσεις

Ο κ. Πέτσας τόνισε επίσης χθες ότι θα υπάρξει επέκταση του ωραρίου στην κυκλοφορία για να διευκολυνθούν τα καταστήματα του λιανεμπορίου που θα λειτουργήσουν. Εξετάζεται επίσης μια λύση στο ωράριο τις ημέρες των εορτών για να μετακινηθεί ο κόσμος.

Οπως είχε αναφέρει και την προηγούμενη ημέρα, αναμένεται να υπάρξει ειδική πρόβλεψη για τις παραμονές και ανήμερα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Επίσης, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να αλλάξει η καραντίνα των 10 ημερών που έχει τεθεί σε όσους Έλληνες έρχονται από το εξωτερικό για τις γιορτές στην Ελλάδα.

Σύντομα ανακοινώσεις για την εκκλησία -Τι θα γίνει με τα κομμωτήρια

Σχετικά με τη λειτουργία των εκκλησιών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι προχθές έγινε μια καλή συζήτηση του πρωθυπουργού με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, προσθέτοντας ότι «είμαστε κοντά στο να βρεθεί μια χρυσή τομή».

Οσον αφορά τα κομμωτήρια, υπάρχουν σκέψεις να ανοίξουν την προσεχή Δευτέρα, αν και έχουν εκφραστεί και σ' αυτή τη περίπτωση αντίθετες απόψεις από ειδικούς. Σε κάθε περίπτωση πάντως φαίνεται πως έχουν προτεραιότητα, όπως έχουν τονίσει στο υπουργείο Ανάπτυξης, που εκτός των κομμωτηρίων, θέλουν να ανοίξουν και τα καταστήματα παιχνιδιών, αλλά και τα ανθοπωλεία.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share