Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Ισχυρός σεισμός 5,4 Ρίχτερ στο Μεξικό

Που ήταν το επίκεντρο

8 Δεκεμβρίου 2020 21:21
Ισχυρός σεισμός 5,4 Ρίχτερ στο Μεξικό
Από Γιάννης Κυριακόπουλος

Σεισμική δόνηση μεγέθους 5,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στο Μεξικό το βράδυ της Τρίτης, σύμφωνα με τις μετρήσεις του Ευρωπαϊκού Μεσογειακού Σεισμολογικού Κέντρου.

Η δόνηση είχε εστιακό βάθος 60 χλμ και επίκεντρο που εντοπίζεται στα 200 χλμ ανατολικά-νοτιοανατολικά της πόλης Οαχάκα. Με τον Εγκέλαδο να χτυπάει και την χώρα μας.

Σεισμός στην Τουρκία

Σεισμός 4,9 Ρίχτερ σημειώθηκε νωρίτερα στην Τουρκία. Σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Ινστιτούτο ο σεισμός έγινε 16 χλμ βόρεια-βορειοδυτικά της πόλης Sincik και ήταν επιφανειακός με βάθος μόλις 5 χλμ.

Ακολούθησαν δύο μετασεισμοί: ένα 3,1 Ρίχτερ με βάθος 5 χλμ και ένας 2,5 Ρίχτερ με βάθος 7 χλμ. Με τον Εγκέλαδο να «ταρακουνάει» χθες και την χώρα μας.

Διπλή σεισμική δόνηση στη Σάμο

Διπλή ασθενής σεισμική δόνηση σημειώθηκε τα ξημερώματα της Παρασκευής σε υποθαλάσσια περιοχή, κοντά στη Σάμο.

Ο πρώτος χρονικά σεισμός, μεγέθους 3,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σύμφωνα με την αυτόματη λύση του Ευρωπαϊκού - Μεσογειακού Σεισμολογικού Κέντρου (EMSC), σημειώθηκε στις 02:58 μετά τα μεσάνυχτα (ξημερώματα Παρασκευής 20/11), σε υποθαλάσσια περιοχή, βόρεια της Σάμου.

Ο δεύτερος χρονικά σεισμός, μεγέθους 3,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σύμφωνα με την αυτόματη λύση του Ευρωπαϊκού - Μεσογειακού Σεισμολογικού Κέντρου (EMSC), σημειώθηκε στις 03:13 μετά τα μεσάνυχτα (ξημερώματα Παρασκευής 20/11), σε υποθαλάσσια περιοχή, βόρεια από το Νέο Καρλόβασι της Σάμου.

Το εστιακό βάθος των δύο σεισμών υπολογίζεται στα 5 και 10 χλμ. αντίστοιχα, σύμφωνα με το EMSC. Επίσης πριν λίγες μέρες σημειώθηκε σεισμός 3,4 Ρίχτερ στην Ικαρία όπου και είχε εστιακό βάθος 10 χλμ.

Ολοκληρώθηκαν οι έρευνες στην Σμύρνη - 114 οι νεκροί που βρέθηκαν στα συντρίμμια

Ολοκληρώθηκαν το πρωί της Τετάρτης οι προσπάθειες των σωστικών συνεργείων σε 17 κατεστραμμένα κτίρια στη Σμύρνη για τον εντοπισμό εγκλωβισμένων στα συντρίμμια που άφησε ο εγκέλαδος των 6,7 Ρίχτερ την Παρασκευή.

Σύμφωνα με τη σχετική ενημέρωση από την Υπηρεσία Διαχείρισης Καταστροφών της Τουρκίας, οι νεκροί από την καταστροφή ανέρχονται, πλέον σε 114, ενώ από τους 1.035 που μεταφέρθηκαν τραυματισμένοι σε νοσοκομεία, οι 898 έχουν πάρει εξιτήριο και οι υπόλοιποι 137 παραμένουν νοσηλεύομενοι.

Τέλος, η Υπηρεσία γνωστοποίησε πως τον μεγάλο σεισμό της Παρασκευής, έχουν ακολουθήσει μέχρι σήμερα 1.855 μετασεισμοί, με τους 46 εξ αυτών να είναι ισχυρότεροι των 4 Ρίχτερ, ωστόσο σύμφωνα με την ερευνητική ομάδα του τμήματος Γεωλογίας, η Σάμος μετά τον σεισμό ανυψώθηκε 18-25 εκατοστά.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share