Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024

Σκηνικό… Γρηγορόπουλου στην Αλβανία: Άγρια επεισόδια μετά τη δολοφονία 25χρονου απο αστυνομικό

Κάηκε μέχρι και το δέντρο στην πρωθυπουργική κατοικία

9 Δεκεμβρίου 2020 21:41
Σκηνικό… Γρηγορόπουλου στην Αλβανία: Άγρια επεισόδια μετά τη δολοφονία 25χρονου απο αστυνομικό
Από Ραφαήλ Αλαγάς

Στην Ελλάδα υπήρξε προ ημερών μόλις η επέτειος της δολοφονίας του Αλέξη Γρηγορόπουλου και τέτοιες… μνήμες ενισχύουν όσα έγιναν στην Αλβανία, αφού έχουν προκληθεί άγρια επεισόδια αυτές τις ώρες στα Τίρανα, μετά τη δολοφονία 25χρονου από αστυνομικό.

Σύμφωνα με την αστυνομία, όπως αναφέρουν αλβανικά μέσα, ο νεαρός Κλόντιαν Ράσα προσπάθησε «να ξεφύγει, δείχνοντας ένα σκληρό αντικείμενο που έμοιαζε με όπλο προς στον αστυνομικό». Η αστυνομία σημειώνει, επίσης, ότι μετά από έρευνα στην γύρω περιοχή εντοπίστηκε πυροβόλο όπλο που φέρεται να άνηκε στον Rasha. Ωστόσο, μερικές ώρες αργότερα, η Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων (ShCBA) δημοσίευσε ανακοίνωση ανατρέποντας τα όσα ανέφερε η αστυνομία.

Το πυροβόλο όπλο που συγκεντρώθηκε ως αποδεικτικό στοιχείο από την αστυνομία «βρέθηκε σε ένα από τα σοκάκια που περνούσε ο νεαρός όταν τον κυνηγούσε η αστυνομία». Επιπλέον, σημειώνει ότι ο αξιωματικός Ν.Η., που δεν μπορούσε να πιάσει και να μπλοκάρει τον Rasha, «άνοιξε πυρ με το πυροβόλο όπλο του προς την κατεύθυνσή του». Ο αξιωματικός συνελήφθη μετά το θάνατο του Rasha και κατηγορείται για ανθρωποκτονία που διαπράχθηκε πέρα ​​από τα απαραίτητα όρια αυτοάμυνας. Ο Υπουργός Εσωτερικών Σάντερ Λεσάι εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στην οικογένεια του θύματος, τη στιγμή που στην χώρα μας προκάλεσε ντροπή και αηδία η πράξη ενός αστυνομικού στην επέτειο Γρηγορόπουλου.

Η δολοφονία του 25χρονου προκάλεσε οργή στα Τίρανα και το βράδυ της Τετάρτης, εκατοντάδες νέοι συγκεντρώθηκαν έξω από το υπουργείο Εσωτερικών, ζητώντας την παραίτηση του ΥΠΕΣ.

Κατά τη διάρκεια της διαμαρτυρίας, σημειώθηκαν βίαιες συγκρούσεις μεταξύ πολιτών και αστυνομικών και τους δρόμους να θυμίζουν πεδίο μάχης.

Οι διαδηλωτές έκαψαν και το χριστουγεννιάτικο δέντρο μπροστά στην πρωθυπουργική κατοικία.

Επέτειος Γρηγορόπουλου: Ελεύθεροι οι δικηγόροι Καμπαγιάννης και Παπαδάκης

Από το πρωί της Κυριακής 6 Δεκεμβρίου έχουν ξεκινήσει οι διαδηλώσεις για τον Αλέξη Γρηγορόπουλο όπου αστυνομικοί και διαδηλωτές έχουν έρθει σε αρκετές συγκρούσεις με αποτέλεσμα να γίνουν πάνω από 100 προσαγωγές.

Συγκεκριμένα ελεύθεροι είναι οι δικηγόροι Θανάσης Καμπαγιάννης και Κώστας Παπαδάκης που προσήχθησαν νωρίτερα μαζί με άλλους πολίτες στην ΓΑΔΑ για παραβίαση των μέτρων για τον κορωνοϊό.

Οι δύο δικηγόροι προσήχθησαν το μεσημέρι με άλλους από το κέντρο της Αθήνας, όπου πολίτες, φορείς και συλλογικότητες επιχείρησαν να προσεγγίσουν το σημείο που έπεσε νεκρός σαν σήμερα πριν 12 χρόνια ο 15χρονος Αλέξης Γρηγορόπουλος χτυπημένος από σφαίρα αστυνομικού, για απότιση φόρου τιμής.

Στην συνέχεια οδηγήθηκαν στην ΓΑΔΑ από όπου με εντολή Εισαγγελέα αφέθηκαν ελεύθεροι. Σύμφωνα με δήλωση του κ. Παπαδάκη:

«Απαγγέλθηκε κατηγορία, σχηματίστηκε δικογραφία και κλήθηκα σε απολογία αφού είχα συλληφθεί από τις 12.30 από την αστυνομία για το αδίκημα 285 ΠΚ. Σύμφωνα με όσα γράφτηκαν στο κείμενο της απολογίας η παραπάνω διαδικασία έγινε μετά από συνεννόηση της αστυνομίας με τον εισαγγελέα Ποινικής Δίωξης κ. Σπυρόπουλο , ο οποίος έδωσε εντολή να αφεθώ ελεύθερος λόγω ειδικής δωσιδικίας».

Οι δύο νομικοί, ζήτησαν την ποινική και πειθαρχική δίωξη του Αττικάρχη και παντός άλλου υπευθύνου τους οποίους καταγγέλλουν για την «παράνομη σύλληψή τους και την παραβίαση μέτρων κατά του κορωνοϊού καθώς στον ίδιο χώρο κράτησης υπήρχαν 80 άτομα μαζί και οι αστυνομικοί οι οποίοι με τα ίδια γάντια ερευνούσαν τα πράγματά τους».

Δικογραφία εις βάρος και των 110 προσαχθέντων

Συνολικά προσήχθησαν 110 άτομα, στα οποία επιβλήθηκαν και τα προβλεπόμενα πρόστιμα. Οι 80 βρίσκονται στο Αλλοδαπών και κρατούνται στο χώρο του αμφιθεάτρου στο ισόγειο. Οι υπόλοιποι βρίσκονται στη ΓΑΔΑ μετά από συνεννόηση με τον αρμόδιο υπουργό. Η δικογραφία αναμένεται να διαβιβαστεί στον εισαγγελέα.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share