Τρίτη, 19 Μαρτίου 2024

Σεισμός στην Κύπρο

Τι έγινε;

5 Δεκεμβρίου 2020 15:02
Σεισμός στην Κύπρο
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Το Σάββατο 5 Δεκεμβρίου σημειώθηκε σεισμός λίγο πριν τις 15:00 στην Κύπρο. Ο σεισμός έγινε αισθητός σε πολλές περιοχές σε όλη την Κύπρο. Υπάρχουν αναφορές ότι ταρακουνήθηκαν αρκετά Λευκωσία, Λάρνακα και Λεμεσός.

Επίσης έγινε αισθητός και στη Ρόδο. Συγκεκριμένα ο σεισμός σημειώθηκε στον υποθαλάσσιο χώρο ανάμεσα στην Κύπρο και την Τουρκία και ήταν μεγέθους 5,2 Ρίχτερ.

Σημειώνεται πως δεν ήταν ιδιαίτερα επιφανειακός καθώς σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Ινστιτούτο, έγινε σε βάθος 78 χιλιομέτρων.

Σεισμός στη Θήβα - Έγινε αισθητός στην Αθήνα

Αισθητός έγινε ο σεισμός στην Αττική πριν λίγα λεπτά όπου "χτύπησε" στη Θήβα, ενώ την Τρίτη 1η Δεκεμβρίου σεισμός έγινε και στη Σάμο 3,5 ρίχτερ.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με το ευρωμεσογειακό ινστιτούτο ο σεισμός ήταν μεγέθους 4,5 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ και το εστιακό του βάθος ήταν 5 χιλιόμετρα. Το επίκεντρό του εντοπίζεται 11 χιλιόμετρα ανατολικά της Θήβας.

Ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ), Ευθύμιος Λέκκας, μιλώντας στο ΣΚΑΪ τόνισε πως “η μόνη ιδιαιτερότητα είναι πως το επίκεντρο είναι βόρεια των Αλκυονίδων. Έγινε αισθητός κυρίως στην Κόρινθο και το Λουτράκι. Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, Παρακολουθούμε την εξέλιξη του φαινομένου”.

Σεισμός στη Σάμο

Σεισμός σημειώθηκε στη Σάμο το απόγευμα της Κυριακής, σχεδόν ένα μήνα από τα καταστροφικά 6,7 Ρίχτερ της 30ής Οκτωβρίου που έπληξαν και την περιοχή της Σμύρνης στην Τουρκία.

Ο σεισμός που έγινε σήμερα στη Σάμο είχε μέγεθος 3,1 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. Το επίκεντρο εντοπίστηκε σε απόσταση 22 χιλιομέτρων βορειοανατολικά του νησιού, στο θαλάσσιο χώρο.

Το εστιακό βάθος της δόνησης μετρήθηκε στα 5 χιλιόμετρα, δηλ. ήταν σχετικά επιφανειακή.

Σεισμός 4,8 Ρίχτερ στα Σκόπια

Σεισμός 4,8 Ρίχτερ σημειώθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης στα Σκόπια. Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται στο Γκαλίτσνικ που είναι ένα ορεινό χωριό στις πλαγιές του βουνού Μπίστρα, 10 χιλιόμετρα μακρυά από το Μαύροβο.

Το χωριό φημίζεται για την αρχιτεκτονική του και το ομώνυμο φεστιβάλ παραδοσιακών γάμων που γίνεται κάθε χρόνο τον Ιούλιο. Το Γεωδυναμικό Σεισμολογικό Ινστιτούτο κατέγραψε το σεισμό, 120 χιλιόμετρα βόρεια βορειοδυτικά της Φλώρινας. Με τον Εγκέλαδο να «ταρακουνάει» νωρίτερα και την χώρα μας.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share