Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Πέτσας: Πότε θα γίνουν οι ανακοινώσεις για το λιανεμπόριο - Πως θα ανοίξουν τα καταστήματα

Τι ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

8 Δεκεμβρίου 2020 09:31
Πέτσας: Πότε θα γίνουν οι ανακοινώσεις για το λιανεμπόριο - Πως θα ανοίξουν τα καταστήματα
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Με την κατάσταση του κορωνοϊού να συνεχίζει να "χτυπάει" την Ελλάδα είναι γνωστό ότι το lockdown πήρε παράταση για τις 14 Δεκεμβρίου αλλά και πρόσφατα ανακοινώθηκε από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο ότι η εστίαση και τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά μέχρι τις 7 Γενάρη.

Συγκεκριμένα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σε τηλεοπτική του συνέντευξη στον ΑΝΤ1 δήλωσε πως την Παρασκευή (11/12) θα ανακοινωθεί πώς θα ανοίξουν τα καταστήματα.

Ο ίδιος σημείωσε πως επειδή μένει λίγος χρόνος μέχρι τα Χριστούγεννα, μπορεί τελικώς να το άνοιγμα του λιανεμπορίου να μην γίνει τόσο σταδιακά, ωστόσο αυτό θα αποφασιστεί τις επόμενες ημέρες, με βάση τις εισηγήσεις των ειδικών.

Για το εμβόλιο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε πως η διαδικασία είναι πρωτοφανής και είναι ένα τεράστιο εγχείρημα. Το βασικό πρόβλημα θα είναι στην πρώτη παραλαβή για να γίνουν όλα όπως πρέπει και αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα.

Όσο αφορά στη μετακίνηση με sms ο Στέλιος Πέτσας τόνισε ότι εξακολουθήσει να ισχύει και μετά την απελευθέρωση του λιανεμπορίου, η οποία θα γίνεται με την αποστολή ανάλογου κωδικού, ενώ για τα ψώνια σε διαφορετικούς δήμους είπε ότι θα επιτρέπεται.

Αυτό που δεν θα επιτραπεί όμως, είναι οι μετακινήσεις σε άλλες περιφέρειες, κυρίως δε για όσους έχουν εξοχικά. Από τον κανόνα θα εξαιρεθούν εργαζόμενοι σε άλλες περιφέρειες και φοιτητές, αφού όπως είπε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, θα υπάρξει πρόβλεψη για επανένωση οικογενειών.

«Ας προσπαθήσουμε να προσαρμοστούμε όλοι στη δύσκολη κατάσταση που δε μας επιτρέπει να δούμε τους γονείς ή τα παιδιά μας που είναι σε άλλες περιφέρειες», απάντησε για τους παππούδες που είναι μακριά από τα παιδιά και τα εγγόνια τους.

Κορωνοϊός: "Καθόλου καλή ιδέα να ανοίξει το λιανεμπόριο στις 14 Δεκεμβρίου"

Με την κατάσταση του κορωνοϊού να συνεχίζει στην Ελλάδα και το lockdown να βρίσκεται ακόμη σε ισχύ μέχρι τις 14 Δεκεμβρίου τα πράγματα για το λιανεμπόριο φαίνονται να είναι δύσκολα ενώ ο Στέλιος Πέτσας τη Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου ανακοίνωσε ότι μέχρι τις 7 Γενάρη θα παραμείνουν κλειστά τα σχολεία και η εστίαση.

Συγκεκριμένα κατά της επαναλειτουργίας του λιανικού εμπορίου στις 14 Δεκεμβρίου τάχθηκε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.

«Ελπίζω να μην έχουμε μετέωρα βήματα… Στη Θράκη, στη Μακεδονία, στη Θεσσαλία και Ήπειρο που έχουν ιδιαίτερο πρόβλημα δεν θα είναι καθόλου καλή ιδέα να ανοίξει το λιανεμπόριο 14 Δεκεμβρίου. Και δεν ξέρω ποσό καλή είναι και για την υπόλοιπη Ελλάδα, με εξαίρεση κάποιες περιοχές που έχουν εξαιρετική εικόνα» εξήγησε.

«Νομίζω για να μιλήσουμε για τρίτο κύμα πρέπει να δούμε το δεύτερο να ξεθυμαίνει, δεν ξεθυμαίνει, συνεχίζεται το ίδιο, θα έχουμε αναζωπύρωση και ενίσχυση του δεύτερου κύματος αν πάμε σε πρόωρη κίνηση που θα φέρει ένταση και κορύφωση στην κυκλοφορία του ιού» προειδοποίησε.

Ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος παρέπεμψε για άνοιγμα του λιανεμπορίου «ενδεχομένως μια εβδομάδα μετά… να το δούμε». «Ο αριθμός κρουσμάτων έφτασε σε οροφή νωρίτερα απ’ ό,τι περιμέναμε και επιμένει, το ένα είναι συνάρτηση του αλλού. Μετά τις γιορτές θα δούμε αποκλιμάκωση έτσι όπως φαίνεται» τόνισε.

Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου δήλωσε ότι δεν πρέπει να υπάρχει εφησυχασμός ακόμα και στις περιοχές με καλή εικόνα κρουσμάτων. «Η Θεσσαλονίκη του 1,5 εκατ. πληθυσμού στις 7 Οκτωβρίου είχε επτά κρούσματα και στις 22 είχε αν θυμάμαι καλά 300, μέσα σε τέσσερις εβδομάδες» ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Θα είναι δύσκολα τα Χριστούγεννα και η Πρωτοχρονιά πρέπει να βρούμε τρόπο να απαλύνουμε τη δυσκολία στο μέτρο του δυνατού» σημείωσε, ενώ υπογράμμισε ότι δεν πρέπει να ανοίξουν και οι λατρευτικοί χώροι.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share