Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024

Κορωνοϊός: "Φωτιά" τα πρόστιμα σε όλη την Ελλάδα - Ρεκόρ ελέγχων από την ΕΛ.ΑΣ.

Αναλυτικά τα πρόστιμα

7 Δεκεμβρίου 2020 14:47
Κορωνοϊός:
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Η κατάσταση στην Ελλάδα με τον κορωνοϊό συνεχίζει με αποτέλεσμα να έχει παραταθεί το lockdown ώστε να μειωθούν τα κρούσματα αλλά και οι διασωληνωμένοι ενώ ο Στέλιος Πέτσας σε πρόσφατες δηλώσεις του ανακοίνωσε ότι μέχρι τις 7 Γενάρη θα παραμείνουν κλειστά η εστίαση και τα σχολεία.

Συγκεκριμένα πρόστιμα συνολικού ύψους 90.900 ευρώ επιβλήθηκαν κατά τη διάρκεια των ελέγχων της προηγούμενης εβδομάδας, στην αγορά, εκ των οποίων 62.700 ευρώ, αφορούσαν τη μη τήρηση των μέτρων κατά του κορωνοϊού.

Συγκεκριμένα, όπως προκύπτει από την ανακοίνωση του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων και της γενικής γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, οι έλεγχοι ήταν συνολικά 3.728 και υπήρξαν 19 παραβάσεις για μη τήρηση των μέτρων.

Αναλυτικά τα πρόστιμα

  1. Κατά το χρονικό διάστημα από 30 Νοεμβρίου 2020 έως και 6 Δεκεμβρίου 2020 πραγματοποιήθηκαν συνολικά 3.728 έλεγχοι και βεβαιώθηκαν 25 παραβάσεις που αφορούσαν στο παράνομο εμπόριο και 19 που αφορούσαν στη μη τήρηση των μέτρων κατά της διασποράς του COVID-19 στην κοινότητα.
  2. Σε συνεργασία με την Ελληνική Αστυνομία, τη Δημοτική Αστυνομία Αθήνας και Θεσσαλονίκης και την συνδρομή των τοπικών δημοτικών και περιφερειακών αρχών, οι επιχειρήσεις της ΔΙ.Μ.Ε.Α. για την αντιμετώπιση του παράνομου εμπορίου και την εφαρμογή των μέτρων κατά του COVID-19, πραγματοποιήθηκαν σε Αττική και Κεντρική Μακεδονία.
  3. Επιβλήθηκαν πρόστιμα συνολικού ύψους 90.900 ευρώ, εκ των οποίων 62.700 ευρώ, αφορούσαν την μη τήρηση των μέτρων κατά της διασποράς του COVID-19 στην κοινότητα και 28.200 ευρώ, για παραβάσεις των Κανόνων Διακίνησης και Εμπορίας Προϊόντων Υπηρεσιών (Κανόνες ΔΙΕΠΠΥ) και του υπαιθρίου εμπορίου (ν.4497/2017).

Υπενθυμίζεται ότι από 1η Δεκεμβρίου 2020, λειτουργεί το παράρτημα της ΔΙΜΕΑ στη Θεσσαλονίκη, το οποίο επιχειρεί καθημερινά και αποκλειστικά για την εφαρμογή των μέτρων κατά του COVID-19 στη Βόρεια Ελλάδα, συμμετέχοντας σε μικτά κλιμάκια με τη Δημοτική Αστυνομία Θεσσαλονίκης και την ΕΛ.ΑΣ.

Κορωνοϊός - Δήλωση "βόμβα": Τα μέτρα δεν απέδωσαν στον επιθυμητό βαθμό

Με την κατάσταση του κορωνοϊού να συνεχίζεται στην Ελλάδα τα μέτρα του lockdown από ότι φαίνεται λειτουργούν με αργούς ρυθμούς όπως σημείωσε και νωρίτερα μέσα στην ημέρα ο καθηγητής Νίκος Σύψας.

Συγκεκριμένα ο μεγάλος αριθμός κρουσμάτων προβληματίζει τους ειδικούς, με την κατάσταση στο σύστημα υγείας να παραμένει ασφυκτική. Δύο είναι οι βασικοί λόγοι που δεν απέδωσαν τα μέτρα στον επιθυμητό βαθμό σύμφωνα με τον παθολόγο, λοιμωξιολόγο και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων υπουργείου Υγείας Μάριο Λαζανά.

Όπως είπε μιλώντας στον ΘΕΜΑ 104,6 το τωρινό lockdown ήταν πιο χαλαρό από το πρώτο με πολλές ουσιαστικές διαφορές, όπως ότι λειτουργούν περισσότερες υπηρεσίες. Επίσης οι πολίτες δεν πειθάρχησαν στον ίδιο βαθμό. Όπως είπε δεν τηρούνται στον ίδιο βαθμό τα μέτρα και αυτό οφείλεται πιθανόν στην κόπωση των πολιτών και την ψυχολογική επιβάρυνση, αλλά και σε πρακτικά άγχη βιοπορισμού, που αφορούν την εργασία για παράδειγμα.

Ο λοιμωξιολόγος φοβάται ότι αν ανοίξουν τα καταστήματα θα δούμε εικόνες συνωστισμού όπως στη Βρετανία, γι' αυτό ανέφερε ότι το άνοιγμα πρέπει να γίνει με μεγάλη προσοχή. «Αν συναθροιζόμαστε χωρίς κανόνες θα έχουμε μεγαλύτερα προβλήματα με τη νέα χρόνια» επισήμανε.

Ανέφερε ότι το σύστημα Υγείας συνεχίζει να πιέζεται και η κατάσταση παραμένει δύσκολη. Παράλληλα επισήμανε ότι πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στις περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας και στη Βόρεια Ελλάδα, όπου ακόμη υπάρχει συρροή κρουσμάτων.

Τάχθηκε υπέρ των εκτεταμένων ελέγχων, κατά το πρότυπο της Σλοβακίας ή και πόλεων της Γαλλία, όπου τις επόμενες ημέρες οργανώνονται μαζικά τεστ, ώστε με την ιχνηλάτηση και την απομόνωση των κρουσμάτων να αντιμετωπιστεί η πανδημία. «Μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα θα μπορέσουμε να βρεθούμε σε σχετική κανονικότητα» τόνισε χαρακτηριστικά.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share