Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

ΣΕΙΣΜΟΣΗΜΟ: Τι είναι,γιατί πρέπει να το έχουμε και πόσο κοστίζει;;;

20 Αυγούστου 2013
ΣΕΙΣΜΟΣΗΜΟ: Τι είναι,γιατί πρέπει να το έχουμε και πόσο κοστίζει;;;

Νέο πονοκέφαλο στους ιδιοκτήτες ακινήτων φέρνει η τρόικα, η οποία θέλει εκτός των άλλων μέτρων , φόρων και περικοπών και το ... σεισμόσημο!!!
Τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς περί επιβολής «σεισμόσημου» στα ακίνητα επιβεβαίωσε μάλιστα σήμερα και ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννης Μανιάτης, διευκρινίζοντας ωστόσο πως δεν υπάρχουν πιέσεις από την τρόικα για την επιβολή του.
«Είναι μια κατεύθυνση στην οποία πρέπει να κινηθεί η χώρα με πάρα πολύ προσοχή χωρίς να επιβαρυνθούν οι πολίτες οι οποίοι πια δεν αντέχουν άλλο αλλά ταυτόχρονα πρέπει να διασφαλίσουμε ότι δεν θα ξανά πάθουμε τις ζημιές που πάθαμε στο παρελθόν» είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός, ξεκαθαρίζοντας πάντως πως «θα υπάρξει η ελαχιστότατη επιβάρυνση στους πολίτες»
«Θα προσπαθήσουμε να είναι όσο το δυνατόν μικρότερη», ανέφερε χαρακτηριστικά. Ο υπουργός αρνήθηκε πάντως να δώσει περισσότερες πληροφορίες για το θέμα, δεδομένου, όπως είπε, ότι «είναι μια συζήτηση που είναι σε εξέλιξη».
Η νέα απαίτηση των δανειστών για την υποχρεωτική ασφάλιση όλων των ακινήτων για φυσικές καταστροφές (σεισμούς, πλημμύρες, πυρκαγιές) αναμένεται να προκαλέσει πάντως «σεισμικές δονήσεις» σε όλη τη χώρα!
Σύμφωνα με το Έθνος, για να αποκτήσουμε το περιβόητο σεισμόσημο θα πρέπει να πληρώνουμε περίπου 100 - 150 ευρώ ανά ακίνητο αξίας 100.000 ευρώ σε ετήσια βάση. Σημειώνεται πως σήμερα μόλις το 15% των κατοικιών είναι ασφαλισμένο στη χώρα μας, και αυτό λόγω των πολλών δανείων που χορηγήθηκαν την τελευταία δεκαετία και τα οποία επιβάλλουν την υποχρεωτική ασφάλιση.
Η υποχρεωτική ασφάλιση σπιτιών είναι διαδεδομένη σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, όπου υπάρχει άλλωστε αυξημένη ασφαλιστική συνείδηση, ενώ ακόμη και χώρες όπως η Τουρκία, η Ρουμανία, η Αλβανία, τα Σκόπια και η Βουλγαρία έχουν προχωρήσει στη δημιουργία αντίστοιχων ταμείων, που αποζημιώνουν τους ασφαλισμένους.
Σύμφωνα με παράγοντες του ασφαλιστικού κλάδου, η υποχρεωτική ασφάλιση κατοικίας αποτελεί αίτημα της τρόικας προκειμένου να μην επιβαρύνεται ο κρατικός προϋπολογισμός από μεγάλες φυσικές καταστροφές ακινήτων (από σεισμό, πυρκαγιά, πλημμύρα κ.λπ).
Υπενθυμίζουμε ότι στην περίπτωση του μεγάλου σεισμού στην Αθήνα το 1999 οι ζημιές υπολογίστηκαν στα 3 δισ. ευρώ από τα οποία η κρατική συμμετοχή ήταν περίπου στα 800 εκατ. ευρώ.
Το ελληνικό Δημόσιο στις περιπτώσεις μεγάλων φυσικών καταστροφών δανειζόταν από τη διεθνή αγορά τα κεφάλαια ώστε να χρηματοδοτήσει την αποκατάσταση των ζημιών. Δεδομένης όμως της μακροχρόνιας ύφεσης η χώρα μας είναι αδύνατον αν χρειαστεί να βρει τα ανάλογα κεφάλαια όπως έκανε για παράδειγμα στις πυρκαγιές του 2007.

πηγή: star.gr

ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share