Κυριακή, 17 Ιανουαρίου 2021

Κορωνοϊός - Τουρκία: Σε ανησυχητικό βαθμό τα κρούσματα - Καθολικό lockdown το Σαββατοκύριακο

Η απόφαση που πάρθηκε

5 Δεκεμβρίου 2020 16:53
Κορωνοϊός - Τουρκία: Σε ανησυχητικό βαθμό τα κρούσματα - Καθολικό lockdown το Σαββατοκύριακο
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Η κατάσταση του κορωνοϊού συνεχίζει να είναι εκτός ελέγχου σε όλο τον κόσμο με την τελευταία χώρα να επηρεάζεται σε αρνητικό βαθμό να είναι η Τουρκία. Υπενθυμίζεται ότι στη Μόσχα ξεκίνησε η διανομή του εμβολίου Sputnik V.

Συγκεκριμένα η Τουρκία εισήλθε στο πρώτο καθολικό lockdown για το Σαββατοκύριακο από τον Μάιο, καθώς τα κρούσματα και οι θάνατοι από τον νέο κορωνοϊό καταρρίπτουν ένα μετά το άλλο τα αρνητικά ρεκόρ τις τελευταίες ημέρες.

Η χώρα των 83 εκατομμυρίων ανθρώπων κατέγραψε χθες 32.736 νέες μολύνσεις, περιλαμβανομένων των ασυμπτωματικών, τον υψηλότερο αριθμό από την αρχή της πανδημίας τον Μάρτιο. Ο απολογισμός των νεκρών αυξήθηκε κατά 193 χθες, αγγίζοντας το ημερήσιο ρεκόρ που καταγράφηκε νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα, με το σύνολο των θανάτων να ανέρχεται σε 14.509.

Η Τουρκία μπαίνει σε καθολικό lockdown το Σαββατοκύριακο λόγω των κρουσμάτων.

Τουρκικά τηλεοπτικά δίκτυα μετέδωσαν εικόνες από άδειες πλατείες και δρόμους σήμερα στην Κωνσταντινούπολη, την πρωτεύουσα Άγκυρα και τη Σμύρνη, όπου κυκλοφορούσαν ελάχιστοι άνθρωποι και οχήματα. Ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας Σουλεϊμάν Σοϊλού δήλωσε, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, ότι οι περισσότεροι πολίτες τηρούν τους κανονισμούς της καραντίνας.

Η Τουρκία βρίσκεται αυτή τη στιγμή στην τέταρτη θέση παγκοσμίως για τον αριθμό των νέων ημερήσιων κρουσμάτων, πίσω από τις ΗΠΑ, την Ινδία και τη Βραζιλία, με τις χώρες αυτές να έχουν πολύ μεγαλύτερους πληθυσμούς από εκείνη.

Η τελευταία φορά που η χώρα επέβαλε καθολικά lockdown τα Σαββατοκύριακα σε μεγάλες πόλεις ήταν τον Μάιο. Ανακοίνωσε την επιβολή απαγορεύσεων κυκλοφορίας για το Σαββατοκύριακο τον περασμένο μήνα, ωστόσο τα μέτρα απέτυχαν να ανακόψουν την αύξηση των νέων κρουσμάτων και θανάτων.

Κορωνοϊός: Γηροκομείο βρήκε τρόπο να "αγκαλιάζονται" οι ασθενείς με ασφάλεια

Με τον κορωνοϊό να συνεχίζει να κυκλοφορεί στον κόσμο οι άνθρωποι έχουν σταματήσει να έχουν επαφή όπως είχαν πριν από όλο αυτό το συμβάν εκτός από ένα γηροκομείο όπου κατάφερε να το κάνει αυτό με ασφάλεια. Επίσης σημειώνεται ότι ξεκίνησε η διανομή του εμβολίου Sputnik V στη Μόσχα.

Συγκεκριμένα από την αρχή της πανδημίας του κορωνοϊού, οι επαφές της τροφίμου ενός οίκου ευγηρίας στη Γαλλία, Κολέτ Ντουπά, με τις κόρες της, περιορίστηκαν σε μια βίντεο-κλήση ή σε μια επικοινωνία από το παράθυρο. Τώρα, η 97χρονη μπορεί να νιώσει το άγγιγμά τους, χάρη σε ένα φουσκωτό τούνελ και δύο πλαστικά μανίκια.

Η «φούσκα της αγκαλιάς» (hug bubble), ένα προστατευμένο περιβάλλον, επιτρέπει στους τροφίμους του γηροκομείου, που είναι απομονωμένοι από τον έξω κόσμο λόγω του νέου κορωνοϊού, να κρατήσουν τα χέρια, ακόμα και να αγκαλιάσουν τους συγγενείς τους που τους επισκέπτονται, διότι σε κάθε περίπτωση χωρίζονται μεταξύ τους από μία ερμητικά σφραγισμένη πλαστική μεμβράνη.

Ένα γηροκομείο κατάφερε να βρει μια λύση ώστε οι ασθενείς να έχουν επαφή μεταξύ τους.

Η Ντουπά είχε ένα φούρνο στο Μπουσουά, έξι χιλιόμετρα από τον οίκο ευγηρίας, μέχρι τη συνταξιοδότησή της. Η οικογένειά της έχει αναλάβει τώρα την επιχείρηση. Όταν συναντήθηκε με τις κόρες της, χθες, η ηλικιωμένη μπήκε από την είσοδο του τούνελ. Στάθηκε μπροστά από την πλαστική μεμβράνη και έβαλε τα χέρια της μέσα σε δύο πλαστικά μανίκια που είναι εφαρμοσμένα στη μεμβράνη, στο ύψος των ώμων.

Οι κόρες της, Μαρί Πολ Ντρονσάρ και Μαρί Ζοζέφ Μαρσάν, την πλησίασαν από την άλλη πλευρά. Η κάθε μία έβαλε το χέρι της σε ένα μανίκι. Άγγιξαν τους ώμους της μητέρας τους και χάιδεψαν τα λευκά μαλλιά της. Προτού φύγουν, φίλησαν τη μητέρα τους στο μάγουλο, πάνω από το πλαστικό.

Γηροκομείο κατάφερε να βρει μία λύση ώστε οι ασθενείς να έρθουν σε επαφή με ασφάλεια.

«Είναι μια παρηγοριά που έχει αποτέλεσμα», εξηγεί η Στεφανί Λουαζό, βοηθός νοσηλεύτρια στο γηροκομείο στο Ζεμόν, κοντά στα σύνορα με το Βέλγιο.

Προτού η εν λόγω εγκατάσταση τοποθετηθεί στον οίκο ευγηρίας, πρόσθεσε η ίδια, «οι τρόφιμοι θα έβλεπαν τους συγγενείς τους από το παράθυρο ή μέσω μιας κάμερας και τους έλειπε πραγματικά η πραγματική επαφή». Μόλις μητέρα και κόρες έφυγαν από τη «φούσκα», μια εργαζόμενη του οίκου ευγηρίας απολύμανε τον χώρο, για να τον ετοιμάσει για την επόμενη συνάντηση.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share