Τρίτη, 19 Μαρτίου 2024

Στέλιος Πέτσας: Δύσκολη η μετακίνηση από νομό σε νομό - Την επόμενη εβδομάδα το συνολικό σχέδιο της κυβέρνησης

Όσα ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

4 Δεκεμβρίου 2020 13:38
Στέλιος Πέτσας: Δύσκολη η μετακίνηση από νομό σε νομό - Την επόμενη εβδομάδα το συνολικό σχέδιο της κυβέρνησης
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Με το lockdown να έχει πάρει παράταση μέχρι τις 14 Δεκεμβρίου αρκετοί αναρωτιούνται τι πρόκειται να γίνει τα Χριστούγεννα και πως θα γίνουν οι μετακινήσεις. Επίσης ο επιδημιολόγος Τάκης Παναγιωτόπουλος ανέφερε ότι ένα άκαιρο άνοιγμα μπορεί να επιφέρει μεγαλύτερο lockdown.

Συγκεκριμένα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, δήλωσε ότι στις αρχές της επόμενης εβδομάδας θα παρουσιάσει η κυβέρνηση το συνολικό της σχέδιο για το πώς θα κινηθεί η χώρα μετά τις 14 Δεκεμβρίου και το lockdown ενώ επισήμανε ότι αυτό το σχέδιο θα είναι συνολικό και όχι αποσπασματικό.

«Έχουμε παρατείνει τα μέτρα έως τις 14 Δεκεμβρίου, άρα έχουμε το χρονικό διάστημα για να δούμε τα θέματα και να ενημερώσουμε τους πολίτες υπεύθυνα για το τι θα πρέπει να περιμένουν», τόνισε χαρακτηριστικά, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, προσθέτοντας πως προς το παρόν βέβαιο είναι ότι την ερχόμενη Δευτέρα θα ανοίξουν τα εποχικά καταστήματα.

Ερωτηθείς, ειδικότερα, εάν κατά τις γιορτές των Χριστουγέννων θα επιτραπούν οι μετακινήσεις μεταξύ νομών, ο κ. Πέτσας απάντησε: «Φαίνεται πάρα πολύ δύσκολο να επιτραπούν οι μετακινήσεις μεταξύ νομών κατά τη διάρκεια των εορτών με βάση το υψηλό ιικό φορτίο αλλά και το ότι μια τέτοια απόφαση μπορεί να δημιουργήσει χαλάρωση».

Σε ό,τι αφορά τις αιτίες που αφορούν στον αργό ρυθμό μείωσης του ιικού φορτίου, είπε: «Αυτό μπορεί να οφείλεται σε πολλούς παράγοντες όπως είναι η κόπωση και η πιο χαλαρή εφαρμογή των μέτρων, οι διαπεριφερειακές ενώ στη Θεσσαλονίκη όπως και ο πρωθυπουργός ανέφερε θα μπορούσαν τα περιοριστικά μέτρα να έχουν εφαρμοστεί και νωρίτερα αλλά δεν υπήρχε σχετική εισήγηση της επιτροπής ειδικών. Τα μέτρα δεν έχουν αποτύχει, αλλά απαιτείται περισσότερος χρόνος, για να αποδώσουν».

Για τον εμβολιασμό έναντι του Covid 19

Σχετικά με τα εμβόλια, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε ότι ο προγραμματισμός της κυβέρνησης αφορά στη σωστή προετοιμασία με 1.080 εμβολιαστικά κέντρα και πάνω από 25 εκατομμύρια δόσεις, που μπορούν να καλύψουν το σύνολο του πληθυσμού για ένα εμβόλιο που θα είναι δωρεάν και εθελοντικό.

«Με βάση τον προγραμματισμό, θα εμβολιάζονται 2 εκατ. πολίτες κάθε μήνα με πρώτους τους υγειονομικούς και τους ευάλωτους πληθυσμούς. Εκτιμώ πως μέχρι τον Ιούνιο θα έχουν εμβολιαστεί οι περισσότεροι», συνέχισε.

Τέλος, αναφερόμενος στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης για μη δημοσιοποίηση των πρακτικών της επιτροπής των λοιμωξιολόγων, σημείωσε: «Αν η αντιπολίτευση ψάχνει ευθύνες, να απευθυνθεί στο Μαξίμου, καθώς ο πρωθυπουργός παίρνει τις αποφάσεις. Όπως είπε αν δημοσιεύονταν τα πρακτικά δεν θα εξέφραζαν ελεύθερα τις απόψεις τους οι επιστήμονες».

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share